hirdetés
hirdetés

Átadták a Völgy Vidék Sajtút etyeki állomását

A sikeres borutak példáját követve hazánkban a Kis- és Agrárvállalkozók, Sajtkészítők Egyesülete országos sajtút hálózatot alakított ki, amelynek az utóbbi egy hónapban két állomását is átadták.

hirdetés

Ahogy azt korábban már megírtuk, a Palóc Sajtút első állomását Szentén Maszlik Zoltán családi gazdaságában adták át. Augusztus 30-án pedig Etyeken Hegedűs Imre nyitotta meg gyönyörűen felújított pincéjében a Völgy Vidék Sajtút etyeki állomását. Céljuk a helyi termékek helybeni értékesítésének és fogyasztásának népszerűsítése, a rövid ellátási láncokat preferálva. Támogatják a hazai tejfeldolgozást, ösztönzik a kézműves élelmiszer-előállítást, jó példákat felmutatva a mikro-, kis- és középvállalkozások számára.A Bicskei Mezőgazdasági Zrt. igazgatója ősei nyomán jár, amikor minden héten egy napját nem a gazdaságában tölti, hanem sajtot készít. Hegedűs Imre a Völgyvidék Leader Társulás lehetőségeit is kihasználva – hatvan százalékos támogatottsággal – 23,6 millió forint uniós támogatást igénybe véve már a felújított etyeki pincéjében teszi ezt, és erre még vendéget is szívesen hív. A projekt keretében az etyeki Gasztrosétányon, az Újhegyi dűlőn egy régi présház felújításával olyan sajtút-állomás létesült a Bicskei Mg. Zrt – EtyekTej jóvoltából, ahol sajtkészítési bemutatóra, sajtkiállításokra, sajtkóstolók tartására, sajtvásárlásra, képzésekre, rendezvényekre van lehetőség.Az átadás előtt Hegedűs Imre húsz turizmussal foglalkozó szakújságírót hívott meg, hogy bemutassa, mit tudnak kínálni a turistáknak. Ugyanazt a programot jártuk végig, amit az idelátogató csoportok kapnak majd. A sajtboltban a sajátján kívül a környék legjobb kézműves sajtgyártóinak a készítményeit is kínálják, az előadótérben pedig a tejből sajtot állít elő a vendégek szeme láttára.

Egy gyors reggelivel és szíverősítővel alapozták meg a mintegy másfél órás, pusztabusszal megteendő utat, amely az Ödönmajori gazdaságba vezet. Megnéztük az istállókat, a tejelő teheneket, a borjakat és a gyógynövényes legelőt. Visszatérve láttuk, amint a gazda a 300 literes rézüstből kiemeli az „alvadékot”, és formába helyezi, vagyis megnéztük, hogyan készül el a sajtósajtunk, és szakszerű magyarázatot is kaptunk a készítésről, érlelésről is.Ebéd előtt és után a szomszédos Rókusfalvy birtok pincéjének borait kínálták, közben megtudtuk, hogy nemcsak sajtkóstoló, hanem a helyi borászok összefogásával borkóstoló is lesz majd.

A turisták az etyeki híres és gyönyörű pincesoron kívül ellátogathatnak a Korda filmstúdióba, amely már évek óta kiemelt programja az idelátogatóknak.

A legközelebbi program az Őszi Etyeki Piknik, amelyet szeptember 6-7-én rendeznek meg, és ekkor már várja vendégeit a Völgy Vidék Sajtút etyeki állomása is.Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai