hirdetés
hirdetés

Tengerparti életérzés a Velencei-tónál

Május végén már a nagyközönség számára is megnyílik a Velencei-tó Kapuja létesítmény, amelyet az utóbbi idők viharos szelei nem kíméltek, a mintegy 13 ezer tonna odafuvarozott és szépen elgereblyézett felső, finom homokréteget ezerrel vitte a szél a szélrózsa minden irányában.

hirdetés

A május 6-i, keddi sajtóbejáráson már szépen simult a lábunk alá a homok. Elképzelhető, hogy mi lesz itt a napi 3-4 ezer fürdőző után egy forró nyári nap végén. Megnyugtattak, hogy minden este sűrűfésűvel, vagyis gereblyével szűrik ki a homokból az otthagyott szemetet, üveget, papírt, megrágott szendvicseket és almacsutkákat.

A május 30-31-ére kitűzött megnyitóig már valóban csak az utolsó simítások maradtak hátra, még huzalok lógnak ki a leendő turisztikai információs központ padlójából, de már a teraszra kilépve látszik a nyugodt tó, és a napsütésben a horgászok árnya vetődik az új homokra.

A homok és az épület
A homok és az épület

A helyszíni sajtótájékoztatón Oláhné Surányi Ágnes polgármester elmondta, hogy a 2,26 milliárdos beruházás mintegy 70 százaléka uniós és állami támogatás, a többi önkormányzati finanszírozásból valósult meg. A több mint 17 ezer négyzetméteres homokos strandra ingyenes lesz a belépés, csak a napernyők bérletéért kell fizetni.

Megakadt, de újraindult az építkezés

Az éppen 10 éve, 2004 nyarán várossá lett Velence képviselőtestülete 2008-ban uniós pályázatot nyújtott be egy turisztikai projekt, a Velencei-tó Kapuja megvalósítására. A sikeres pályázat nyomán Velence mintegy másfél milliárd forintot nyert uniós forrásból, a teljes összeg az önkormányzati hozzájárulással együtt meghaladja a kétmilliárd forintot. A Velencei-tó Kapuja projekt ezzel a térség legnagyobb turisztikai jellegű beruházása.
A munkálatok 2010 nyarán kezdődtek el, és eleinte jó ütemben haladtak. A következő év nyarán azonban a mintegy 30 százalékos készültségi szinten leálltak, miután az építőipari kivitelezéssel megbízott K+K Bau Profil Zrt.-vel szemben felszámolási eljárás indult.

Egy látogató a nyitás előtt
Egy látogató a nyitás előtt

A nehéz helyzetben a város képviselőtestülete a projekt befejezése mellett döntött, és megkezdődött a kivitelezés folytatására vonatkozó közbeszerzési kiírás előkészítése. Közel két év elteltével, a sikeres közbeszerzési eljárás nyomán az építkezés újraindult, immár új kivitelező, a Z-Pannon Kft. – ZÁÉV Építőipari Zrt. konzorcium belépésével. Azóta minden az ütemtervben foglaltak szerint halad.

Korzó
Korzó
Tavaly augusztus óta, vagyis alig tíz hónap alatt a tíz elemből álló projekt minden egyes része az eredeti tervek szerint megvalósult, az építőipari kivitelezés napjainkra gyakorlatilag befejeződött.

A nagyszabású turisztikai fejlesztés keretében a Velencei-tó partján lényegében egy új városközpont jön létre. A Velencei-tó Kapuja projekt 10 fő elemből áll. A nagyközönség számára ezek közül a szabadstrand, a hozzá tartozó, mintegy 400 db ingyenes parkoló, a termálfürdőt a szabadstranddal összekötő parti sétány, a parti sétány két oldalát összekapcsoló kikötői híd, a megújuló kikötő, a Velence Korzó, a fedett és nyitott korzó, valamint a rendezvénytér és a rendezvényteremnek otthont adó központi épület lehet a legérdekesebb.

Velencén az ország egyik legszebb, legkellemesebb, gyermek- és családbarát szabadstrandja jön létre. Nem csak a strand lesz ingyenes, de a legalább félszáz kocsi parkolásáért sem kell fizetni. A fizetős és a nem fizetős parkolóhelyek száma a 800-at is eléri.

A sétány parkosított, kiülőkkel, virágzó cserjék sokaságával ékes környezetben fut végig a tóparton. Ehhez csatlakozik a Velence Korzó fedett, klimatizált belső és emeleti nyitott korzója.

Velence első embere, a polgármester asszony
Velence első embere, a polgármester asszony

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai