Megnyílt a kecskeméti városháza látogatóközpontja és új várostörténeti kiállítása

A Kecskeméti Városháza komplex műemléki felújítását követően megnyílt a Városháza Látogatóközpont, és benne a „Kecskemét, hirös város” – várostörténet a középkortól napjainkig című kiállítás. (x)

A Lechner Ödön–Pártos Gyula-féle szecessziós városháza felújítása, és benne az interaktív kiállítás létrehozása révén Kecskemét városában is létrejött egy olyan ikonikus turisztikai vonzerő, amely miatt önmagában is érdemes felkeresniük az alföldi várost a turistáknak. A városháza felépítésére 1893 és 1895 között került sor, a dísztermet 1897-ben fejezték be.

Az új funkciókkal egy új típusú, 21. századi városháza-használat valósult meg Magyarországon, ennek bevezetésével fontos cél volt új, egyedi élményt nyújtó turisztikai attrakció létrehozása, a város eddig kihasználatlan lehetőségeinek a feltárása és fejlesztése.

A kiállítás kurátora a kecskeméti Virág Zsolt művészettörténész, a Magyar Kastélyprogram Nkft. igazgatója volt, aki eddig mintegy 110 műemlék – kastélyok, kúriák, várak, apátságok – felújításában, és számos kiállítás létrehozásában vett részt.

„Kecskemét, hirös város” – várostörténet a középkortól napjainkig című kiállítás egy modern, 21. századi, élményalapú látványelemekkel, fényekkel, hangokkal és illatokkal gazdagított, multimédiás tartalmakkal is rendelkező, interaktív kiállítás, amely 9 termen keresztül vezeti végig a látogatókat a város fordulatos történetén.

A kiállítás mélyfúrást végez Kecskemét majd évezredes múltjában, mintegy 310 különböző témát tömören feldolgozva, amelyek mozaikszerűen összeállva a látogató elé tárják a város múltjának rétegeit. A levéltári kutatásokon alapuló témák az érdekességek mentén építkezve, közérthető módon, a Z és az alfa generáció által is jól dekódolható formában kerülnek bemutatásra. A kiállítást számos, eddig csak szakmai tanulmányokban megtalálható oklevél reprodukciója, metszetek, archív képek, valamint az ismeretátadás egyik legkorszerűbb formáját követve, infografikák illusztrálják.

A különleges atmoszférájú kiállítás egy térbeli olvasókönyvnek is tekinthető, megtalálhatóak benne a városhoz kapcsolódó közismert témák, mint Mikszáth Kálmán Beszélő köntöse egy két és fél méteres hímzett köntösbe épített hangbúrában elmesélve, Kodály Zoltán élete és életműve, vagy a Pannónia Filmstúdió (Kecskemétfilm Kft.) mindenki által ismert rajzfilmjei, Mátyás király mondái, vagy a Magyar népmesék-sorozat.

 

Emellett nagyon sok olyan téma kerül bemutatásra, amely eddig ismeretlen oldaláról mutatja be a várost, rávilágít történelmi összefüggésekre, és meglepő tényekre is. Ilyen például a Kezdetek teremben (13–15. század) a város ma is álló középkori épületeinek, a későbbi ferences templomnak és rendháznak vagy Szent Miklósnak, Kecskemét védőszentjének, legendáinak a bemutatása.

A tornyok városa teremben (16–18. század) a kecskeméti céhlevél installáció, amely által felidézhető, hogy hogyan nézett ki Kecskemét a barokk korban, vagy a török–magyar virágmotívum játék a „Beszélő köntös” hímzéseihez kapcsolódva, ahol a rejtett díszítőelemek csak akkor fedezhetők fel, ha a falra rögzített UV-lámpával rávilágítunk a falra.

Az Aranykor teremben (19. század – 20. század eleje) a város mai arculatát kialakító polgármesterek „bemutatják” korszakos jelentőségű tevékenységüket: Lestár Pétert Sirkó László, Kada Eleket Pál Attila kecskeméti színművészek személyesítik meg „beszélő kép” keretében. A városháza és Kecskemét szecessziós építészete teremben a számos feldolgozott téma közül például a városháza és díszterme freskói, szekkói, díszítőfestése, bútorzata és műtárgyai forgatható 3D-gömbpanorámán és szoftver tartalommal kerülnek bemutatásra, és itt látható Magyarország második legnagyobb épületmakettje is.

A Kecskemét és a művészetek teremben a nagyközönség által kevéssé ismert Kecskeméti Művésztelep jelentősége, vagy a kecskeméti Katona József Bánk bánja öt kulcsjelenetének hologramos (holoscreen) vetítésű bemutatása emelendő ki a Fellner és Helmer-féle kecskeméti Katona József Színház makettjének interaktív forgószínpadára vetítve.

A városban megkerülhetetlen Kodály Zoltán életművének az ismertetése, a Kecskemét jelenét bemutató utolsó, 21. századi teremben pedig a kecskeméti katonai repülőtér és a Kecskeméti Nemzetközi Repülőnapok bemutatása látható látványos földi és légi felvételekkel, unikális vadászrepülő-makettekkel, a kecskeméti sportsikerek ismertetése – többek között a legfrissebb, a 2022/23-as szezonban történelmi ezüst érmet szerzett NBI-es csapat góljaival – és egy a településen gyártott Mercedes-Benz A-osztályos autóban ülve – mintegy szimulátorként – az 1935-ös Kecskemét újjáalkotott 3 dimenziós modelljét lehet bejárni.

Kiemelten fontos volt az életmód bemutatása is, hogy hogyan teltek az egyes századokban a város minden rendű és rangú polgárainak, lakóinak a hétköznapjai és ünnepei.

A látogatóközpontban és a kiállításban sor kerül programcsomagok kialakítására, így esküvői fotós, céges csapatépítő tematikák és különleges tárlatvezetések különleges időpontokban történő megszervezésére.

A látogatóközpontból indul a városházát bemutató vezetett történeti-művészettörténeti séta útvonala is a turisták számára, amely a szecessziós műemlék előcsarnokán, díszlépcsőházán halad végig, és a különleges dísztermet is részletesen bemutatja a Székely Bertalan-képeivel, a terem díszítőmotívumaival és a műtörténeti értékű berendezési tárgyaival együtt.

A látogatóközpont galériáján, a kiállítás felett kialakításra került egy önálló várostörténeti múzeumpedagógiai foglalkoztató terem is, mind az óvodások, mind az alsó-, mind a felsőtagozatos iskolások számára.

Fontos, hogy létrejött egy olyan tér, ahol a turistáknak és a kecskemétieknek is lehetősége nyílik a város izgalmas történetét az érdekességek mentén megismerni. A látogatóközpont szolgáltatásait a városháza épületének a Nagytemplom felőli oldalán jelenleg kialakítás alatt lévő Lechner Kávéház egészíti majd ki, amelyben egyedi, kecskeméti különlegességek is megtalálhatóak lesznek. (x)


Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
Sok magyar hitelből nyaral idén - árstop nem lesz a balatoni szolgáltatóknál

Sok magyar hitelből nyaral idén - árstop nem lesz a balatoni szolgáltatóknál 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.