hirdetés
hirdetés

Idén sem marad el a tél Karintiában

És hogy erről meggyőződjünk, két kérdés és válasz hangzott el az Österreich Werbung és Karintia közös, csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Munkatársunktól

hirdetés

Az egyik, hogy hol havazott csütörtökön: Karintiában. A másik pedig: „Hova megy síelni 100 ezer magyar évente?” Karintiába. Tehát, nélkülünk úgy tűnik, nincs karintiai síszezon, nem véletlen vágtak neki a Budapesten már őszbe hajló téli útnak Karintia tartomány turisztikai marketingjének leginkább érdekelt képviselői.

Ugyan Karintia az Alpok déli, napos oldalaként pozícionálja magát, a tél azonban itt is tél és ennek rendkívül örülnek az amúgy 25 hóbiztos síterep mintegy 1000 kilométernyi sípályáján - tájékoztat Susanne Brunner, Karintia Tartomány Idegenforgalmi Hivatalának munkatársa. Mindenek előtt Gerlitzen, a magyarok számára legkedvesebb síterep; minden 5., Karintiába síelni érkező magyar ide jön - tudjuk meg Thomas Michor-tól a villachi sírégió képviselőjétől. Persze hasonlóan nagy népszerűségnek örvend a pont az olasz-osztrák határon átnyúló Naßfeld is, ahol évente átlagosan 50 ezer vendégéjszakát hálnak el honfitársaink. Ez 6 százaléka a jeles síterepen eltöltött összes vendégéjszakának - tájékoztat Dr. Kurt Genser Naßfeld képviseletében, majd azzal lep meg, hogy itt lehet résztvenni az Alpok leggyorsabb nyelvtanfolyamán. Legalábbis elsajátítja a síelő az összes, karintiai síeléshez szükséges tájnyelvi variánst a mindössze 17 perc alatt, amíg a völgyből a sílifttel a csúcsra felér. Persze jó pap holtig tanul; síliften megszerzett tudását elmélyítheti a hütték teraszán egy jaga tee-vel. Nagyobb élmény, mint a laptopot bújni például akár még síeléskor is, de ha már valakinek mindenképpen „számítózni” támad kedve ebben az okos ketyerékhez ragadt világban, akkor jó ha tudja, a naßfeldi pályarendszer több pihenőhelyén van wifi.

Pénzt visszaadunk

És ha valaki még nem tud síelni, se aggódjon, mivel az idei szezon során újdonságként a tartomány 33 síiskolájában olyan három napos kurzusokat szerveznek, melyeken garantálják, hogy a növendékek megtanulnak síelni. Ámbátor, ha mégsem járnának sikerrel, visszafizetik a pénzt a „reménytelen” növendéknek. Ha viszont minden rendben ment és már néhány harmonikus rövidcsóván is túl vannak, azért még ne nevezzenek be a világ leghosszabb síversenyére. Na, ez az, amelyik több ezer méter szintkülönbséggel bő 25 kilométer hosszú; legközelebb január 27-28. között. Szóval ezt ne, de máshol lehet például símozizni. Az egyik ún. indítóházból nekilódulva kamera veszi a delikvens lesiklását, melyet később az interneten is végignézhet. Ha mindehhez felszerelésre lenne szüksége, jókor jó helyen akár 10 euróért is bérelhet, míg gyermekének ennek tizedéért egy napra. Nem mellesleg a gyermekek ezentúl számos egyéb kedvezményben részesülnek szezontól függően, de akár ingyenesen is megszállhatnak két felnőtt társaságában, vagy a síbérlet árából kapnak komoly engedményt.

Pályavégi csobbanás

Ha pedig a síből megárt a sok, mi sem esik jobban egy alapos fűrdőzésnél például a Bad Kleinkirchheim-i Römer Badban, ahova kishíján úgymond a pályáról eshetünk be, és nézhetjük a pályát a medencékből, a panorámás szaunából. A fürdőkapacitás további bővülésére számíthatunk jövőre - árulja el Thomas Michor. Ez azonban már a nyaralást Karintiában tervezőket érinti. 2012 nyarán nyit a Karintia Termálfürdő Villach mellett. És ha valaki még nyáron is síelne, sem marad hoppon: síelni a Mölltaler gleccseren júliusban is lehet, de épp a minap hullott rá 70 centi friss hó - újságolja Veronika Bauer a Hohe-Tauern Karintia Nemzeti Park régió munkatársa.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai