hirdetés
hirdetés

Fantasztikus természetfilmeket vetítenek Gödöllőn

A Varázslatos Magyarország című szabadtéri fotókiállítás megnyitójával megkezdődött a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál, amelyet május 18-22 között rendeznek meg két városban, Gödöllőn és Hatvanban.

hirdetés

V. Németh Zsolt államtitkár megnyitó beszédében értékelte a fotókiállítás képeit és az embereket, akik természeti örökségünk csodáit, változó, tünékeny világát megörökítik. Gödöllő polgármestere Gémesi György és Székelyhidi Tamás, a második Nemzetközi Gödöllői Természetfilm Fesztivál főszervezője egyaránt az összefogást emelték ki, amelynek köszönhetően létrejöhetett a fesztivál. Gaál Péternek, a Varázslatos Magyarország című szabadtéri fotókiállítás alapítójának többen is gratuláltak.

Az Alsópark kastéllyal szembeni területén elkészített, a Varázslatos Magyarország címet viselő szabadtéri fotókiállításon felejthetetlen fotók örökítik meg a természet szépségeit. Nemzeti parkjainkról szóló fotókiállítás egyben vándorkiállítás is lesz, megjelennek majd Hatvanban, Egerben és a nemzeti parkok látogatóközpontjaiban. A második Nemzetközi Természetfilm Fesztivál kiemelt témája a vizes élőhelyek és védelmük, az öt nap alatt a filmvetítések mellett természet- és környezetvédelmi programok, filmszakmai és környezetvédelmi konferencia, környezetvédelmi előadások, koncertek és fotókiállítás is várja az érdeklődőket, a fesztivál összes programja ingyenes.

Balról jobbra: Gaál Péter, Székelyhidi Tamás, V. Németh Zsolt és Gémesi György
Balról jobbra: Gaál Péter, Székelyhidi Tamás, V. Németh Zsolt és Gémesi György

A megnyitó előtt sajtótájékoztatón Székelyhidi Tamás, a fesztivál főszervezője ismertette az öt nap programját, és a tavalyi fesztivál óta eltelt eseményeket. Mint mondta, az eltelt egy év alatt a fesztivál megtalálta a helyét. „A fesztivál elindításakor az volt a célunk, hogy teret adjunk azoknak a tehetséges és a környezetünkre érzékeny alkotóknak, akik műveiken keresztül mutatják meg létünk, földünk érzékenységét. Minden évben kiemelünk egy témát annak érdekében, hogy fokozott figyelem irányuljon rá mind a szakma, mind pedig a közönség részéről. 2016-ban a kiemelt téma “A víz, a vizes élőhelyek és védelmük”. Idén 34 országból több mint háromszáz nevezés futott be, köztük nagy európai stúdiók alkotói is. A közönség száz filmmel találkozhat, köztük több országos premierrel is, meglepéséként pedig Tóth Zsolt Marcell Négy évszak a Hortobágyon című alkotása 3D-ben is látható lesz.

A második fesztiválon két szemle keretében mérettetik meg magukat a filmek, a nemzetközi mellett külön egységet képviselnek a Kárpát-medence természeti és kulturális értékeit bemutató alkotások, valamint a horgász-vadász filmek. A zsűri tagjai között neves külföldi szakemberek szerepelnek, összesen 15 díjat osztanak ki a szombati gálán, ahol a fődíj mellett öt kiemelt és kilenc szekciódíjat adnak át. Az eredményhirdetés és gála szombaton a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában lesz. Egy kis statisztika: 300 film, 34 országból 5 nap, négy helyszín, 60 órás vetítés, két város, neves nemzetközi zsűri és premier filmek. A mozizás mellett ingyenes családi programokkal várnak mindenkit az Alsóparkba, lesz madárgyűrűzési bemutató, állatsimogató, méhészeti és halászati bemutató, kézműves sátor, íjászat, „Állati jó bemutató”, természetesen a Varázslatos Magyarország szabadtéri fotókiállítás és még számtalan egyéb program, 5 napon keresztül a természet – és a környezetvédelem jegyében. Esténként szabadtéri vetítéssel és könnyűzenei koncertekkel várják a kikapcsolódni vágyókat.

A fesztivál díjai
A fesztivál díjai

A gödöllői helyszínek: Királyi Kastély, Művészetek Háza, Alsópark, Városi Könyvtár, Carplove Horgász- és Pihenőpark, a rendezvénybe bekapcsolódó hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumban kihelyezett vetítések és családi programok várják a közönséget szombaton és vasárnap.

A főszervező kiemelte, hogy a fesztivál megvalósításához hozzájárultak a nemzeti parkok, a WWF Magyarország, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) vagy a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK). Ersók Nóra szervező elmondta, hogy filmszemle mellé háromnapos jamboreet szerveztek, a programok közt természet- és környezetvédelmi kiállítások, bemutatókat, kreatív játszóházak, koncertek vagy Jam for Nature elnevezéssel zenei tehetségkutató verseny is található.

További információ: www.godollofilmfest.com

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai