Gasztrotúrán Polányban

Régóta szerettük volna közelebbről megnézni a somogyi dombok között megbúvó polányi Babérliget Kúriát – most végre eljött az alkalom. Új séf érkezett a házhoz, és bár mindössze 25 éves Bocskai Balázs, azonban többfelé bolyongott Európa-szerte, most pedig Polányba érkezve kamatoztatja, amit látott, tapasztalt.

Mini milánói ízvilág

Balázs az elmúlt három évet Milánóban, az olasz gasztronómia fellegvárában élt és dolgozott a város egyik népszerű éttermének séfjeként, előtte pedig olyan elismert helyek konyháin alkalmazták, mint a Four Seasons vagy a Pavillon de Paris. Különben az ifjú szakácsot nem a munka szólította Lombardia tartományába, hanem menyasszonyát követte, az itáliai konyha azonban annyira magával ragadta, hogy tartózkodásuk jóval hosszabb lett a tervezettnél. A város pörgése, a napsütötte szőlővidékek borai és a páratlan fűszerek azonban nem tudtak versenyezni szülőhazájukkal, így végül a honvágy miatt Balázsék hazaköltöztek, magukkal hozva egy kis darabot Milánóból, polánói gasztronómiának nevezve azt a stílust, ahogy a magyar konyhát ötvözi az olasz gasztronómiával.

Farm-to-table koncepció

A Babérliget Kúriában az üzemeltetők hozzáértő csapata mindig is arra törekedett, hogy az ételeket a környezet- és egészségtudatosság jegyében készítsék el. Ennek része a farm-to-table koncepció követése, azaz igyekeznek az alapanyagok többségét közvetlenül a környékbeli kistermelőktől beszerezni. Balázs szerint ez valóban roppant divatos megoldás, azonban nem egyszerű mindig magas minőségű, helyi alapanyagot találni. Ami nekik sikerült: házi tojást vesznek, a somogyi erdőkben szedett gombákat készítik el, Kisasszondi sajtokat, valamint Bőszénfai szarvashúst tesznek az asztalra, jövőbeni terveik között pedig saját gazdaság kialakítása is szerepel.

Egy csepp Itália

A Kúria gasztronómiája alapvetően Somogyot és természeti környezetét testesíti meg – így leginkább az ízletes vad- és halételek kerülnek az asztalra –, de a fiatal, lelkes séfnek köszönhetően a kínálat egy csepp Itáliát is magában hordoz. A ház vendégei is imádják az olyan hamisíthatatlan olasz finomságokat, mint például a Buffalomozarella, a Saltimbocca vagy a toszkán vaddisznóragu házi tésztával, és az itallap végigböngészése során is kitűnik, hogy a hazai tételek mellett számos olasz pincészet borait, proseccoit is kínálják Polányban.

Új rendezvénypavilon – a násznép már imádja

A „Polánói” konyhát nem csak az egyéni vendégek élvezhetik, halljuk Soós Dorottya értékesítési igazgatótól, egyik vendéglátónktól, hanem a hagyományos magyar és olasz fogások harmóniája a Babérligetben megtartott esküvőkre és céges rendezvényekre kialakított menükben is megjelenik. Az események lebonyolítására a 19. századi Kúria tágas közösségi tereiben, az árnyas, Provence-ot idéző kertben, a 150 éves gesztenyefák árnyékában és az akár 150 fő befogadására alkalmas, a világhírű designer, Philippe Starck munkája által ihletett rendezvénypavilonban is lehetőség nyílik.Ha pedig pihenésről van szó, 10, a fűszerkert növényeiről elnevezett szobák mellett a panorámás wellness-részleg, a kültéri medence és az olyan játékos programok gondoskodnak, mint a petanque, kerékpározás, off-road túra vagy a borismereti játékok

Szerelemház Somogyban

Végül azért ne menjünk el amellett, hogy mennyire szép és különleges a polányi Kúria, a Békeffy-család egykori lakhelye. A magára hagyott, erősen lepusztult épületetet új tulajdonosa az üzemeltetőkkel közösen álomszépen helyrehozta – méltón nyerte el a Kúria tavaly a legszebb vidéki szálláshelynek járó GastroDesign díjat az összes pályázat közül.Minden porcikájában - a legutolsó ágyterítőtől, falat díszítő festményig, bútorig vagy fürdőszoba bekészítésig - gyönyörű, ízléses és természetes a házban, olyan, mintha örökkön örökké ott lett volna azon az adott helyen. Mindegyik szobája más és más, mégsem zavaróan eklektikus az összhatás, hanem tökéletes harmóniát, provanszi tájat idéző békét, nyugalmat sugall.

És miért hívják Babérliget Kúriának a Békeffy-család egykori hajlékát? Hamvas Béla egyik remekműve – Biblia gyanánt – mindegyik szobában ott van kézközelben az ágy mellett, címe: A babérligetkönyv. Aki pedig elolvassa a polányi házban Hamvas Béla gondolatait – teste, lelke megtisztul, és sajnálja a pillanatot, amikor búcsút kell vennie a háztól, ahol minden azt sugallja: hazatértél, itt érték, nyugalom és szeretet vár.

Forrás: Babérliget Kúria


Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?