hirdetés
hirdetés

Egy tragédia margójára

Ebben a társulatban nincsenek sztárok. Ebben a társulatban CSAK sztárok vannak! Fura módon mindkét megállapítás igaz. A Cirque du Soleil világhírű és világsikerű produkcióiban ugyanis kizárólag különleges képességekkel megáldott artisták lépnek fel - nevüket azonban hiába keressük a színlapon vagy a társulat honlapján. Ismeretlenek maradnak, holott viharos sikert aratnak minden nap.

hirdetés

A mostani tragédia kellett ahhoz, hogy megtudjuk egy 31 éves francia artista hölgy nevét, aki tegnap este zuhant le, s halt szörnyet a las vegasi MGM Grand Hotel színpadán a nézők és társaik teljes döbbenetére.

Az igazat megvallva ez a tragédia - amely a Cirque du Soleil három évtizedes történetében az első, ismert halálos baleset! - a "levegőben" volt. Magam minden alkalommal döbbenten és megbűvölten néztem a társulat produkcióit, az egészen elképesztő légi és földi mutatványokat, az emberi teljesítőképesség határain régen túlmutató "kunsztokat". Öt évvel ezelőtt a világhíres O és a Zumanity, két héttel ezelőtt pedig a Zarkana és a Michael Jackson előtt tisztelgő One című előadást volt szerencsém látni, és ismételten konstatálni: a Cirque du Soleil szenzációs, egyedi és utánozhatatlan.

Sőt, idén volt alkalmam megtekinteni a szintén páratlan egyéni teljesítményeket felsorakoztató La Reve című műsort a szintén las vegasi Wynn hotelben, és ezzel összehasonlítani a Cirque produkcióit. Nem lehet...

Ez a tragédia szinte sokkolt, hiszen még elevenen élnek a közelmúltban látottak, a Cirque du Soleil magával ragadó előadásainak légköre, humora, bája és a bámulat, hogy mindezt emberek, s nem robotok vagy földön kívüliek tudják megvalósítani. Legutóbbi las vegasi látogatásomkor öt évvel ezelőtt volt alkalmam betekinteni a színfalak mögé. A talán leghíresebb produkció, a Belaggio hotel hatalmas színháztermét tölti meg 1998 óta minden este. A fellépő 85 művészt 150 fős technikai személyzet segíti, s nem akármilyen módon. A 15 méter mély hatalmas víztartályba-medencébe ugró artisták mindegyikére három-három búvár vigyáz. Bemutatták nekünk azt is hogy miként. Ha netán rosszul lesz a vízbe érő művész, akkor egy búvár kiviszi-biztonságba helyezi, egy másik pedig gumiruháját letépve a helyére úszik - így a nézők semmit sem vesznek észre. A harmadik vésztartalékként a medence mélyén marad. A meghívott újságírók akkor megismerkedhettek a kosztümgyártókkal, a díszletmunkásokkal és technikai személyzettel, sőt bemutatták azt a bemelegítő forgatókönyvet is, amely minden egyes előadást megelőz.

Beszélhettünk művészekkel is. Egy japán tornászbajnok lánnyal, egy kanadai volt utcai zenésszel és egy ukrán öttusázóval. Őket a társulat világjáró tehetségkutatói vették észre, s ajánlottak szerződést. A Cirque stábjában ötven ország képviselteti magát, s a próbatermekben ezen országok zászlói díszítik a falakat. A fizetés - mint megtudtuk - nem különösen magas, de a biztosítások és a nyugdíj már kifejezetten vonzó. És arról sem szabad megfeledkezni, hogy aki egyszer szerepet kap a Cirque valamelyik műsorában, azt a világ bármely országában szívesen alkalmazzák - immár sztárgázsival. Sarah Guyard-Guillot sajnos már nem lesz köztük. A 31 éves francia artista halála biztos megrázta a társulatot, s igazán nem is tudom elképzelni azt, hogy miként képesek ma holnap, és az elkövetkezendő napokban fellépni.

Cirque du Soleil
A társulatot Guy Laliberté a kanadai Quebec-ben alapította közel 30 évtizeddel ezelőtt. A világszerte 19 produkciót futtató társulatban most ötezren dolgoznak - ezer közűlük művész, artista. Az elmúlt években negyven országban 100 millióan tekinthették meg műsoraikat - többel, így a Michael Jackson tiszteletére alkotott Immoratl cíművel Budapesten is felléptek. Az idei évben nyolc állandó műsor fut Las Vegasban és egy a floridai Orlandoban. Egy-egy utazó társulat mutatja be műsorát Európában, Japánban és Dél-Amerikában. Az alkotó, és túlzás nélkül zseninek tartott Laliberté a hírek szerint napi egymillió dollárt keres a Cirque du Soleil üzleten. És talán irigyei neki is vannak.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai