Magyar EP-képviselő javaslata alapján ismerheti meg az EU a kínai turistákat

A turizmus szinte az egyetlen olyan ágazat, amely a válság alatt és azt követően is Európa-szerte jól teljesít, ezzel is hozzájárulva az adott országok nemzetgazdasági teljesítményéhez. Az uniós polgárok kétharmada az EU-tagállamok valamelyikében tölti el szabadságát, a világturizmusból származó bevételek mintegy ötven százaléka az unió piacán képződik. A turizmus kiemelt szerepet játszik az Európai Unió és a világ gazdaságában: egyes mérések szerint a világ GDP-jének kilenc, az európai közösség GDP-jének pedig öt százalékát ez a szektor termeli meg. A felmérések szerint közel húszmillió európai munkahelyet biztosít a turizmus, az európai tagállamok foglalkoztatási rátájának négy százalékát. Éppen ezért a turisztikai szektor több figyelmet igényel. Ujhelyi István (európai parlamenti képviselő, az Európai Parlament közlekedési és turizmus bizottságának alelnöke és az MSZP alelnöke) közleménye.

Az Európai Uniónak régóta nincs egyértelmű és egységes turizmuspolitikája, az európai intézményrendszer a turisztikai szempontokat eddig nem vagy csak részlegesen és nem közvetlenül tartotta szem előtt. 2015-től ez markánsan meg fog változni, új vágányra helyezzük a turizmus ügyét Európában.

Az Európai Parlament közlekedési és turizmus bizottságának alelnökeként kezdeményezője voltam a turizmusfejlesztéssel és a kulturális örökség kérdéseivel foglalkozó intergroup megalakításának (ilyen testület az előző ciklusban nem működött), amely a jövőben az ágazat ügyeinek politikai motorja lesz. Irányítója leszek a turisztikával foglalkozó szakpolitikusokat tömörítő „Tourism Task Force” munkacsoportnak is, amely célzott programok kidolgozásával segíti majd a szektor fejlődését.

A World Bridge projektről

Ujhelyi előterjesztése a nemzetközi turistaforgalom azon kihívásaira keres megoldásokat, amelyek abból fakadnak, hogy a turizmus ágazata Európában még nem készült fel eléggé a BRIC-országokból (Brazíliából, Oroszországból, Indiából és Kínából) érkező – és az utóbbi években ugrásszerűen megnövekedett – turistaforgalomra – írja a galamuscsoport.hu.

A World Bridge projekt keretein belül összesítik és rendszerezik a már meglévő szakmai tapasztalatokat, megszüntetik az uniós intézmények közötti párhuzamosságokat, lehetővé teszik a párbeszédet, segítik az európai és a kínai utazásszervezők közötti együttműködést, illetve a közösségi, internetalapú technológiák használatát.

Az Európai Bizottság legmagasabb minősítésével és az Európai Parlament támogatásával 2015-ben elindul az általam kezdeményezett „World Bridge” turisztikai pilot-projekt is. A program, amelyhez 750.000 euró keretösszeget rendeltek, a kínai turisták igényeinek jobb európai megértését szolgálja. Szintén a következő évben indítjuk a „Tourism on the S.P.O.T.”-programot (S.P.O.T.: Special Partnership Of Tourism), amely egy speciális együttműködési forma az európai intézményrendszer és a turisztikai szektor között. Ennek köszönhetően a következő hónapokban közvetlenebb és hatékonyabb kapcsolatot építünk ki az ágazat és az Európai Bizottság, illetve a Parlament között, amelynek eredményeként pedig közös megoldási javaslatokat teszünk majd az asztalra: például minél több új, fenntartható munkahely létrehozására az ágazatban, amely segítheti az ifjúsági munkanélküliség felszámolását. Európai politikusként természetesen célom, hogy Magyarország turizmusát kiemelten segítsem: támogatva a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést a hazai ágazatban.

Szorgalmazom, hogy a magyar kormány is ismerje fel a turizmusban rejlő lehetőségeket és támogassa kiemelten a szektort! Sajnálatos, hogy az Orbán-kabinet a jövő évi költségvetésben mindössze 4,9 milliárd forintot különített el a turisztikai célelőirányzatban. Ez a keret még az első Orbán-kormány idején is ennek az ötszöröse volt. Az európai statisztikák szerint 2008-ban Magyarországon még a GDP 0,3 százalékát fordítottuk a turizmusra, de még 2009-ben és 2010-ben is elérte ez az összeg a GDP 0,2 százalékát. A 2010-es kormányváltás óta azonban már alig haladja meg a 0,1 százalékot.

Európai parlamenti szakpolitikusként segítő kezemet nyújtom a hazai, turisztikai ágazat szereplőinek. Ha a Fidesz valóban Magyarország és a magyar emberek érdekeit nézi, akkor a jelenleg kormányon lévő döntéshozók is több figyelmet és forrást biztosítanak a turisztikai szektornak. Európa a turizmus felé fordul a következő években, ha az Orbán-kormány ennek ellenkezőjét teszi, akkor nem érti a jelenkor és a gazdasági racionalitás üzenetét.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.