Észak-magyarországi TOP 5: a turisztikai sikerek kovácsa

A KSH adatai szerint tavaly az észak-magyarországi turisztikai régióban 12,6 százalékkal több vendégéjszakát jegyeztek, mint 2013-ban. A belföldi turisták 13,7 százalékkal bővítették a vendégéjszakák számát az egy évvel korábbihoz képest.

Az elmúlt évben az északi régióban a kereskedelmi szálláshelyeken megfordult vendégek száma meghaladta a kétmilliót. Összességében 2014-ben 1,7 millió belföldi vendégéjszakával a Balaton után a második legnépszerűbb turisztikai régió az észak-magyarországi lett a belföldi utazóközönség körében. A 330 ezer külföldi vendégéjszakában pedig a legmeghatározóbb piac Lengyelország és Szlovákia. Érdekesség, hogy a szlovák és a német beutazó forgalom volumene megegyezik a régióban.

Milliárdos fejlesztések, új attrakciók

Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-Magyarországi Régió Marketing Igazgatóságának vezetője lapunknak elmondta, hogy továbbra is a belföldi kereslet a meghatározó a régióban. A térséget erős területi koncentráció jellemzi. A megyék közötti rangsorban Heves, majd Borsod-Abaúj-Zemplén és harmadikként Nógrád megye rendelkezik a legtöbb vendégéjszakaszámmal. A felmérések szerint az észak-magyarországi városok közül az első öt leglátogatottabb Eger, Miskolc, Egerszalók, Gyöngyös és Mátraszentimre volt. Ezek után Tokaj, Sárospatak, Sátoraljaújhely és Salgótarján következik a 2007-2014-es KSH vendégforgalmi adatok alapján.

Mindez azzal is magyarázható, hogy az első öt helyre került városokban az elmúlt években több milliárd forint értékű szálláshelybővítést valósítottak meg európai uniós támogatással. Ezek pedig azt eredményezték, hogy – a korábbiakhoz képest – jelentős mértékben nőtt a vendégéjszakák száma. A sikerekben a megújult és az új turisztikai attrakciós programoknak is fontos szerepük volt. Például újjáépítették a diósgyőri várat, Lillafüreden pedig a függőkertet, és fejlesztették a miskolci barlangfürdőt is. Egerben ugyancsak fontos fürdőfejlesztést valósítottak meg. Emellett több hotelt is felújítottak, illetve újranyitottak a hevesi megyeszékhelyen. Megújult a Szépasszonyvölgy és az egri belváros, továbbá a meglevők mellett ma már új éttermek is várják a vendégeket.

Kiemelt a lengyel és a szlovák piac

Nógrád megyében a világörökségi területen újul meg Hollókő a várral, és várhatóan idén októberben megnyitják a négycsillagos hotelt is. Az elmúlt évben is több új és sikeres turisztikai rendezvényt tartottak a régióban. Például Egerben a nagy érdeklődéssel kísért Bikavér Ünnepet, Mezőkövesden és Hollókőn pedig a húsvéti programokat. De nőtt a jelentősége a Miskolci Kocsonya Farsangnak, illetve az Opera Fesztiválnak is.

Molnár Anita a marketingigazgatóság idei terveire is utalt. Kiemelte, hogy 2015-ben a marketingkommunikációs munkában nagyobb szerephez jut a nemzetközi piac. Két kiemelt országban, Szlovákiában és Lengyelországban indítottak éves szakmai kampányt közösen a TDM-ekkel. E két országnál az eredményesség érdekében lengyelül és szlovákul beszélő szakembert bízott meg a marketingigazgatóság. A munkát már az idei első szakvásárokon megkezdték, az észak-magyarországi régió turisztikai kínálata mindkét országban megjelent, prezentációkat tartottak és workshopokat rendeztek az érdeklődőknek. Ezeken kívül folyamatosak a Facebook-bejegyzések, illetve rendszeres hírleveleket juttatnak el a szakmai partnereknek.

Meghatározó a belföldi forgalom

A következő időszakban online-kampányokat indítanak és termék-, továbbá nagyközönségi rendezvényeken vesznek részt. Például bemutatkoznak a Krakkói Bornapokon, valamint a Pozsonyban és Kassán megtartásra kerülő rendezvényen is.

Ám a régió turizmusában idén is fontos és meghatározó marad a belföldi piac. Ennek érdekében 2015 első három hónapjában több hazai turisztikai vásáron jelent meg kínálatával Észak-Magyarország turizmusa. Ezeken kívül tovább folytatják az Alföld Roadshow-t is Kecskeméten, Szegeden és Nyíregyházán, ahol tovább népszerűsítik a régió idegenforgalmi adottságait.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.