Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tizennyolc éven át vezette Egri Orsolya a legendás helyet, amely Újbuda egyik szimbóluma volt, és amely 2022 október elsején bezárni kényszerült. Ez a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.

Egri Orsi, a Tranzit Art Café alapító-tulajdonosa be kellett hogy lássa, bárhogy szerette volna - nem tudják kollégáival tovább vállalni azokat a nehézségeket, amelyek a covid-járvány kezdetétől sújtotta imádott helyét - akárcsak a többi vendéglátóhelyet a fővárosban és ország-szerte.

A Tranzit név nem véletlen: innen indultak korábban a távolsági buszok a fővárosból. A buszok nyomvonala ma is fellelhető a volt kávéház teraszának környékén
A Tranzit név nem véletlen: innen indultak korábban a távolsági buszok a fővárosból. A buszok nyomvonala ma is fellelhető a volt kávéház teraszának környékén

Anyagi probléma-hegyek, amelyek a kényszerű bezárás előtt évekig hangsúlyosan jelen volt helyzetükben, és hiába küzdöttek a rezsiárak és az élelmiszerárak drasztikus emelkedésével, az egyre mélyebb gazdasági nehézségek miatt kénytelenek voltak meghozni a döntést: lehúzzák a rolót.

Azóta a kulturális részt próbálom életben tartani a csapatommal. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy továbbra is szervezünk eseményeket, kiállításokat és előadásokat. 2023. szeptember 12-én és 13-án például a Proton Színház hozta el Reisz Gábor: Komolyan röhejes vagyok című darabját, amely iránt hatalmas volt az érdeklődés. Mivel a filmes szakma képviselőivel is jó kapcsolatot ápolunk, filmforgatások is zajlanak nálunk. Emellett civil egyesületnek is helyet biztosítunk, hogy fogyasztási kényszer nélkül tudjanak a tagok egymással találkozni, megbeszéléseket tartani 

– nyilatkozta Egri Orsolya az artisbusiness.hu portálnak 2023 őszén.

Most egy új tulajdonosi kör kapott lehetőséget arra, hogy megnyissa ismét a Tranzitot. Igaz, nem Tranzit néven, nem is a régebbi koncepcióval, hanem egy bulisabb, lazulósabb, szórakoznivágyó réteget szólít majd meg, és Zsiráf (Tranzit) néven nyitják ki újra - a teljes átépítést követően - Újbuda egyik legendás, ipari műemlékként elhíresült, korábbi neves kulturális-szórakozóhelyét.


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.