Erdei iskolát és tanösvényt terveznek Szent György falujában

Ózd közelében a bakancsos turisták egyik kedvelt kirándulóhelye Borsodszentgyörgy. A helyi önkormányzat a falu jövőjét az idegenforgalom fejlesztésében látja. A Bükk erdei által körülölelt településen erdei iskolát kívánnak nyitni, tanösvényt létesítenek és szeretnék még jobban kihasználni a kedvező természeti adottságokat.

A falunkban fontos értékeket talál a vendég – mondta lapunknak Németh Gyula polgármester. A pazar zöld környezet, a tiszta levegő és az ivóvíz, a különleges védett növények, madarak és más állatok mind részei ezeknek. Rájuk alapozva a jövőben főleg a sport-, az egészség- és vadászturizmust fejlesztik a településen.

A fiatal turistákra is számítanak

A szlovák határ közelében, a Bükki Nemzeti Parknak a Tarna-menti természetvédelmi területén találni Borsodszentgyörgyöt, ahol rendezett falukép fogadja a látogatókat. Ám bizonyára kevesen tudják, hogy ezen az Árpád-kori településen igen jó vadászterületet választhatnak a puskások. Sok az őz, a szarvas és a vaddisznó a környékbeli erdőkben. Ezért a helyi vadásztársaság rendszeresen szervez programokat az érkező turistáknak. A vadászok különösen a Palina-völgyet kedvelik, amely sokak véleménye szerint még szinte érintetlen természeti terület és közel van Szlovákiához.

A Szent György- és a Teresznek patak találkozásánál levő 1200 lakosú faluban az utóbbi időszakban az önkormányzat irányításával szálláshelyeket alakítottak ki. De emellett több ingatlannal is rendelkeznek, melyek közül az egyik kétszintes házban – a fiatal turistákra is számítva – ifjúsági férőhelyeket is létrehoznak. Ehhez az ingatlanhoz egy nagyméretű kert is tartozik, ahol baráti összejöveteleket, munkahelyi programokat is rendezhetnek majd. Ez a hely egyébként hosszabb távon egy lovas túraútvonal állomáshelye is lesz – erősítette meg a polgármester.

Barkó-házat építettek

A település nevezetességei közül kiemelkedik a XVIII. században, az Őr-hegy aljában épített és Szent Györgyről elnevezett római katolikus templom, melynek a parkjában pihenőpadokat helyeztek el. A templom helyi védettséget élvez, ahol egy szentté avatott lengyel apáca, Szent Fausztina ereklyéjét helyezték el. Az imahely szomszédságában kis kápolnát is találnak a látogatók.

Borsodszentgyörgy úgynevezett Barkó település, mert az itt lakók a palóc népcsoport egyik ágához tartoznak. Ezt bizonyítja a faluban épített úgynevezett Barkó-ház is, amelyet a Leader-program keretében – pályázati támogatással – 35 millió forintos fejlesztéssel valósítottak meg. A házban a falu múltját, hagyományait az egykor jellemző bútorokkal és eszközökkel mutatják be. Az épület hátsó részben pedig interaktív foglalkozásokat tartanak az érdeklődők, akik szőnek, hímeznek és hulladékanyagokból táskákat is készítenek.

Németh Gyula elmondta, hogy a barkók különleges kultúrájával, szokásaival, a népviseletükkel ma is foglalkoznak a néprajzkutatók, dr. Paládi-Kovács Attila akadémikus irányításával. Az eredményeikről konferenciákat szerveznek, ahol ismertetik a munkáikat. A szakemberek 2015-ben Borsodszentgyörgyön találkoztak és az előadásaik anyagából készítették el a barkóságról szóló tanulmányok negyedik kötetét. Ezt a könyvet még most februárban be is mutatják a közönségnek.

Falunap túrós lepénnyel

A település a túrós lepényéről is híres. Ennek a népszerű süteménynek az elkészítésére és kóstolására építik immár évek óta a Falunappal egybekötött lepényfesztivált. Az idén is a nyár közepén, július 22-én tartják majd a szép, erdőközeli környezetben, a sportpályán levő szabadidőparkban. Ezenkívül ebben az évben is ősszel, Szent Mihály napjához kötve szüreti felvonulást tartanak. Ilyenkor is gondolnak a gyerekekre, akiknek dióból, almából, tökből kisebb alkotásokat készítenek és díjazzák is azokat. A felnőtteknek pedig kalácssütő versenyt hirdetnek. A közösség életében fontos szerepet játszanak a helyi civil szervezetek. Ők rendszeresen részt vesznek a különböző rendezvények lebonyolításában és a falu szépítésében is.

A helyi művelődési házban gyakran rendeznek különböző művészeti kiállításokat. Jelenleg például a XVI. századi török építészeti kultúrát reprezentáló fotókiállítást láthatnak az érkező vendégek. Ez a bemutató szorosan kapcsolódik Nagy Szulejmán szultán uralkodásához. A képeket egy török fotográfus készítette, és az ő anyagából válogattak a tárlat rendezői. Egyébként a mostani tárlat egy vándorkiállítás, amely Mohácsról érkezett Borsodszentgyörgyre.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.