hirdetés
hirdetés

Átadták a megújult Göcseji Múzeumot

A magyar muzeológia életében meghatározó hármas ünnepet nyitott meg a zalaegerszegi Göcseji Múzeum felújítás utáni újraátadása - jelentette ki a Nemzeti Múzeum főigazgatója pénteken a zalai megyeszékhelyen.

hirdetés

L. Simon László kifejtette: a zalaegerszegi avató után a jövő héten adják át a Szentendrei Skanzen új erdélyi tájegységét, majd a Néprajzi Múzeum új épületét. A remények szerint a fővárosban hamarosan az új Nemzeti Galéria építése is elkezdődhet - tette hozzá, megjegyezve, hogy Budapesten utoljára 1906-ban avattak múzeumépületet, akkor a Szépművészeti Múzeumot. A magyar műtárgyállomány az azóta eltelt több mint száz évben nagy mértékben gyarapodott, vagyis "nagyon nagy adósságaink vannak magunkkal szemben". 

Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) arra emlékeztetett, hogy a múzeumavató a város első írásos említésének 775. évfordulóján az egyik fontos esemény. A város büszke a múltjára, bár kevés épített emlék idézi a múltat, éppen ezért indult el az a városrehabilitációs program, amelynek keretében megújulhatott a Göcseji Múzeumnak otthont adó, eredetileg 1892-ben átadott épület is. A korábbi közlések szerint a korszerűsítést a Modern Városok Program keretében végezték el, 1,3 milliárd forintot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, 670 milliót pedig a kormányzat biztosított támogatásként.

Az épülethez kapcsolódóan folyik 8,3 milliárd forintos állami támogatással a Mindszentyneum építése, és a múzeumegyüttes működtetéséhez évi 100 millió forint külön támogatást is biztosított a kormány. A megújult Göcseji Múzeumban az új várostörténeti tárlat mellett állandó kiállításként láthatók Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész és Németh János keramikusművész alkotásai, valamint Fekete György belsőépítész-iparművész emlékkiállítása, a későbbiekben pedig Fischer György szobrászművésznek emléket állító állandó kiállítás létrehozását tervezik.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés