Így változik a szakmai tevékenységért felelős személyre vonatkozó szabály

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) weboldalán adott tájékoztatást a szakmai tevékenységért felelős személyre vonatkozó szabályozás szeptember 2-i módosításáról.

A 213/1996. Korm. rendelet 2015. szeptember 2-ától hatályos rendelkezései értelmében változnak a tevékenységért felelős személyekre vonatkozó követelmények.

A szakmai gyakorlat időtartamának igazolására figyelembe vehető:

- közhiteles nyilvántartásból származó igazolás.
- más közokirat
- foglalkoztatási jogviszonyt, valamint annak időtartamát és a munkakört vagy az ellátott feladatokat egyértelműen meghatározó iratok együttese.

A 2015. szeptember 2-től hatályos, a szakmai tevékenységért felelős személy szakképesítésével, kapcsolódó gyakorlati idő igazolásával kapcsolatos szabályozást tartalmazó táblázatot ide kattintva töltheti le.



Tevékenységért felelős személyre vonatkozó követelmények 2015.09.02. után:

Szakképesítés:

a) turisztikai szervező, értékesítő szakképesítés
b) utazásügyintéző szakképesítés
c) utazásszervező menedzser szakképesítés
d) idegenforgalmi menedzser szakképesítés
e) idegenforgalmi technikus szakképesítés
f) idegenforgalmi ügyintéző szakképesítés
g) idegenforgalmi szakmenedzser szakképesítés
h) felsőfokú idegenforgalmi szakvizsga
i) turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzésben turizmus szakirányon szerzett felsőfokú közgazdász-asszisztens szakképzettség
j) felsőfokú végzettség
k) turizmus-vendéglátás alapképzési szakon szerzett közgazdász szakképzettség
l) idegenforgalmi és szálloda főiskolai szintű alapképzési szakon szerzett közgazdász szakképzettség
m) idegenforgalmi-szállodai közgazdász főiskolai szintű alapképzési szakon szerzett közgazdász és idegenforgalmi szálloda szakos tanár szakképzettség
n) turizmus menedzsment mesterképzési szakon szerzett okleveles közgazdász szakképzettség
o) turizmus (idegenforgalmi) szakon egyetemi szakosító továbbképzésben szerzett szakképzettség vagy idegenforgalmi és szállodaipari szakon főiskolai szakosító továbbképzésben szerzett szakképzettség
p) idegenforgalmi és szálloda vállalkozási szakirányú továbbképzési szakon szerzett főiskolai szakközgazdász vagy idegenforgalmi és szálloda vállalkozási szakképzettség
q) turizmus szakközgazdász szakirányú továbbképzési szakon szerzett szakképzettség
r) turizmus-szálloda vállalkozási szakirányú továbbképzési szakon szerzett szakképzettség

Nyelvvizsga:

Idegen nyelvből C1 típusú államilag elismert nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű okirat.

Szakmai gyakorlat:

a)-i) pontokban meghatározott képesítés esetén: Legalább hét év utazásszervezői munkakörben vagy foglalkoztatásra irányuló egyéb jogviszony alapján utazásszervezői feladatok ellátásával eltöltött szakmai gyakorlat. Kizárólag utazásközvetítői tevékenységet folytató utazásközvetítő szolgáltató esetében legalább hét év utazásszervezői vagy utazásközvetítői munkakörben vagy foglalkoztatásra irányuló egyéb jogviszony alapján utazásszervezői vagy utazásközvetítői feladatok ellátásával eltöltött szakmai gyakorlat

j) pontban meghatározott végzettség esetén: Legalább öt év utazásszervezői munkakörben vagy foglalkoztatásra irányuló egyéb jogviszony alapján utazásszervezői feladatok ellátásával eltöltött szakmai gyakorlat. Kizárólag utazásközvetítői tevékenységet folytató utazásközvetítő szolgáltató esetében legalább öt év utazásszervezői vagy utazásközvetítői munkakörben vagy foglalkoztatásra irányuló egyéb jogviszony alapján utazásszervezői vagy utazásközvetítői feladatok ellátásával eltöltött szakmai gyakorlat.

k)-r) pontokban meghatározott szakképzettség esetén: legalább három év utazásszervezői munkakörben vagy foglalkoztatásra irányuló egyéb jogviszony alapján utazásszervezői feladatok ellátásával eltöltött szakmai gyakorlat. Kizárólag utazásközvetítői tevékenységet folytató utazásközvetítő szolgáltató esetében legalább három év utazásszervezői vagy utazásközvetítői munkakörben vagy foglalkoztatásra irányuló egyéb jogviszony alapján utazásszervezői vagy utazásközvetítői feladatok ellátásával eltöltött szakmai gyakorlat.

Szakmai gyakorlat időtartamának igazolására figyelembe vehető:
a) közhiteles nyilvántartásból származó igazolás
b) más közokirat
c) a foglalkoztatási jogviszonyt, valamint annak időtartamát és a munkakört vagy az ellátott feladatokat egyértelműen meghatározó iratok együttese

Tevékenységért felelős személy foglalkoztatása:

A tevékenységért felelős személy kizárólag egy utazási vállalkozónál láthatja el a tevékenységért felelős tisztséget. Az utazási vállalkozó köteles a tevékenységért felelős személyt oly módon foglalkoztatni, hogy hetente legalább húsz órában a munkakörébe tartozó vagy a foglalkoztatásra irányuló egyéb jogviszony alapján meghatározott, az utazásszervezői, illetve utazásközvetítői tevékenységgel kapcsolatos feladatot lásson el.

Tevékenységért felelős személy kötelezettségei a Hivatal felé:

A tevékenységért felelős személy köteles a Hivatal a 213/1996. Korm. rendelet szerinti ellenőrzési és más hatósági eljárásaival összefüggésben az utazási vállalkozó vezető tisztségviselőjének akadályoztatása, vagy elérhetetlensége esetén az utazási vállalkozó utazásszervezői, illetve utazásközvetítői tevékenységével összefüggő naprakész adatokról a Hivatalt teljes körűen tájékoztatni.

Tevékenységért felelős személy szankcionálása:

A Hivatal törli a hatósági nyilvántartásból azt a tevékenységért felelős személyt, aki megsérti a feltételt miszerint tevékenységért felelős személy kizárólag egy utazási vállalkozónál láthatja el a tevékenységért felelős tisztséget, valamint aki nem teljesíti kötelezettségét miszerint a tevékenységért felelős személy köteles a Hivatal a 213/1996. Korm. rendelet szerinti ellenőrzési és más hatósági eljárásaival összefüggésben az utazási vállalkozó vezető tisztségviselőjének akadályoztatása, vagy elérhetetlensége esetén az utazási vállalkozó utazásszervezői, illetve utazásközvetítői tevékenységével összefüggő naprakész adatokról a Hivatalt teljes körűen tájékoztatni. Az a tevékenységért felelős személy, akit a Hivatal ezen meghatározott okok valamelyike miatt jogerősen törölt a hatósági nyilvántartásból, öt évig nem láthatja el utazási vállalkozásnál a tevékenységért felelős tisztséget.

A 2015. szeptember 2. előtti, valamint a jogszabályváltozás után hatályos követelmények közötti különbséget a Letölthető fájlok alatt vagy ide kattintva olvashatja el.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?