Bike, boat, Szentendre

2015. május 13-án rendezték meg a Cityrama utazási irodai és szállodai partnerei részvételével az iroda új kerékpáros túrájának bemutatóját. A túrára 23 fős társaság gyűlt össze. A Cityrama két vezetője, dr. Erdei Bálint és Szabó Krisztián fogadta a vállalkozó kedvűeket.

A kerékpárokat a Cityrama biztosította, 10 óra magasságában pedig a társaság már neki is nekivágott a kalandnak, és a Kossuth tér felé vette az irányt. A megújult térnél rövid tájékoztatást hallhattunk, majd tovább kerekeztünk.

A Margit hídon keresztül a Margitszigetre érvén a csapat kis pihenőt tartott. Kellemes tempóban haladtunk tovább a Margitsziget teljes hosszán, majd átkelve Óbudára, a Főtéren találtuk magunkat, ezután rövid fotószünet után elhaladtunk a mindenki által Esernyősök néven emlegetett Várakozók című szoborcsoport mellett.

Óbudát elhagyva aztán tovább Szentendre irányába. A Duna mentén haladva az Óbudai-szigetre nyíló panorámában gyönyörködhettünk. Aztán a program fontos szakaszához, a Római parthoz érkeztünk: a 10 kilométer hosszan elnyúló, közkedvelt pihenőhelyként ismert Római part büfék, szórakozóhelyek, bárok és éttermek sorát kínálja az idelátogatóknak. Itt hosszabb pihenő következett, az Orange Bike kerékpáros étteremnél jól esett a hideg frissítő.

A szünet után továbbállt a csapat, a Kossuth Lajos üdülőpart mentén kerekeztünk, a Szentendrei-Dunaág magasságában, nagyon kellemes, szép természeti környezetben, a Megyeri híd irányába haladtunk tovább, majd a Lupasziget közelében ismét pár perces pihenőt tartottunk. Ezen a részen már vadregényes, változatos terepen teljesítettük a következő kilométereket. Végül Szentendre következett, a túra végcélja. Az oda vezető Duna-parti kerékpárút igazán szép látnivalókat kínál az aktív kikapcsolódást kedvelők számára.

Szentendre belvárosába érve tovább tekertünk az Ady Endre utca irányába, ahol a 43-as szám alatt található Határcsárda szolgált a közös ebéd színhelyéül. A csárda szép környezetben, közvetlenül a folyóparton helyezkedik el, impozáns belső teremmel és kedves kültéri étkezőhelyiséggel rendelkezik.

13 óra magasságában, több mint 20 kilométerrel a hátunk mögött letettük alaposan meghajtott kerékpárjainkat, és asztalhoz ültünk. A menü bográcsgulyás és túrós csusza, mindkét fogás bőséges és igen ízletes volt. A pihentető ebéd után aztán elkészültek a csoportképek is, addigra már igazán jó hangulat alakult ki. A kellemes, napos időben jól esett a sütkérezés az étterem kerthelyiségében.

Kisvártatva indulás vissza a belvárosba, a hajóállomás közelében a társaság a bringákat letéve egyórás gyalogos városnézésre indult Erdei Bálint vezetésével, aki elsőként a kézműves fagylaltot kínáló, bájos Levendula fagyizóhoz invitált. A Fő téren található üzlet olyan ínyencségeket kínál, mint a levendula vagy éppen csipkebogyó fagyi. A közös séta folytatódott a Templom térre, ahonnan csodás kilátás nyílik a város macskaköves utcácskáira. Itt egyórás szabad program állt rendelkezésre, hogy a látogatók elmerülhessenek Szentendre hangulatában.

17 óra előtt nem sokkal mindenki felvitte biciklijét a menetrendszerinti kirándulóhajó fedélzetére. A hajó pontosan indult, a nap méltó lezárásaként kezdetét vette az egyórás édes semmittevés, nyugodt hajózás vissza a fővárosba. A Vigadó téren dokkolás után még egy kis erőpróba következett: irány a Cityrama irodája!

18 óra után végső búcsút véve jó szolgálatot tett drótszamarainktól, valamint a túra során végig nagy figyelmet tanúsító túravezetőktől a program véget ért.

Ez a program több ponton eltér a Cityrama Sightseeing Tours prospektusában leírtaktól. A félnapos sztenderd program minden csütörtökön és vasárnap indul, tapasztalt, több nyelven beszélő idegenvezetők közreműködésével. Bárki nekivághat, nem igényel különösebb felkészültséget, de természetesen mindenki saját felelősségére vesz részt rajta, a biztonságról pedig a szervezők is gondoskodnak. A program legnagyobb részén korszerű kerékpárutakon haladnak a résztvevők. Nincs minimális létszám, a kirándulások garantáltan elindulnak. Eltérés továbbá az ebéd helyszíne, az eredeti programban egy belvárosi lángosozás szerepel.

 


Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?