hirdetés

Afrikai eredetű lehet az új szuperétel

A nyugati világ számára jobbára ismeretlen gabona termesztése több mint 5000 éve folyik a fekete kontinensen.

hirdetés

Az innováció utáni csillapíthatatlan étvágytól vezérelt vállalatok és séfek továbbra is kiéhezetten nyomoznak az egyes fogásokba, illetve csomagolt termékekbe integrálható új élelmiszerek után. Ilyen szempontból kellemes karrier elé nézhet például a Nyugat-Afrikában máskülönben már 5000 éve folyamatosan termesztett fonio nevű gabonafajta is.

A fonio a rizsnél háromszor több fehérjeszálat és vasat tartalmaz. Az ősi termény gluténmentes és rendesen el van látva esszenciális aminosavakkal (fehérjeépítő elemekkel). Ezek az anyagok a gabonafajták túlnyomó részéből hiányoznak. A fonio szemcséi aprók, méretben a nagyobb homokszemekkel egyeznek, ami ugye a kézi hántást jelentősen megnehezíti.

Fonio (Forrás: Fooducate)

A gabonaféle másrészről viszont pár perc alatt megsüthető. Az íze semleges, ezért rengetegféleképpen elkészíthető. A növény további előnye, hogy legyen ugyan száraz vagy félszáraz a talaj, a mag hetek alatt betakarításra kész állapotba „hozható”. A múlt aszályos időszakaiban a fonio olykor akár teljes településeket is el tudott látni élelemmel.

A növénynek két fajtája létezik: a fehér és a fekete.

A nyugati világ számára mindkettő gyakorlatilag ismeretlen.

Egy brooklyni (New York) cég éppen ezért határozta el, hogy a terményt ezzel a régióval is megismerteti. A vállalat szerint mindez felelős módon történik, vagyis a kínálat a nélkül is lépést tud tartani a kereslettel, hogy egy fontos táplálékforrástól megfosztanák a termesztés helyén élő lakosságot.

(forrás: Élelmiszer online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Tervez-e valamilyen változtatást a továbbiakban, miután bejelentették, hogy márciustól elkezdik kiküldeni a koronavírus elleni védettségről szóló igazolást?

Kiadónk társoldalai