Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

A Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és Budavári Önkormányzat között közel tíz éve folyik pereskedés a tulajdonos két cukrászdája, a Ruszwurm és a Korona cukrászda ügyében.

A jelenlegi helyzet egyik előzménye az volt, hogy Szamos Miklós kft.-je 2015-ben felmondta az Önkormányzat a bérleti szerződést, amikor „még csak” három havi bérleti díjjal tartozott. Időközben azonban a bérlő által különböző jogcímeken ki nem fizetett összeg – az eltelt közel tíz év során – már meghaladja a 300 millió forintot. - olvasható korábbi cikkünkben.

A cukrászda és az önkormányzat közti vita azért robbant ki, mert Szamos Miklós tulajdonosnak már az előző önkormányzati vezetéssel is vitája volt, ezért 2016 óta nem fizetett sem bérleti díjat, sem egyéb díjakat. – mesélte korábban a Telexnek a cukrászda ügyének kezdetéről V. Naszályi Márta.

Ahogy korábbi cikkünkben mi is írtunk róla, az évek óta zajló pert az Önkormányzat mind első fokon, mind másodfokon megnyerte, majd a Kúria már fel se vette napirendjére az ügyet, így az ítélet jogerőre emelkedett.

Ennek értelmében és a képviselő-testületi döntést követően az önkormányzat 2023. januárjában elindította a végrehajtást. A végrehajtó 2023. december 4-re tűzte ki a végrehajtás/kiürítés időpontját, majd a végrehajtás előtti munkanap délutánján arról tájékoztatták a polgármester asszonyt, hogy az illetékes végrehajtó átadta az ügyet egy másik kollégájának, így a kitűzött időpontban a végrehajtás, a hatóságilag elrendelt kiürítéssel együtt elmaradt.

Ruszwurm belső tér / Forrás: Ruszwurm, Facebook
Ruszwurm belső tér / Forrás: Ruszwurm, Facebook

A kiürítés újabb jogerősen kitűzött időpontja a Ruszwurm esetében május 9-e, míg a Korona cukrászda esetében május 14-e – derül ki az Index oldalán.

Az index.hu korábban megkereste a polgármestert, Váradiné Naszályi Mártát, és a Budavári Önkormányzatot, akik az alábbi választ adták: „A Budavári Önkormányzat a Ruszwurm Kft. több tulajdonosa közül senkivel nem áll elszámolási vitában. Magával a Ruszwurm Kft.-vel szemben bíróságok által jogerős ítélettel elbírált jogvitája volt a Budavári Önkormányzatnak amiatt, hogy a cég által az önkormányzattól bérelt, összesen három helyiség bérleti szerződése 2015-ben megszűnt, azonban a Ruszwurm Kft. az üzlethelyiségeket nem szolgáltatta vissza az önkormányzat részére. Tekintettel arra, hogy a cég a számára kedvezőtlen kimenetelű jogerős bírósági ítéletek alapján sem adta vissza a Budavári Önkormányzat részére az üzlethelyiségeket, és az önkormányzatnak megítélt több száz millió forint összegű használati díjat sem fizette meg, így ezek érvényesítése érdekében végrehajtási eljárás van folyamatban. V. Naszályi Márta polgármester nem kért és nem kapott anyagi támogatást Szamos úrtól. Ez nyilvános kampányszámláján is ellenőrizhető.”

Hogyan tovább?

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat – a hely tulajdonosaként – nem üzemelteti majd tovább, hiszen egy önkormányzatnak nem feladata cukrászdák üzemeltetése. A tulajdonukban lévő üzlethelyiséget meghirdetik majd, és terveik szerint a legsikeresebb pályázó szintén cukrászdát üzemeltet majd a Szamos-féle Ruszwurm helyén. „Hogy milyen néven, és milyen kínálattal – ez már az ő dolga, a saját hatásköre lesz.” – olvasható korábbi cikkünkben a Váradiné Naszályi Márta válasza ide vonatkozó kérdésünkre.  – „Az Önkormányzat bérbeadóként egy céggel köt érvényes szerződést, folytatja a magyarázatot a polgármester. hozzátéve, a legjobb pályázatot benyújtó cég olyan néven, oly módon nyithat majd ott egy vállalkozást – ahogy szándékában áll.”

Szamos Miklós másik cukrászdájának, a Korona Cukrászda sorsát illetően a kerület vezetője elmondta, hogy a kiürítés után pályázatot írnak ki, és természetesen a győztes pályázó határozza meg a pályázati feltételek keretei között, hogy az elnyert vendéglátóhelyen mit kínál.

 


Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.
Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Új korszakba lép a Csányi Pincészet

Új korszakba lép a Csányi Pincészet 

A pincészetnél most megtörtént átalakulás nem csupán az üzleti stratégia modernizálását foglalja magában, hanem egy új, naprakész márka kialakítását is.
Jelentős szintet lépett a METRO a szakmai gyakorlatok területén

Jelentős szintet lépett a METRO a szakmai gyakorlatok területén 

Az áruházlánc csatlakozott a duális képzőhelyekhez.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.