Folytatódhat a kínai turistaözön

Az utóbbi hét év alatt megnégyszereződött a Magyarországra érkező kínai turisták száma. Hazai turisztikai szakemberek a forgalom további erősödésében bíznak, miután az Air China május elején budapesti járatot indított. A schengeni biometrikus vízum tervezett őszi bevezetése azonban lassíthatja a folyamatot.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyar turisztikai szakemberekből álló csoport járt a minap Pekingben a közelmúltban budapesti járatot beindító Air China légitársaság meghívására. Az utazás célja a turisztikai tudáscsere mellett a kínai főváros látnivalóinak megismerése volt.

Magyarországon és Kínában egyaránt sokan várták a közvetlen légi járat idén májusi újbóli beindulását Budapest és Peking között, mivel a Malév csődjét követően, 2012-ben az átszállási lehetőségek megszűnésére hivatkozva a Hainan Airlines azonnal leállította járatait a két főváros között, és azóta csak átszállással lehetett eljutni egyik helyről a másikra.

A magántulajdonban levő Hainan, amely egykor még a Malév megvásárlását is komolyan fontolgatta, nem kívánta újraindítani a járatot, nem úgy a kínai állami hátterű az Air China, amely rendkívül rövid előkészítést követően állította be menetrendjébe Budapestet.

A Minszk - Budapest - Peking háromszög

Azért ők sem bíztak mindent a véletlenre, a járat háromszöget repül, Pekingből indulva először a fehérorosz fővárosban száll le, majd másfél órás pihenőt követően érkezik Budapestre, ahonnan továbbindul a pekingi fővárosba. A repülési idő Ferihegy és Peking között 9,5 óra, ugyanez Minszkbe 8,5 óra, Minszk és Budapest között pedig csupán 1,5 óra.

Az este 9 órai indulás Budapestről kifejezetten kellemesnek mondható, hiszen a kiadós és ízletes vacsora után azonnal alhatunk egy jót, és mire hozzák a reggelit, nagyjából ki is pihentük magunkat. A visszaút kicsit fárasztóbb, hiszen több időt kell a levegőben tölteni, ráadásul nappal még aludni sem tudunk úgy. A minszki vámmentes bolt ellenben sok mindenért kárpótol, a hazai árak feléért, harmadáért kapunk mindenféle szeszes italokat. Az Airbus A330-200-as típusú repülőgépek hetente négyszer közlekednek az útvonalon.

Az Air China Kína második legnagyobb, állami tulajdonú légitársasága. Az Air China három gyűjtő-elosztó repülőteret használ Kínában, ezek a következők: Peking, Chengdu és Sanghaj-Pudong.

Pekingben a magyar delegációt Fodor Olivér, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője vezette, a csoport tagjai között turisztikai szervezetek (MUISZ, MABEUSZ, MSZÉSZ, MNGSZ, TuTSZ, MT Zrt.) képviselői, beutaztató utazási irodák munkatársai valamint újságírók szerepeltek. A négynapos látogatás során a vendéglátók bemutatták a kínai főváros legfőbb látnivalóit, így a Nyári palotát, a Tiltott várost, a Tinenmen teret, a kínai nagy fal egyik legszebb szakaszát Badalingnál, továbbá a közelében fekvő Ming-dinasztia síremlékeit. A csoportot fogadták a Pekingi Turisztikai Hivatalban is, ahol tájékoztatást hallottak a város turizmussal kapcsolatos terveiről.

Megnégyszereződött forgalom

A kínai beutazó turizmus egyre fontosabb Magyarország számára. Az NGM-től kapott háttéranyagból kiderül egyebek között, hogy 2007 és 2014 között közel négyszeresére emelkedett a hazánkba érkező kínai turisták száma, míg a vendégéjszakáig számát tekintve háromszoros volt a növekedés. A növekedés üteme éves szinten folyamatosan 10-20% közötti. 2014-ben 89749 kínai turista kereste fel hazánkat, és 160606 éjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégszám tekintetében így Kína a második legfontosabb ázsiai küldőország a Koreai Köztársaság mögött, a vendégéjszakák szintjén viszont Kína a listavezető. 2015. első negyedévében 10860 kínai vendég 22230 éjszakát töltött el szálláshelyeinken, ami 16,3, illetve 22,8%-os növekedést jelent az egy évvel korábbi időszak adataihoz képest. A kínai turisták rövid (1,8-2 éj) átlagos tartózkodási ideje mögött az áll, hogy egy utazás során több országot is felkeresnek a régióban. Túlnyomó többségük (79%) csak Budapestre jut el hazánkban.

Érdemes tudni a kínai turisták beutaztatásáról, hogy csak speciális engedéllyel rendelkező iroda foglalkozhat ezzel a tevékenységgel, Kínában 40 iroda ajánl vagy szervez magyarországi utakat, idehaza pedig 82 iroda szerezte meg a kínai beutaztatáshoz szükséges ún. ADS-regisztrációt. Az új járat az NGM összefoglalója szerint jelentősen növelheti a kínai beutazások számát, mivel eddig a kínai csoportok 80%-a busszal érkezett Budapestre. Mivel az Air China számos európai városba repül még, a bécsi, müncheni, esetleg milánói, genfi járatokkal is kombinálhatók a Budapestet érintő körutazások.

A Magyarországról érkező turisták számára jó hír, hogy Pekingben bevezették a 72 órás ingyenes tranzitvízumot, ezzel időt és költséget takaríthatnak meg a kínai főváros látnivalóira kíváncsi látogatók. A témáról korábben ebben a cikkünkben írtunk. Peking vezetői ugyanakkor határozott intézkedéseket is tesznek a levegő szennyezettségének csökkentésére, immár sokkal gyakrabban lehet látni a tiszta, kék eget Peking felett, mint néhány évvel ezelőtt. 

VÍzumügyek

A kínai turistaforgalom potenciális bővülését segítheti a vízumkiadás gyakorlatának egyszerűsítése és gyorsítása. Kínában jelenleg három helyen – a pekingi magyar nagykövetségen, a sanghaji és a csungkingi főkonzulátuson – lehet beadni vízumkérelmeket, ugyanakkor ezt a többi schengeni tagállam külképviseletein is megtehetik az érdeklődők. Az általános szabály az, hogy az elsőként érinteni kívánt országtól kell kérni a schengeni vízumot vagy attól az államtól, ahol a leghosszabb idejű tartózkodást tervezik. Így értelemszerűen folyik néminemű versengés a különböző nagykövetségek és konzulátusok között, hiszen a vízumkiadás jelentős bevételt hozhat. Értesüléseink szerint például az olasz és a görög külképviseletek nagyon rugalmas feltételeket támasztanak a kérelmezőkkel szemben, míg más országok merevebb vízumkiadási gyakorlatukkal elriasztják a potenciális turistákat. Idén ősztől ráadásul az Európai Unió bevezeti a biometrikus vízumot, aminek előfeltétele, hogy a kérelmező – még a szervezett turistacsoport tagjaként is - személyesen jelenjen meg a külképviseleten.

Cikkünk megjelenése után a vízumiadással kapcsolatban az alábbi pontosítást kaptuk dr. Bottyán Évától, az Atlasz World Travel ügyvezetőjétől:

"Jelentős gyorsult a vízumkiadás azóta, hogy a magyar kormány a vízumkiszervezést végrehajtotta 2014 őszén. A megbízást kínai állami vállalat kapta - a vízumközpontok már novemberben megnyíltak Pekingben, Shanghajban és Chonqinban is. A vízumkiadás rendkívül gyors, mindössze 3 napot vesz igénybe. Tekintettel arra, hogy az adminisztráció a központokban zajlik - nem csak a követségeken lehet beadni a kérelmeket, hanem ezekben a központokban is."

A Kína és a közép-kelet-európai térség közötti turisztikai kapcsolatok fejlesztését szolgálja a 2014-ben Budapesten megnyitott Kína-KKE országok Regionális Turisztikai Koordinációs Központja, a Kínai Turisztikai Hivatal pedig egy regionális iroda felállítását tervezi budapesti székhellyel. A járatnyitás alkalmából június elején 20 fős kínai delegáció érkezett Magyarországra a kínálat tanulmányozása céljából.

 


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.