Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tizennyolc éven át vezette Egri Orsolya a legendás helyet, amely Újbuda egyik szimbóluma volt, és amely 2022 október elsején bezárni kényszerült. Ez a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.

Egri Orsi, a Tranzit Art Café alapító-tulajdonosa be kellett hogy lássa, bárhogy szerette volna - nem tudják kollégáival tovább vállalni azokat a nehézségeket, amelyek a covid-járvány kezdetétől sújtotta imádott helyét - akárcsak a többi vendéglátóhelyet a fővárosban és ország-szerte.

A Tranzit név nem véletlen: innen indultak korábban a távolsági buszok a fővárosból. A buszok nyomvonala ma is fellelhető a volt kávéház teraszának környékén
A Tranzit név nem véletlen: innen indultak korábban a távolsági buszok a fővárosból. A buszok nyomvonala ma is fellelhető a volt kávéház teraszának környékén

Anyagi probléma-hegyek, amelyek a kényszerű bezárás előtt évekig hangsúlyosan jelen volt helyzetükben, és hiába küzdöttek a rezsiárak és az élelmiszerárak drasztikus emelkedésével, az egyre mélyebb gazdasági nehézségek miatt kénytelenek voltak meghozni a döntést: lehúzzák a rolót.

Azóta a kulturális részt próbálom életben tartani a csapatommal. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy továbbra is szervezünk eseményeket, kiállításokat és előadásokat. 2023. szeptember 12-én és 13-án például a Proton Színház hozta el Reisz Gábor: Komolyan röhejes vagyok című darabját, amely iránt hatalmas volt az érdeklődés. Mivel a filmes szakma képviselőivel is jó kapcsolatot ápolunk, filmforgatások is zajlanak nálunk. Emellett civil egyesületnek is helyet biztosítunk, hogy fogyasztási kényszer nélkül tudjanak a tagok egymással találkozni, megbeszéléseket tartani 

– nyilatkozta Egri Orsolya az artisbusiness.hu portálnak 2023 őszén.

Most egy új tulajdonosi kör kapott lehetőséget arra, hogy megnyissa ismét a Tranzitot. Igaz, nem Tranzit néven, nem is a régebbi koncepcióval, hanem egy bulisabb, lazulósabb, szórakoznivágyó réteget szólít majd meg, és Zsiráf (Tranzit) néven nyitják ki újra - a teljes átépítést követően - Újbuda egyik legendás, ipari műemlékként elhíresült, korábbi neves kulturális-szórakozóhelyét.


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.