hirdetés

Anyukám mondta: itt a Gault & Millau’14

Ezúttal nem egy frissiben felkapott fővárosi étterem, hanem egy észak-magyarországi, eldugott kis település vendéglátóhelye, az Anyukám mondta (Encs) kapta az Év étterme előkelő címet a Gault & Millau Magyarország 2014. évi kiadásának bemutatóján. Ahol történtek egyéb meglepetések is...

hirdetés

Például az Év konyhafőnökének nem egy szakácsot, hanem mindjárt kettőt választottak: Wolf Andrást és Fekete Antoniot, a New York Palota Salon fine dining éttermének konyhafőnökeit, és ez a döntés is jól mutatja, lehet arra sikeres példa, amikor két dudás békében megfér egy csárdában. És az is érdekes és bátor döntésnek számít, hogy egy hévízi egyszerű helyet, az Öreg Harang Borozót választott a Molnár B. Tamás vezette szakértő csapat egyhangúlag az Év kisvendéglőjének, ahol nyilván sokat nyomott latba a bírálatkor, hogy ott sziinte kizárólag helyi alapanyagválasztékból főznek a konyhán, és isteni a házi rétesük.

A street food evésstílus egyébként már idehaza is a bokrok alatt jár: annyira kezd divatba jönni a nagyobb városokban, hogy idén díjaztak is közülük egyet – ez a pesti Mozsár utcai Funky Pho Street Food lett, ahol nemcsak pho levesük, hanem pacalsalátájuk is levették lábukról az ítészeket.

Bár a Gault & Millau-nál az ötsapka a legmagasabb kitüntetési cím, nálunk nem öt, nem is négy, hanem háromsapkásak a topdíjazottak, amely idén a Costes, az Onyx és a ZONA Bisztró lett, és ez 17 pontot jelent Gault & Millau-éknál. Ha a kissé bonyolult pontozási rendszer lényegét nem is, de az eredményt mindenki nézi gasztromán körökben – azaz nagyon is számít a vendég érdeklődésének oldaláról, hogy egy adott étterem a hazai Gault & Millau listában benne van, ha igen, hány pontot ért el, és milyen a kalauz szerint a konyha megítélése ott. Mindez egyben azt is jelzi, hogy a kiadvány hazai változatának készítőinek egyre nagyobb a felelőssége, hiszen jelentős mértékben befolyásolhatják a hazai vendéglátásban lévő fogyasztást.

A kiadvány októberi bemutatója alkalmából első alkalommal átadták az Aranyszalag minőségi tanúsítványt is hazai alapanyagkészítőknek, amellyel magas minőségű kézműves termékeket díjaztak. Ezzel Molnár B. és csapata, valamint az általa vezetett Magyar Nemzeti Gasztronómiai Egyesület (MGE) ismét nagy fába vágta a fejszéjét: tulajdonképpen nekimennek és megkérdőjelezik a kiváló magyar élelmiszerek és áruk odaítélésének rendszerét és módját.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Utazási irodásként miképp készülnek a majdani esetleges nyitásra?

Kiadónk társoldalai