Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

A Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és Budavári Önkormányzat között közel tíz éve folyik pereskedés a tulajdonos két cukrászdája, a Ruszwurm és a Korona cukrászda ügyében.

A jelenlegi helyzet egyik előzménye az volt, hogy Szamos Miklós kft.-je 2015-ben felmondta az Önkormányzat a bérleti szerződést, amikor „még csak” három havi bérleti díjjal tartozott. Időközben azonban a bérlő által különböző jogcímeken ki nem fizetett összeg – az eltelt közel tíz év során – már meghaladja a 300 millió forintot. - olvasható korábbi cikkünkben.

A cukrászda és az önkormányzat közti vita azért robbant ki, mert Szamos Miklós tulajdonosnak már az előző önkormányzati vezetéssel is vitája volt, ezért 2016 óta nem fizetett sem bérleti díjat, sem egyéb díjakat. – mesélte korábban a Telexnek a cukrászda ügyének kezdetéről V. Naszályi Márta.

Ahogy korábbi cikkünkben mi is írtunk róla, az évek óta zajló pert az Önkormányzat mind első fokon, mind másodfokon megnyerte, majd a Kúria már fel se vette napirendjére az ügyet, így az ítélet jogerőre emelkedett.

Ennek értelmében és a képviselő-testületi döntést követően az önkormányzat 2023. januárjában elindította a végrehajtást. A végrehajtó 2023. december 4-re tűzte ki a végrehajtás/kiürítés időpontját, majd a végrehajtás előtti munkanap délutánján arról tájékoztatták a polgármester asszonyt, hogy az illetékes végrehajtó átadta az ügyet egy másik kollégájának, így a kitűzött időpontban a végrehajtás, a hatóságilag elrendelt kiürítéssel együtt elmaradt.

Ruszwurm belső tér / Forrás: Ruszwurm, Facebook
Ruszwurm belső tér / Forrás: Ruszwurm, Facebook

A kiürítés újabb jogerősen kitűzött időpontja a Ruszwurm esetében május 9-e, míg a Korona cukrászda esetében május 14-e – derül ki az Index oldalán.

Az index.hu korábban megkereste a polgármestert, Váradiné Naszályi Mártát, és a Budavári Önkormányzatot, akik az alábbi választ adták: „A Budavári Önkormányzat a Ruszwurm Kft. több tulajdonosa közül senkivel nem áll elszámolási vitában. Magával a Ruszwurm Kft.-vel szemben bíróságok által jogerős ítélettel elbírált jogvitája volt a Budavári Önkormányzatnak amiatt, hogy a cég által az önkormányzattól bérelt, összesen három helyiség bérleti szerződése 2015-ben megszűnt, azonban a Ruszwurm Kft. az üzlethelyiségeket nem szolgáltatta vissza az önkormányzat részére. Tekintettel arra, hogy a cég a számára kedvezőtlen kimenetelű jogerős bírósági ítéletek alapján sem adta vissza a Budavári Önkormányzat részére az üzlethelyiségeket, és az önkormányzatnak megítélt több száz millió forint összegű használati díjat sem fizette meg, így ezek érvényesítése érdekében végrehajtási eljárás van folyamatban. V. Naszályi Márta polgármester nem kért és nem kapott anyagi támogatást Szamos úrtól. Ez nyilvános kampányszámláján is ellenőrizhető.”

Hogyan tovább?

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat – a hely tulajdonosaként – nem üzemelteti majd tovább, hiszen egy önkormányzatnak nem feladata cukrászdák üzemeltetése. A tulajdonukban lévő üzlethelyiséget meghirdetik majd, és terveik szerint a legsikeresebb pályázó szintén cukrászdát üzemeltet majd a Szamos-féle Ruszwurm helyén. „Hogy milyen néven, és milyen kínálattal – ez már az ő dolga, a saját hatásköre lesz.” – olvasható korábbi cikkünkben a Váradiné Naszályi Márta válasza ide vonatkozó kérdésünkre.  – „Az Önkormányzat bérbeadóként egy céggel köt érvényes szerződést, folytatja a magyarázatot a polgármester. hozzátéve, a legjobb pályázatot benyújtó cég olyan néven, oly módon nyithat majd ott egy vállalkozást – ahogy szándékában áll.”

Szamos Miklós másik cukrászdájának, a Korona Cukrászda sorsát illetően a kerület vezetője elmondta, hogy a kiürítés után pályázatot írnak ki, és természetesen a győztes pályázó határozza meg a pályázati feltételek keretei között, hogy az elnyert vendéglátóhelyen mit kínál.

 


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.