Ezért nem kell félni, hogy az MI elveszi a turisztikai munkahelyeket

Elkészült a jövő turizmusával, az újturizmus világával foglalkozó népszerű Dunakavicsok turisztikai podcast 28. adása. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az aktuális epizód a digitális turisztikai ökoszisztéma kérdéseivel foglalkozik behatóan. Az adás vendége az osztrák nemzeti turisztikai szervezet, az Österreich Werbung digitalizációért és innovációért felelős igazgatója, Oliver Csendes. A vele készült interjúból megtudható, miért szükséges a természeti, földrajzi, szektorális és mentális határokat a digitális térben felülírni, hogyan építhető fel hatékonyan, s milyen a turizmus optimális ökoszisztémája? - írja a GD Consulting

A podcast hallgatói megtudhatják továbbá, hogy az EU által szorgalmazott egységes digitális adattér (tourism data space) hol és hogyan működik már Ausztriában? Az adásban elhangzik: az osztrákok sok szempontból úttörőnek tartják a magyarországi turisztikai adatközpont (NTAK) működését, amelyből pár elemet jó gyakorlatként átvettek. Az adás vendége érdekes példákon keresztül szemlélheti, miként hasznosíthatóak a digitális térből nyert információk a buszjáratok sűrűségének optimalizációjánál, vagy pl. a sípályák energiaellátását szabályozó vízierőművek teljesítményigényének előrejelzéshez. Természetesen a mesterséges intelligencia (MI) turizmusra való hatása is szóba került az aktuális epizódban. A Dunakavicsok friss adását meghallgatva megnyugtató példák alapján megérthetjük, miért nem kell félni attól, hogy az MI elveszi a turizmusban dolgozók munkáját és milyen területeken lenne szüksége a nemzeti határokat felülíró kooperációkra?

Az adás bevezető, illetve fennmaradó részében a műsor készítői - Nagy-Szász István szállodás szakember és Kovács Balázs nemzetközi turisztikai tanácsadó - részletes beszámolókat hoztak az elmúlt hónapban a nagyobb szakmai rendezvényeken elhangzott prezentációk és kutatások eredményeiből. A podcast hallgatói a beszámolók alapján pl. az osztrák turizmusnapon a kiterjesztett virtuális technológia segítségével bemutatott „jövő turisztikai standján” is "látogatást” tehetnek. Az ÖRV kongresszusán hallottak alapján bemutatásra kerül egy egyszerű magatartástudományi összefüggés, amely felismerésével globálisan és jelentősen csökkenteni lehetne az utazás ökológia lábnyomát és növelni az utazási kényelmet és élményt. Az aktuális adásból megismerjük, milyen jövőképpel rendelkezik az Európai Bizottság a turisztikai ágazatról és milyen gyakorlatias eszközök és dashbord segítségével mérhető a célok teljesítése. Természetesen a mostani műsorból sem hiányoznak a meglepő összefüggéseket bemutató számok és színes történetek. Az adás végén a szerkesztők elárulják, miként mártózhatunk meg idén nyáron a svájci szökőkutakban? 

A huszonnyolcadik adást 2023. május 26-án délelőtt rögzítették online felvétel keretében Budapesten és Bécsben, míg az interjút május 16-án Bécsben vették fel. 


A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.