hirdetés
hirdetés

Debrecen: jelentős légibázis és a pilótaképzés új központja

Ma köszöntik a százezredik utast a debreceni reptéren. Az év végéig viszont már várhatóan 150 ezer utast indít és fogad a reptér - mondta el kérdésünkre Herdon István a Debreceni Nemzetközi Reptér vezérigazgatója.

hirdetés

A hajdúsági város egyre jelentősebb légibázissá válik - ezt nem csak a hétfői ünnepség, de az is bizonyítja, hogy hétfő este első alkalommal száll le orosz charterjárat a reptéren.

Az idei főszezonban öt charter és egy menetrend szerinti járat közlekedett Debrecenbe. A legjelentősebb fogalmat eddig a WizzAir bonyolította le: a 100 ezer utasból 83 ezren a magyar fapados járatait vették igénybe.  A magyar kötődésű WizzAir egséz évben napi járatot üzemeltet Debrecen és London Luton között. A 16 ezer charterutas a Bulgarian Air Charter, a Travel Service, a Freebird, a Germania és a tunéziai Nouvelair szolgáltatásait vette igénybe. A hétfő délután érkező orosz chartergép hajduszoboszlói gyógykezelésre hoz gyermekeket, melyről korábbi cikkünkben számoltunk be.

Tavasszal rakták le a reptér mellett a Pharma-flight Nemzetközi Tudományos és Szolgáltató Központ alapkövét. Itt egy repülőgép-szimulátor csarnokot építenek, ahol több szimulátor fogja segíteni a pilóták képzését, és mindemellett a világon egyedülálló módon orvosi vizsgálatokat is biztosítanak a pilótáknak. Emellett olyan kutatóközpontot is létrehoznak, amely a légi személyzet számára fejleszt gyógyszereket. Ebben a Debreceni Egyetem a cég partnere. A 4,8 milliárdos beruházást 3,4 milliárd forinttal támogatta a nemzetgazdasági minisztérium.

A reptér adati szerint egyre jelentősebb a private jetek fogalma is. Idén eddig ezer utas érkezett ilyen kisgépekkel, ami azt jelenti, hogy 3-400 kisgép landolt a debreceni betonon. A reptér fejlesztésében fontos mérföldkő lesz a jövő tavasszal beinduló képzési központ - mondta el  kérdésünkre Herdon István -, mert az új épület mellett gyakorló repülőgépek is érkeznek,  és így debrecen a pilótaképzés új központja lehet.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai