EKF: már lehet nevezni a balatoni borok versenyére

Öt kategóriában lehet nevezni a balatoni régió borászainak versenyére; a bírálat június 11-én lesz Balatonfüreden, az esemény a Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódik.

A versenyt szervező Balatoni Szövetség titkára, Fabacsovicsné Kovács Krisztina az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóját követően az MTI-nek elmondta, hogy a versenyfelhívást a napokban kapják meg a hegyközségek, június első két napján pedig leadhatják a mintát a jelentkezők. Mint mondta, a korábbi években mintegy 150 mintát neveztek a megmérettetésre, idén ennél többre számítanak a szervezők. Öt kategóriában hirdet majd helyezést a szakmai zsűri. Fehér-, vörös-, rozé-, desszert- , valamint pezsgő-gyöngyözőborokkal lehet nevezni.

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta: az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programhoz kapcsolódó verseny kiváló lehetőséget teremt a balatoni borok számára a nemzetközi porondon való megmutatkozáshoz. Mint fogalmazott, az itteni borok javára válik, hogy hagyományos technikával termelnek a balatoni borászok. Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos arról beszélt, hogy az Európa Kulturális Fővárosa cím viselése jó lehetőség arra, hogy megmutassuk erényeinket Európa számára. Nemcsak a borok számítanak ezúttal értéknek, hanem a borászok közti összefogás is. A cél az, hogy a 2023-ig kialakított együttműködések később egy gazdasági modell alapjául szolgáljanak, melynek egyik eleme ez a borverseny is - fogalmazott.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere elmondta, hogy évekkel ezelőtt fogalmazták meg az Európa Kulturális Fővárosa program pályázatának terveit és részleteit a Balatoni Szövetség és a Balaton-parti polgármesterek bevonásával. Akkor is egyetértettünk abban, hogy Veszprémnek és a Balatonnak közösen kell formálnia a régiót. Az akkor megálmodott terveket most kezdjük el megvalósítani. Továbbra is azt keressük, ami összeköt bennünket, ami tovább építi a térséget, a közösséget.

Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, a Balatoni borok versenye zsűrijének elnöke elmondta, hogy bár kicsik a magyar borvidékek, de rendkívül jó adottságokkal rendelkeznek. Az olaszrizling, valamint a kiegyensúlyozott, száraz fehérborok termőterülete a globális felmelegedés következtében egyre csökken - tette hozzá.

Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke, Balatonfenyves független polgármestere közölte, hogy a Balatoni Szövetségnek 80 tagja van, a tervek szerint hamarosan Veszprém is állandó tagjává válik. Mészáros Zoltán, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. programfejlesztési főtanácsadója felidézte, hogy 17 éve rendezik meg a borversenyt, reményeik szerint a jövőben minifesztivállá növi ki magát a rendezvény.

Forrás: MTI


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.