Tematikus pálos utakon Budától a Dunakanyarig

Pálos út néven, újabb zarándokturisztikai fejlesztés nyomán, szeptember 18-ától több útvonalon járhatjuk a természetet Budától a Dunakanyarig, és vehetünk részt lelki utazáson is, ahogy a projekt mottója sugallja: „A természetben a Természetfelettivel” - tájékoztatta lapunkat Bódis Gábor, a HUNGARY Next alapító-vezetője.

A XIII. század közepén a Pilisben megszervezett, és a mai napig is működő egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, a Magyar Pálos Rend a „Pálos tematikus utak” című projekt keretében a hagyományőrzés, a szakrális jelenlét és az aktivitás összekapcsolásával, a pálos kultúrtörténeti helyek érintésével tematikus gyalogos túraútvonalakat alakított ki Buda és a Dunakanyar között, amely állomások mentén köti össze a pálosok élő, és történelmi helyszíneit. A pálos utak az év bármely időszakában, rövidebb-hosszabb gyalogúton haladva hívnak mindenkit becsatlakozásra, a széles célközönség számára újszerű ismeretszerzési, és elmélyülési lehetőséget kínálva, természeti, történelmi, hitéleti tartalommal.

A jövőt tekintve országosra tervezett pálos utak hálózatának e projekt keretében megvalósított első három útvonala Budapesten és környékén került kialakításra: Budapesten a Források útja (Budapest, pálos Sziklatemplom – Szépjuhászné, budaszentlőrinci pálos emlékhely, 14km), a Pilis-hegységben a Remeték útja (Pilisszentkereszt – Klastrompuszta – Pilisszentlélek – Két-bükkfa-nyereg – Pilisszentkereszt, 24km), illetve a Visegrádi-hegységben a Szeretet útja (Visegrád – Pilisszentlászló – Spartacus ösvény – Visegrád, 27km), ahol 2-4 kilométereként egy-egy lelki impulzussal találkozhat a vándor. Az állomások kőoszlopain elhelyezett QR kódok, valamint információs táblák segítségével lehet elmélyedni, és kapcsolódni a mindennapokat körülvevő lelki gondolatokhoz. Pálos szellemiségben, virtuális lelki vezetőket is kapva a palosut.hu weboldalon keresztül, vagy akár offline mobilalkalmazással állomásról állomásra járhatjuk az egyedi jelzésekkel ellátott kijelölt útvonalakat. Az elmélkedések, térképek olvasható formában is letölthetőek, illetve az útvonalakhoz kapcsolódó vezetőfüzet is beszerezhető.

Az útvonalhálózat tervezésekor szempont volt a nem vallásos kirándulók megszólítása is, illetve a látványos tájakon futó gyalogos ösvényeken, változatos szakaszhosszok mentén alternatív be- és kilépési pontok biztosítása, figyelembe véve a megközelíthetőséget és a parkolási lehetőségeket. A 2019 őszén megálmodott Pilisi Pálos Tematikus Út projekt az Agrárminisztérium 14 millió forintos támogatásával valósult meg, a fentiek szerint több útvonalból álló hálózatot képezve. Járhatunk egy-egy utat önmagában, a szakaszokat összekötve, vagy épp egy-egy rövidebb szakaszon, tetszőlegesen. Az üdvözlőtáblákon, valamint a nagyobb csomópontokban, illetve a pálos örökséget reprezentáló helyszíneken kihelyezett oszlopok minden lényeges tudnivalóval ellátják az úton lévőket. A Magyar Pálos Rend által megvalósított út- és jelzéshálózat kialakításában részt vett a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Pilisi Parkerdő Zrt., a Viator Természetjáró és Kulturális Egyesület, valamint az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ.

2022. szeptember 18-án Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára adja át a pilisi pálos utakat a klastrompusztai pálos templom és kolostor romjainál, a Puskás Róbert Antal pálos tartományfőnök által ugyanitt bemutatott 11 órakor kezdődő ünnepi szentmisét követően, amely után a helyszínen van mód interjút készíteni a projektben résztvevő szakmai alkotókkal. Részletek az ünnepélyes átadóról az esemény facebook oldalán találhatók.

Bővebb információ: www. palosut.hu


Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?