Vezetett túrák hazai georitkaságokhoz

Egy geotúra pont olyan, mint egy városi, vezetett túra, csak épp nem a szép épületek, templomok és parkok között sétálunk, hanem a természetben. Ez a 2021-ben alapított GeoloTours filozófiája.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A világjárvány okozta bezártság sokakat arra vett rá, hogy felfedezze az országot, megismerje a saját környezetét, és jó hír, hogy ez a túrázási kedv továbbra sem csökken. Sőt, a kellemes tavaszi idő beköszöntével újra ezrek indulnak útra, hogy magukba szívják a természetet. A GeoloTours 2021-ben alakult, hogy a hirtelen megnövekedett keresletet kielégítse döntően egynapos, vezetett geotúrák szervezésével.

„Azt lehet védeni, amit szeretsz és azt lehet szeretni, amit ismersz. Ezért fontos az, hogy tudj minél többet a természetről – ez a mi filozófiánk. Egy geotúra pont olyan, mint egy városi, vezetett túra, csak épp nem a szép épületek, templomok és parkok között sétálunk, hanem a természetben. Bármelyik túrára igaz az, hogy ha nincs hozzá információ, akkor az élmény sem lesz annyira maradandó. Mi az információk mellé élményt is adunk, így minden megtelik élettel. Több millió éves kőzetek, hasadékok, pörgő iránytű, felfedezők és az egész túra értelmet nyer" – véli Jósvai József, a GeoloTours alapítója, aki a legtöbb túrát bárkinek, nyugodt szívvel ajánlja.



Hasadékból hasadékba és hógolyózás májusban

Az egyik legnépszerűbb túraútvonal a Hasadékból hasadékba nevet viseli, amit a Novohrad-Nógrád Geopark területén lehet bejárni. Ez a világon az első határokon átívelő geopark.

„A Nógrád-Gömöri térség legszebb ismert és rejtett nevezetességeit járjuk be 7-8 órás túránk során. Az egykori zajos bányászat öröksége mára csodálatos természeti látványosággá szelídült. A múlt század első felében működő bazalt- és szénbányászat átalakította a környezetet, és különleges földtani érétékek kerültek a felszínre. Van egy olyan hasadék, ahol különleges mikroklíma van. Itt mindig meglepem a túrázókat, ha május-június elején megyünk még akkor is tudunk „firngolyót" dobálni, ami egy kásás hómaradvány. De nem is árulom el, hogy miként lehetséges ez, aki tudni szeretné az okát, annak el kell jönnie egy túrára" – mondja nevetve Prakfalvi Péter, túravezető, a Novohrad-Nógrád Geopark geológusa.

Salgó váráért már Petőfi Sándor is rajongott

A hely egy másik különlegessége, hogy még az iránytű is megszédül. A szénkitermelés miatt megcsúszott hegyben különleges konzekvencia barlangok képződtek, melyeknek közelében a kőzetek mágneses tulajdonága még az iránytűt is megforgatja. A bazaltbányászat lenyűgöző lávafolyás szerkezeteket tett láthatóvá.

„Itt lehet csak igazán megérteni, hogyan alakulnak ki az országban számos más helyeken látható bazaltorgonák. A bányászatnak mára híre-hamva. A 628 m magas Szilvás-kőn gyönyörű óriás bükkfás talpaserdő hirdeti a természet győzelmét mindenek felett. Szilvás-kőről leereszkedve rövid autózás után meghódítjuk a legendákkal teli Salgó várat, ahol még Petőfi is járt. A várból páratlan kilátás nyílik Somoskő várára és a „palóc Olimposzra", a Karancsra" – tette hozzá a túravezető, aki azt is elárulta, hogy a túrája során a gasztronómia is megjelenik, mivel mindig egy olyan ételt kóstolhatnak meg a kirándulók, ami a terület specialitása, ebben az esetben a juhtúrós sztrapacska.

„A gasztronómiai rész jelenleg még csak Péter túráira igaz, de szeretnénk más kirándulások esetében is megvalósítani. Az viszont minden túráról elmondható, hogy látványos és különleges. Magyarországnak hihetetlenül gazdag természeti öröksége van, csak észre kell venni. Nemcsak földtani érdekeségekkel, hanem kultúrtörténeti és építészeti ritkaságokkal is találkozunk túráinkon, ha éppen útba esnek" - mondta Jósvai József, a GeoloTours alapítója.



Interaktivitásban a természettel

Prakfalvi Péter, a Novohrad-Nógrád Geopark geológusa jelezte, hogy a GeoloToursnál döntően egy napos túrák vannak. „8-12 km-es túrák is akadnak, de ezek is könnyen teljesíthetők, mert sok helyen megállunk, kísérletezünk, vagy épp csak nézelődünk, csodáljuk a táj szépségét. A túrák nehézségei is különböző fokozatúak, 1-5-ig mozgó skálán jelöljük, így mindenki eldöntheti, hogy mit bír, mennyi időt és kilométert tud rászánni. Ma divatos egy-egy kiállítást is úgy megcsinálni, hogy interaktív legyen. Ezek a túrák is azok, csak itt magával a természettel kerülünk interaktivitásba, hiszen meg lehet fogni a globális lemeztektonika tapintható bizonyítékait. Az biztos, hogy ki kell mennünk ahhoz, hogy egy jelenséget észrevegyünk és megértsük, hogy mi miért van ott, ahol van, miért pont úgy, és persze mindenre megvan a válasz – tette hozzá Jósvai József.

A GeoloTours túrái április 2-ától, folyamatosan indulnak. A megszokott útvonalakon túl, két vadonatúj túrával is várják a természet szerelmeseit. A „Virágpompa és vulkanitok a Duna fölött" és az „Öreg-kőben fiatal barlangok" túráik a Börzsönyben és a Gerecsében mutatják be a geológiai ritkaságokat.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.