Nyíregyháza vendégeskedésre csábít

Aki az utóbbi években elkerülte, vagy csak átutazott Nyíregyházán, igencsak meglepődik, ha elmerül a város forgatagában. Ez történt velünk is: egy rendezett, vendégeskedésre csábító város fogadott, amelyet érdemes programba iktatni.

Ezt egyre többen gondolják így: álljon itt tanúbizonyságul a vendégéjszakák és -érkezések számának impozáns növekedése. 2010-ben 59 510-en 121 126 vendégéjszakát hoztak a nyírségi városba, míg 2017-ben már 181 566 éjszaka írható 94 766 fő számlájára. Vagyis a város számlájára, mert mindeközben értelem- szerűen az idegenforgalomból származó bevételek is gyarapodtak. Örömteli, hogy a külföldiek aránya már bő egynegyede az érkezéseknek. Hogyan lehetséges ez? A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. tartalmas tájékoztatójának felütése a szintén nyíregyházi Váci Mihályt idézi, aki szerényen megállapítja, hogy szülővárosa nem is annyira történelmi, a nagy események elkerülték, de szépsége és hangulata magával ragadja a látogatót. Egyetértünk.

A főtér Kossuth téren, egy árnyas kávézóban elmélázva a mezőváros megfontolt léttempóján, miközben épp a 17. Vidor Fesztivál esti koncertjére hangol a banda, átjár az igazából városi rangjának megszerzésétől gyarapodó Nyíregyháza „boldog békeidős” historizmusa. A dualizmus békeidős hangulatának megteremtésében kulcsszerepet játszott Bencs László és fia, Bencs Kálmán. Polgármesterségüknek köszönhető a nyíregyi hangulatot a mai napig meghatározó városkép. A család egykori villája az impozáns Sóstói úti villasoron 288 millió forintból ismét újdonatújan áll és látogatókat vár. Egyrészt a család és a város aranykorával ismerkedhetnünk, másrészt művészeti rendezvényeknek ad otthont egyebek mellett 60 fős rendezvénytermében, kerthelyiségében és hangulatos kávézójában. Egy másik kul- turális projekt keretében közel 1,2 milliárd forintból a szabadtéri színpad renoválá- sára is jutott. A szocialista realizmus és a kortárs építészet különleges egyvelegéből álló Rózsakert Szabadtéri Színpad diszkréten bújik meg a hírességek villáit is felvonultató Benczúr tér és az éppen takaros parkkal gazdagodó Bessenyei tér zöld sávjának végében.

A vendégéjszakák számának növelé- séhez nagyban járul hozzá Sóstógyógyfürdő. A szikes tó köré bő egy évszázad alatt kinövő fürdőkomplexum, gyógyászati központ és szálláshelyek a Belle Époque idején nem kisebb személyeket láttak vendégül, mint Blaha Lujza vagy Krúdy Gyula. A korabeli, alpesi stílusáról Svájci-laknak nevezett, ma is működő fogadó egykori illusztris vendégei bizonyára szívesen szállnának meg a város 3100 ágyas kapacitását 2019 első fél évében 123 szobával megdobó, négy csillag superior Hunguest Hotel Sóstóban. A hotel zárt híddal csatlakozik majd a szintén méltán népszerű Auqarius Élmény- és Parkfürdőhöz, annak gyógyászati részlegéhez. Hasonlóképpen élő kapcsolat működik a szeptemberben megnyílt, 38 szobás, a dinók világát idéző családi Hotel Pangea és az ország legiz- galmasabb állatparkja, a Sóstózoo között. A tavaly mintegy 480 ezer látogatót fogadó intézmény népszerűségének kulcsa, hogy 35 hektáron úgy járható a világ 5000 ál- lat között, hogy Nyíregyházát el sem kell hagyni.

NYÍREGYHÁZI TDM –TAPASZTALATOK

Furkóné Szabó Mariannával, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjével beszélgetünk.

Úgy tűnik, hogy Nyíregyháza nagyon határozottan kereste és találta meg küldőpiacait. Miért ezek a küldőpiacaik?

Nyíregyházára a hetvenes, nyolcvanas évek- ben számos lengyel turista érkezett, a cso- portos beutaztatás a kilencvenes években megszűnt, így a lengyelek elmaradoztak. Amikor létrejött a TDM-szervezet, végiggondoltuk, hogy mely piacokat célozzuk meg. Egyértelmű volt Lengyelország, valamint a földrajzi közelség miatt a szomszédos országokra esett a választás. Erőteljes marketingtevékenységbe kezdtünk, amelyhez szerencsés módon párosult még a Szlovákiában bevezetett euró, mely tovább növelte a szlovákok utazási hajlandóságát. A kampányainkat tudatosan építjük fel: országra szabjuk a marketingeszközöket, ügyesen élünk a testvérvárosi kapcsolatokkal. Részt veszünk egymás városi rendezvényein, amelyek nagy sajtónyilvánosságot kapnak. A bemutatkozások mellett szak- mai megbeszélésekre is sor kerül, hogyan tudjuk szorosabbra fűzni különböző területeken kapcsolatainkat, valamint kihasználni a helyi utazási irodákban, sajtóban és egyéb reklámfelületekben rejlő lehetőségeket.

Sok tagja van a TDM-nek. Jelenti ez, hogy anyagilag függetlenek?

Véleményem szerint csak a szolgáltatók tagdíjaira alapozva a TDM-ek nem tudják fenntartani magukat, különösen igaz ez itt, nálunk, Kelet-Magyarországon. Ezért nagy szükség van a szálláshelyek által befizetett idegenforgalmi adóra, melyet Nyíregyháza teljes mértékben visszaforgat a turizmusba a TDM-irodán keresztül.

A statisztikák igazolják a tevékenységüket?

Az utóbbi években a statisztikai adatok a várakozásainknak megfelelően alakultak, a külföldi turisták száma folyamatosan növekszik. Az eredmény eléréséhez azonban csapatmunkára volt szükség, azaz dr. Kovács Ferenc polgármester úrtól kezdve a nagy turisztikai attrakciókon át a TDM-tagokig mindenkire szükség volt a növekedéshez.

Együttműködnek a környékbeli TDM-ekkel, például Debrecennel? Nem konkurencia a közeli nagyváros?

Számos TDM-mel nagyon jó a kapcsolatunk, szakmai kérdésekben szoktunk egyeztetni. Debrecennel mint várossal elsősorban a helyi repülőtér és annak előnyét kihasználandó működünk együtt. A közeljövőben közösen mutatkozunk be Tel-Avivban, nemrégiben pedig Krakkó főterén népszerűsítettük együtt térségünk értékeit. Nem gondolom, hogy Debrecen konkurenciát jelent szá- munkra, mivel más a vendégkörünk, de említhetem Hajdúszoboszlót is, amellyel szintén vannak közös akcióink.

Nyíregyháza nemrég a UNWTO társult tagja lett. Mit jelent ez a gyakorlatban?

A tagság elsősorban azt jelenti, hogy nyitunk a világ felé, tapasztalatot szerzünk, megismerjük más országok jó gyakorlatait, illetve megoszthatjuk saját eredményeinket is másokkal.

 
(x)

Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?