hirdetés
hirdetés

Hamarosan Nigériában nyílhat nagykövetség

Afrika-fórumot tartanak június 6-án és 7-én Budapesten, az esemény célja, hogy a Szaharától délre eső térség országainak figyelmébe ajánlják Magyarországot - mondta Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

hirdetés

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, bár Afrikában sok a konfliktus, de "nem a reménytelenség földrésze". Több afrikai országot érintenek a globális kihívások, például a klímaváltozás, a migráció és a biztonságpolitikai nehézségek, ugyanakkor Afrika "a lehetőségek kontinense is", a világ egyik legdinamikusabban fejlődő része - tette hozzá.
Emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltozás előtt intenzívebb kapcsolatot ápolt Magyarország Afrikával, több mint tíz nagykövetséget működtetett a kontinensen, ma azonban már csak Kenyában és Dél-Afrikában. Ezen a kormány szeretne változtatni. Hamarosan Nigériában nyílhat nagykövetség - mondta, hozzátéve, hogy erről néhány héten, hónapon belül megszülethet a kormányhatározat.

Takács Szabolcs kiemelte: a júniusi fórumot megelőzően is több eseménnyel igyekeznek felhívni a figyelmet Afrikára, pénteken például az Afrikai Unió elődje, az Afrikai Egységszervezet megalapításának 50. évfordulójára emlékeznek az Afrika-napon, amelyet a Budapestre akkreditált afrikai nagykövetek és tiszteletbeli konzulok szerveznek.

A továbbiakban képzőművészeti kiállításokat, könyvbemutatókat és filmvetítéseket tartanak, hogy megmutassák, nem csak a politikai és gazdasági érdekek alapján akar Magyarország kapcsolatot építeni az afrikai országokkal - mondta.

A helyettes államtitkár a résztvevőket sorolva elmondta, a fórumra várják mások mellett a madagaszkári miniszterelnök-helyettest, a dél-szudáni parlament elnökét és a dél-afrikai parlament háznagyát. Az utóbbi két politikus Magyarországon tanult, ezért kötődnek az országhoz - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy az esemény célja a Magyarországhoz kötődő afrikaiakkal való kapcsolattartás is.

Rajtuk kívül Budapestre várnak több minisztert, így a ghánai és a zambiai külügyminisztert is - mondta.

A fórumot az együttműködési területek szerint szervezik, így tanácskoznak majd a politikai, a gazdasági, az oktatási és kulturális, valamint a fejlesztéspolitikai együttműködési lehetőségekről. A rendezvényt gazdasági fórum és a Magyar Külügyi Intézetben tudományos tanácskozás egészíti ki, továbbá konferenciát szerveznek arról, miként lehet bevonni Afrikát a kiberbiztonsági kihívások kezelésébe.

Takács Szabolcs kitért arra is, hogy az észak-afrikai országokat inkább az arab világhoz sorolják, semmint Afrikához, de rájuk is számítanak a fórumon, hiszen ezek az országok összekötő kapcsot jelenthetnek Magyarország és a Szaharától délre fekvő területek között.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai