hirdetés
hirdetés

Az Aranyhomoktól a Napos-partig

Idén Bulgária a menő

Történelmi látnivalók, finom homokos tengerpart, hajókirándulás és folklórprogram színesítette a Robinson Tours által szervezett bulgáriai tanulmányutat, amelynek során bejártuk az ország számos jelentős látnivalóját és főbb tengerparti üdülőhelyeit Szófiától Szozopolig.

hirdetés

Az Alekszandr Nyevszkij-székesegyház Szófiában
Az Alekszandr Nyevszkij-székesegyház Szófiában

Robinson Tours – Bulgária szakértője! – hogy az utazási iroda szlogenje mennyire helytálló, azt a június elején megrendezett tanulmányútjukon bizonyították be a viszonteladóknak és a szaksajtónak.

A buszozás sem telt unalmasan: útközben ismeretterjesztő filmet láttunk Bulgáriáról, és volt bolgár–magyar nyelvlecke is. Az is kiderült közben, hogy a bolgár tengerpart rendkívül népszerű úti cél az idén nyáron a magyarok körében, a keresettebb terminusok már az év első harmadában beteltek.

Magyar macskakövek Szófia utcáin

Nyolcórás buszozás után érkeztünk meg a bolgár fővárosba, ahol a négycsillagos Novotel Szófiában szállt meg a csapat. Másnap megnéztük a történelmi belváros nevezetességeit, köztük az Alekszandr Nyevszkijszékesegyházat. A sétálóutcákon hangulatos kávéházak és éttermek sorakoznak, számos utcát száz évvel ezelőtt Magyarországról vásárolt, sárga macskakövek borítanak.

Szófiában ma közel kétmillió ember él, és egyre több honfitársunk dolgozik itt – mondta Jakócs Áron, a Robinson Tours ügyvezetője, aki tökéletesen beszél bolgárul, mivel éveken át élt az országban. Hogy mit keresnek itt a magyarok? Olcsóbb az élet, és bőven akad munka. A bolgárok ráadásul szeretik a magyarokat, kultusza van a törökverő Hunyadi Jánosnak, a szófiai egyetemen magyar szakon is lehet tanulni.

Plovdiv
Plovdiv

A hatezer éves város

A tanulmányút során útba ejtettük Bulgária második legnagyobb, ugyanakkor legrégebbi városát, a hatezer éves múltra visszatekintő Plovdivot is. Az ország egyik legjelentősebb antik műemléke a római színház (amfiteátrum), amelynek oszlopai és szobrai között pompás a kilátás a modern városra. Érdemes megtekinteni a 14. század közepén épült mecsetet, a Dzsumajta dzsámit is.

Plovdiv után a bolgár tengerpart északi részére utaztunk, ahol elsőként a várnai Grand Hotelben szálltunk meg, majd az Aranyhomok, valamint Szent Konsztantin és Elena üdülőközpont szállodáiból látogattunk meg néhányat. A háromcsillagos, all inclusive szolgáltatást is nyújtó szállodákat, az aparthoteleket és a minden igényt kielégítő, ebben az évben is új szolgáltatásokkal bővült, ötcsillagos Hotel Melia Grand Hermitage-t is bejárhattuk.

A bolgár tengerpart északi részén az Aranyhomok a legnépszerűbb. Az utóbbi években a bolgár tengerparton is divatos lett az all inclusive ellátás, amelyet újabban már nemcsak a nagyobb, négy-öt csillagos, hanem a kisebb, családias hangulatú szállodák is biztosítanak. Jakócs Áron ugyanakkor úgy gondolja, hogy a nem kisgyermekkel érkezőknek a félpanziós vagy önellátó megoldást érdemes választaniuk, mert a reggeli és vacsora mellett az ebédet könnyű megoldani, annyi étterem, kávéház, pékség működik a nyaralóhelyeken, kedvező árakon.

A Fekete-tenger gyöngyszeme, Várna

A magyar emlékekben is gazdag Várnában megnéztük a Cirill és Metód téren magasló Mária Mennybemenetele-katedrálist. A centrum és a tengerpart között fekszik az a nyolcvanhektáros park, amelyben az akvárium, a természeti múzeum, a haditengerészeti múzeum, valamint a felnőttek körében is közkedvelt delfinárium található. Várna központjában kiterjedt sétálóutcás övezet várja a barangolni vágyó turistákat.

Várna után a bolgár tengerpart déli része felé folytattuk utunkat. Elsőként Obzor, a római császárok egykori nyári rezidenciája felé vettük az irányt. Ez a gyorsan fejlődő, alig kétezer állandó lakosú üdülőterület egyre több turistát vonz Várna és a Napos-part között félúton, egy csendes öbölben. A hosszan elnyúló tengerpart finom homokos, ma már egyre több bár, étterem és üzlet kínálja itt alacsony áron szolgáltatásait.

Szent Konsztantin és Elena-kolostor
Szent Konsztantin és Elena-kolostor

Az obzori hotelek közül kiemelkedő színvonalú a Sol Luna Bay, a 2009-ben épült szállodakomplexum közvetlenül a finom homokos tengerparton fekszik, több szobáját mozgáskorlátozottak is használhatják.

A déli tengerparti szakasz legfelkapottabb területén, a Napos-parton eltöltött két nap alatt 25 szállodát jártunk végig, köztük több olyan hotelt, amely a Robinson Tours utasainak szavazatai alapján a top 10-ben található. A szállodák nagy részében magyar nyelvű animátorok és idegenvezetők gondoskodnak a nyaralókról, több családbarát szállodában elérhető a Robinson Kölyök Klub szolgáltatás. A turisták nyugalmát garantálja, hogy a bolgár nyaralóhelyeken tilos az építkezés a főszezonban.

Neszebár, a világörökségi helyszín

Neszebár az egyik legnépszerűbb bolgár nyaralóhely, amely elsősorban kulturális és történelmi emlékműveiről híres, szerepel az UNESCO világörökségi listáján is. A régi és az új városrészt földnyelv köti össze. Az óváros egy kis félszigeten fekszik, ahol egymást érik a középkori ortodox templomok: érdemes megnézni a Mihály- és a Gábriel arkangyal-templomot, a Szent Szófia- vagy a régi püspöki templomot és a Pantokrátortemplomot is. Óvárosi sétánk után hajókirándulásra indultunk, amelynek során hajónkat többször is érdeklődő delfincsapat kísérte. Az út során a sült hal mellé jól csúsztak a helyi italok. A neszebári óvárosban gyönyörködve, a hajóról a vízbe ereszkedve fürödni is lehetett. Neszebárban egymást érik a különféle boltocskák – tapasztalataim szerint itt lehetett a legszebb és a legolcsóbb vásárfiákat beszerezni –, ráadásul az eladók is udvariasak voltak.

A neszebári strand
A neszebári strand

Szozopol két arca

Vasárnap a Napos-part és Szozopol szállodáiból kerestünk fel néhányat. Szozopol Burgasztól 35 kilométerre délre fekszik egy öbölben, a Fekete-tenger partján. Mindössze ötezren lakják ezt a rendkívül népszerű üdülővárost. Óvárosa a fekete-tengeri építészeti iskola stílusában, kőből és fából épült házaknak ad otthont. Szozopol óvárosa romantikus hangulatáról, girbegurba, macskaköves utcáiról és ódon épületeiről híres, a modern városrészben számos hotel, étterem és szórakozóhely található.

A Napos-part Burgasztól negyven kilométerre északra, egy patkó formájú öbölben, nyolc kilométer hosszan terül el. Ez Bulgária legnagyobb üdülőközpontja. Nagy előnye, hogy a szállodák zömmel a part mentén épültek fel, így a strand a hotelektől könnyen megközelíthető. Az üdülőközpont déli része gyakorlatilag egybeépült Neszebár műemlékváros északi területeivel. Az üdülőközpont északi, központi részén, valamint Neszebárban egy-egy aquapark is található. Ide ingyenes transzferbuszok viszik az utasokat az üdülőhely több részéről. Rengeteg étterem és szórakozási lehetőség van, és Neszebár is könnyedén megközelíthető egy nagyobb sétával, helyi buszjáratokkal vagy kisvasúttal. A Napos-part területén belül nincsenek utcanevek, így a tájékozódás a szállodákhoz viszonyítva történik.

Szozopol
Szozopol

Bolgár est és színes lampionok

Az egyik legnépszerűbb fakultatív program honfitársaink körében a bolgár est. Ennek során mi is megismerkedtünk a helyi gasztronómiával, és az izgalmas folklórprogram keretében elleshettünk néhány néptánclépést a profiktól. Az este az egyedülálló parázstánc bemutatásával tetőzött. A tanulmányút során voltunk olasz esten, karaokebárban, a túra utolsó estéjét pedig feledhetetlenné tette a tengerparton közösen felengedett színes lampionok sokasága, amelyek egy titkos kívánság után még sokáig fénylettek a víz felett.

A repülőtéren emlékül mindenki kapott az irodától egy oklevelet, amely azt bizonyítja: „Bulgária-szakértők” lettünk. Miért érdemes Bulgáriát választani a nyaralásra? Mert a Fekete-tenger sekélyebb vizeinek sokkal alacsonyabb a sótartalmuk, mint a Földközi- vagy a Vörös-tengernek, családbarátok a szállodák, és a bolgárok szeretik a magyarokat. Jakócs Áron szerint egyre több honfitársunk ismeri fel, hogy Bulgária minőségi alternatívája lehet más, megszokott, színvonalas tengerparti nyaralóhelyeknek.

A bolgár est előadói
A bolgár est előadói

Egy, kettő, három, négy

A Robinson Tours 2004 nyarán indította el első charterjáratát a bolgár tengerpartra, a rendszerváltozás után elsőként Magyarországról. Előtte tizenkét éven keresztül nem közlekedett charter a két ország között. 2016 nyarán ellenben már négy charterjárat is repül a bolgár tengerpartra a Robinson Tours szervezésében. Budapest és Burgasz között szombaton egy, hétfőn két járat van. A Debrecen–Burgasz vonalon szintén hétfőnként közlekedik egy járat, idén már tizedik éve. A bolgár üdülőhelyek busszal is elérhetők, országszerte 32 felszállási pont közül választhatnak az utasok.

 

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai