Az idei év munkaerőpiaci trendjei

Ismét előtérbe kerül az átképzés fontossága, a hiányszakmákat tekintve pedig a cégek is egyre nyitottabb hozzáállásra kényszerülnek a jelöltekkel kapcsolatban.. Az Enloyd HR tanácsadó cég hat pontban szedte össze, milyen munkaerőpiaci trendek várhatnak ránk 2022-ben Magyarországon.

1. A munkaerőpiac lehetséges változásai a ukrán-orosz háború következtében

A magyarországi munkaerőhiány számos szektorban jelentős. A szomszédban zajló háború elől menekülő ukrán munkaerő esetleg megoldást jelenthet bizonyos területeken, de a helyzet ennél komplexebb. Tisztázatlan például, hogy a 18-60 év közötti hadköteles, ám a harcok elől elmenekült férfiak legálisan vállalhatnak-e munkát, illetve hogy a túlnyomórészt nőkből és gyerekekből álló menekültek között a nők találnak-e megfelelő munkát nyelvtudás hiányában. A menekültek jogi státuszának tisztázása mellett a motívációik is mások lehetnek, hiszen túlnyomórészt a háború borzalmai elől menekültek, mihamarabbi hazatérésben reménykedhetnek, tehát az is kérdés, hányan kívánnak közülük Magyarszágon maradni. A magyar kormány március 10-i rendeletében lehetővé tette az ukrán állampolgárok gyorsított munkába állását, így bizonyos területek hiányszakmáiban valóban megoldást hozhat átmenetileg az érkező ukrán menekültek tömege: az építőipar, az elektronikai és feldolgozóiparban és a vendéglátóiparban tömegesen tudják majd alkalmazni a magyarul nem beszélő munkavállalókat is. 

2. Digitalizáció és hibrid munkavégzés

Mindkét kifejezés régóta slágertémának számít, a karanténidőszakban azonban azok a vállalatok is testközelből érezhették ezek jelentőségét, amelyek nem rendelkeztek kiérlelt HR-stratégiával: emberek tömegei voltak kénytelenek akár hosszabb időre is otthoni munkavégzésre, távmunkára berendezkedni. Azok a cégek, ahol nem álltak rendelkezésre az ehhez megfelelő körülmények, kénytelenek voltak gyors, rögtönzött megoldásokkal orvosolni a helyzetet – azok a vállalatok azonban, amelyek előre gondolkodtak, akár versenyelőnybe is kerülhettek. Habár a korlátozások többségét mára eltörölték, az elmúlt két év tapasztalatai miatt egyre több cég mozdult a hibrid munkavégzés felé. A munkaerőpiac így egyre inkább kinyílt, a fővárosi vállalatok például ma már könnyedén alkalmazhatnak az ország más területén élő szakembereket is. A HR digitalizáció is felgyorsult, olyan szereplők is elindultak ebbe az irányba, akik korábban elzárkóztak a digitális toborzási folyamatoktól vagy a belső kommunikációt támogató technológiai megoldásoktól. Épp ezért 2022-ben várhatóan mérettől, iparágtól és digitális HR-érettségtől függetlenül további HR-IT fejlesztési hullám várható, mely elsősorban az onboarding, a kiválasztás és az online képzések területét érintheti.

3. Nagyobb fluktuáció

A járványhelyzet és az azt övező bizonytalanság az elmúlt két évben inkább óvatosságra intette a munkavállalókat: nem lehetett tudni, meddig tartanak a korlátozások, és azok hatásai meddig gyűrűznek, így mindenki a biztonságra törekedett. A fertőzésszámok visszaszorulásával azonban nemcsak a világ nyílt ki, de a bátorság és vállalkozókedv is növekedett. Ennek köszönhetően mindenhol nőtt a fluktuáció is, az üres pozíciókat pedig egyelőre csak nehezen tudják feltölteni a vállalatok. 

A vállalatok is tisztában vannak vele, milyen nehézségeket okozhat egy üres pozíció betöltése – ráadásul a pandémia csak még inkább felhívta a figyelmet a munkavállalók megtartásának fontosságára –, így egyre gyakoribb, hogy a váltás előtti utolsó pillanatban a cégek egy kedvezőbb ellenajánlattal igyekeznek megtartani a jelöltet.

4. Gyorsuló felvételi folyamatok

Ma már nincs igény, és legfőképp nincs idő hosszú hetekig húzódó, sok körös kiválasztási folyamatokra: felgyorsult a világ, és ezzel együtt a munkaerőpiac is. Egyre gyakoribb, hogy a több felvonásból álló folyamatot egyetlen, egy-két órás interjúba sűrítik össze. 

5. Szabadúszás

A járványhelyzet nemcsak a távoli és hibrid munkavégzés elterjedéséhez járult hozzá: mivel ezek körülményeit a legtöbb vállalat – még ha kényszerűségből is – megteremtette, egyre népszerűbbé vált a szabadúszás is. 

„Kelet-Európában a piac rendkívül rugalmasnak számít, Magyarországon azonban az emberek többsége továbbra is előnyben részesíti a munkavállalás kötöttebb formáit. Ez részben annak is köszönhető, hogy a banki hitelek többségének felvételéhez továbbra is szükség van bejelentett munkaviszonyra” – foglalta össze meglátásait Buzgó Zsolt, az Enloyd Country Managere. 

6. Technológiai kompetenciák hiánya

A munkaerőpiac az elmúlt években hatalmas átalakuláson ment keresztül, a koronavírus-járvány pedig tovább gyorsította a folyamatokat. A szakértők szerint ráadásul ez csak a kezdet: ahogy még nagyobb teret hódít a digitalizáció és a robotizáció, megváltoznak a gyártási folyamatok, az ágazatok átalakulnak, és teljesen más típusú munkaerőre lesz szüksége. Egyre nagyobb teret kaphat az átképzés fontossága és a technológiai kompetenciák – Magyarországon azonban mindkettőben jelentős elmaradás tapasztalható. Sokszor előfordul azonban, hogy a jelölt rendelkezik a megfelelő skillsettel, csak épp a szakmai tapasztalat hiányában nem tud továbblépni a kiválasztási folyamat során – a munkaadókból ugyanis sok esetben hiányzik a nyitottság, vagy nem adottak a lehetőségek egy kevesebb tapasztalattal rendelkező jelölt képzésére. Szintén visszatérő probléma az időhiány: azért keres minden cég olyan munkaerőt, aki már bizonyított a területen, mert nincs idejük betanítani a jelölteket. 

Forrás: HRPWR / Store Insider


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?