Antik csodák, vidéki idill

Ciprus nemcsak a szerelem, hanem a béke szigete is. Hiába az ország évtizedes megosztottsága, a turistákat nyugalom, tiszta tenger és hamisítatlan ciprusi vendégszeretet várja egész évben.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

November végén a Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal és az Aegean Airlines vendégeként látogattuk végig az ország több érdekes települését, nevezetességét. Budapestről Larnakába és vissza Athén érintésével utaztunk. Utunk során azt tapasztaltuk, hogy a görög légitársaság kényelmes utazási és átszállási lehetőséget biztosít Budapest és Larnaca között, ahogy természetesen számos görög szigetre is. Az Aegean Airlines minden utasa a repülőjegy árától függetlenül komplett fedélzeti ellátásban részesül, meleg ételeket és görög alkoholos italokat (bor, sör) is felszolgálnak a járatokon.

A tengerparti, hegyvidéki nevezetességek mellett felkerestük Nicosiát, ahol láttuk a „Zöld-vonalat”, a sziget északi és déli felét az 1974-es török katonai megszállás óta elválasztó belső határt. A ciprusi görögök számára ma is elfogadhatatlan az ország kettéosztottsága, de a turistáknak inkább csak izgalmas kalandot jelent a határ másik oldalára való átkelés. Ugyanakkor mindezzel együtt is Cipruson béke és nyugalom van.

Itt nem kerülgetnek bennünket golyószóróval felszerelt terepjárók, a szállodákban és a nevezetességek bejáratánál nincsenek elektronikus kapuk, és nem áll minden sarkon gépfegyveres rendőr, ahogy ez mára nemcsak a Földközi-tenger körüli országok többségében, hanem Nyugat-Európában is megszokottá vált.

Cipruson ráadásul nemcsak béke van, hanem ragyogóan működik a turizmus, amit a gyarapodó vendégszám is bizonyít. A Constantinou Bros hotellánc több szállodáját megnézve telt házat vagy ahhoz közeli állapotokat találtunk még ebben a késői időpontban is. A gyönyörű napfény, a húsz fok feletti meleg ilyenkor elsősorban az angolokat, oroszokat vonzza, és az év többi részében is ez a két küldőpiac adja a legtöbb vendéget. 2015. október végéig egymillió angol és félmillió orosz pihent Cipruson. Száz-százezer körüli számú vendég érkezik Görögországból, Svédországból, Németországból, Izraelből. Magyarországról 2015-ben körülbelül 10-11 ezer honfitársunk pihent a szerelem szigetén, ami 11%-os növekedést jelent az előző évihez képest.

A meglátogatott pafosi hotelek az év többi részében is hasonló forgalmat bonyolítanak. A 2015-ös év különösen jól alakult számukra, mert az egyiptomi, törökországi utakat lemondó orosz turisták közül sokat sikerült átcsábítani magukhoz, de más országokból is több vendégük érkezett. A megnövekedett érdeklődés miatt több olyan, egyébként szezonálisan működő szálloda is újranyitott, ahol egyébként az év végén, elején zárva tartanának.

Igaz, meg is tesznek mindent a forgalom növeléséért, igyekeznek többféle vendégkörnek megfelelő kínálatot biztosítani. Sok helyen a gyerekes családokat célozzák meg a környezettel, szolgáltatásokkal, ugyanakkor egyre népszerűbbek a „felnőtthotelek” is, amelyek éppen a csendesebb környezetet keresőket szolgálják ki. Ha valakinek az utóbbihoz lenne kedve, olyan szobát is választhat, amelynek teraszáról a saját medencéjébe ugorhat fejest.

A VIDÉK FELEJTHETETLEN ÍZEI

Az elegáns szállodák mellett bepillantást nyerhettünk a falusiak mindennapjaiba is a Larnaka és Limassol között található Tochniban. Egy völgy két oldalára épült község házai közül hatvanat falusi szálláshelyként működtet egy vállalkozó. A Cyprus Villages házaiban egyszerre 150 vendéget tudnak elhelyezni. A faluban rendelkezésre áll minden szükséges civilizációs eszköz, a település mégis meg tudta őrizni romantikus hangulatát.

A szolgáltatásokat a környezethez illő taverna teszi teljessé, ahol végigkóstolhatjuk a ciprusi vidék hagyományos technológiával készült, jellegzetes ételeit.

Csodákat tudnak művelni a spenóttal, a rendkívül finom helyi krumplival, cukkinivel, spárgával. A különböző mediterrán salátákat, talaturit, tzatzikit sajátos ciprusi változatban készítik. A falusias ételsor, a meze állandó eleme a padlizsánpüré és a csicseriborsóból készült humusz, a gombával és paradicsommal töltött padlizsán, a paradicsomos kuszkusz, a túrós, zöldséges pite, és nincs étkezés réteslap nélkül sem, amelyet hússal, rizzsel, zöldséggel ugyanúgy megtöltenek, mint gyümölccsel, mézzel vagy akár fagyival. Természetesen nem hiányozhatott az asztalról a juh, kecske és/vagy tehén tejének keverékéből előállított halloumi sajt sem, amelyet többnyire szép barnára grillezve kínáltak, néha egy kis szezámmaggal megszórva.

ITT SZŐLŐBŐL VAN A KERÍTÉS

A kiadós ételsor felszolgálása előtt és után érlelt törkölypálinkával kínáltak, közben pedig a helyi Keo sört kortyolgattuk 6,3 deciliteres óriásüvegekből.

Omodosi túránk során egy helyi borgazdaságba is ellátogattunk, ahol szinte teljes skáláját készítik a sziget borainak. A nálunk is elterjedt száraz rajnai rizling és cabernet sauvignon, valamint az édes muskotály mellett megkóstolhattuk a sziget borkülönlegességét, a Commandariát is, amelyet a johannita keresztes lovagok kísérleteztek ki a Kolossi vár környékén telepített többfajta szőlő vegyítésével. Az eleve rendkívül magas cukortartalmú bogyókat az erjesztés előtt még aszalták is a napon, hogy aztán egy jóformán likőrszerű, édes desszertbor szülessen belőle. A csatákban megfáradt lovagok nemcsak a borivás élvezetének adóztak a 12. századi erődítményben, itt vigasztalódtak a lányokkal is, amikor éppen szüneteltek a hadjáratok.

Az omodosi György-pékségben a szőlőhöz kötődő szilárd csemegével, a mustkolbásszal is megismerkedtünk. A gyertyakészítéshez hasonló technológiával formázott édességhez eredetileg a szőlő húsából kinyert szirupot használtak, de ma már készítik szentjánoskenyérből és gránátalmából is az alapot. A szirupból mártogatással több réteget visznek fel a cukorspárgára fűzött mandula- vagy diószemekre. Egy-egy bemártás között többnapos szünetet tartanak, hogy kialakuljon a kellő keménységű édesség.

VELÜK ÉLŐ TÖRTÉNELEM

Egy ciprusi nyaraláson persze az evés-ivás-fürdés hármasán túl érdemes megismerkedni a sziget gazdag történelmi örökségével is. Mivel Ciprus különleges elhelyezkedése – Európa, Ázsia és Afrika metszéspontjában található – minden kor aktuális nagyhatalma számára vonzó volt, itt viszonylag kis területen találkozhatunk különböző kultúrák tízezer éven át megőrzött, felhalmozott emlékeivel. Közülük is kiemelkedik a görög kulturális örökség az ókori épületekkel és a mitológiával. Innen ered a szerelem szigete elnevezés is. Mi is ellátogattunk a Petra tou Romiouhoz, azaz Afrodité sziklájához, ahol a legenda szerint a szépség és a szerelem istennője kilépett a habokból, hogy utána lába nyomán mindenhol vágyfokozó gyümölcsöket, virágokat teremtsen.

Afrodité története csak egy volt abból a többtucatnyiból, amivel a szigeten a görög mitológiából lépten-nyomon találkozhattunk. Ezek a mesék néha véresek, erőszakosak, nemritkán pedig némi perverzió színezi át a történeteket. Afrodité születésének gyönyörű történetére is kitehetjük a 18-as karikát, ha az előzményeket is megnézzük: a bizalmatlan Uranosz félelmében bezárta saját gyerekeit, mire a kis Kronosz a mamától kapott gyémántsarlóval levágta a gonosz papa hímvesszőjét, és a tengerbe dobta. A tenger erre habot vetett, és megszülte Afroditét.

Cipruson minden bokorhoz, minden kőhöz tartozik valami hasonló történet, ami nem csoda, hisz az itt élők annyira vágytak az istenek társaságára, pártfogására, hogy még hegyet is ajánlottak nekik lakhelyül. A Trodosz-hegység legmagasabb, 1952 méteres csúcsát keresztelték Olymposzra, hátha Zeuszék átköltöznek a hasonló nevű görögországi hegyükről. De máshol is bőségesen megtaláljuk az istenek nyomait, például Pafosban, ahol több ókori lakóépület, köztük a Dionüszosz-ház gyönyörű mozaikpadlói mutatják be afféle képregényként életük emlékezetesebb fordulatait.

Egy másik történelmi korszak elevenedik meg előttünk a világhírű kourioni mozaikon. Itt a házak mellett egy nagyon szép tájolású, a tenger felé nyíló nézőterű, 2200 éves színházat is találunk. A 3500 főt befogadó amfiteátrum csak 3-400 évvel később nyerte el mai formáját, de a ma működő színházak között így is a legkorosabbak közé tartozik.

Persze ezeket a látnivalókat a mese helyett inkább élőben kell megnézni. Egy ciprusi kirándulásra szinte az év mindegyik része alkalmas, hisz még december környékén is normális a húsz fok körüli nappali hőmérséklet. Csak az esős napok számítanak kivételnek, azok meg nagyon ritkák.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.