hirdetés
hirdetés

A szakmai szervezetek üdvözlik a meghosszabbított bértámogatást

A turisztikai, vendéglátóipari és idegenforgalmi érdekképviseletek egyemberként üdvözölték, hogy a kormány jövő februárig meghosszabbította, és a szállodákra, valamint az utazásszervezőkre visszamenőlegesen is kiterjesztette az 50 százalékos bértámogatást. Az MSZÉSZ, a VIMOSZ és a MUISZ tartozik az elégedett szervezetek körébe.

hirdetés

MSZÉSZ: megmenthetők a dolgozók

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke (MSZÉSZ) szerint a támogatás lehetőséget ad arra, hogy megtartsák a megmaradt dolgozóikat a turizmus újraindulásáig. Nagyon pozitív a döntés, ahogy az is, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter személyesen egyeztetett az ágazati érdekképviseletekkel, mondta. Hozzátette, külön meglepetés volt számukra, hogy a szállodaipar novemberig visszamenőleg megkapta a bértámogatást. "Abszolút értékeljük, hogy a kormányzat ebben a nehéz helyzetben segít nekünk", fogalmazott. Az igénylés menetét sem lehet bonyolultnak nevezni az elnök szerint.

123rf
123rf

VIMOSZ: az MTÜ szerepe a támogatás elérésében vitathatlan

Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke azt emelte ki, hogy kellemes meglepetést jelentett a visszamenőleges hatályú intézkedés. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) is oroszlánrészt vállalt abban, hogy ez a támogatási rendszer összejöjjön, mondta. Fontosnak nevezte, hogy már látszik a járványhelyzet vége, és a vakcina megjelenése, de továbbra is kérdéses ennek ideje.
A VIMOSZ elnöke szerint a szakmai szervezetek elérték a célt, a kormány megértette, hogy a munkaerő megtartása a legfontosabb az ágazat újraindulásához. Nyugodtabb év végét, és évkezdetet jelent ez a szavai szerint.

MUISZ: az utazási irodák eddig kimaradtak a támogatásokból, most végre nem   

Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke is üdvözölte, hogy a kormány meghallgatta kérésüket. Mint mondta, hosszú hónapok lobbitevékenységének eredménye, hogy az utazási irodáknak is jár a támogatás, amelyeket az ágazaton belül leginkább sújtott a járvány. Az utazási irodáknak még belföldi piacuk sincs, így "zéró bevételük van" - hangsúlyozta. Jelezte ugyanakkor, hogy egy fontos terület, a repülőjegy-értékesítés Teáor-száma kimaradt a kormányrendeletből. 

Háttérinfo

 Mint arról a Turizmus Online is beszámolt, Varga Mihály pénzügyminiszter kedden bejelentette, a kormány január végéig meghosszabbítja az 50 százalékos bértámogatást a turizmusban és a vendéglátásban. A vendéglátás, a szálláshely, a művészet, a szórakoztatás és a szabadidő szektorokban a bértámogatással 140 ezer munkahelyet véd meg a kormány,  mondta az ágazati képviselőkkel folytatott egyeztetést követően. Amennyiben később az ágazat szereplői kezdeményezik, az intézkedések meghosszabbíthatók, tette hozzá a miniszter. 
Az ágazati bértámogatáshoz az ITM közleménye szerint az eddigi igényekben érintett munkavállalók esetében nincs szükség új kérelem kitöltésére. Ha a munkáltató nem kéri tovább a támogatást, ezt december 31-ig jelezheti.

Egyelőre három hónapra jár annak, aki igényli

Az újonnan pályázók csütörtöktől november, december és január hónapra igényelhetik a bértámogatást. Az új kérelmek és a meghosszabbított támogatások esetében a munkáltatóknak egy hónap továbbfoglalkoztatást is szükséges vállalniuk. 
 Az igényelhető maximális összeg a minimálbér másfélszerese, személyenként havi bruttó 241 500 forint. A munkáltatónak emellett járulékokat sem kell fizetnie a munkabérek után, így teljes bérköltségének több mint a felét is megkaphatja kompenzációként, ha nem bocsátja el a munkavállalóját, és munkabérét kifizeti. 
 A juttatást havi bruttó 483 ezer forintos fizetésig maradéktalanul, a felett pedig a minimálbér összegének másfélszereséig lehet érvényesíteni, akár a részmunkaidőben foglalkoztatottak után is. 
Mostanáig több mint 4500 munkáltató nyújtott be kérelmet közel 35 ezer munkavállaló esetében, mintegy 3,3 milliárd forint összegben, közölte a minisztérium.
    

A részletes dokumentáció ITT található. A kérelmeket 2021. február 8-ig lehet benyújtani.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai