hirdetés
hirdetés

Iraki háborús sérülteket is rehabilitálhatnánk fürdőinkben

Két napos konferencia kezdődött kedden a Gellért Hotelben - fennállásának 20. évfordulóját ünnepli a Magyar Fürdőszövetség.

hirdetés

Soltész Miklós, a Nemzetközi Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős államtitkára azzal kezdte beszédét, hogy a fogyatékosügy, a rehabilitáció illetve az idősügy területén fokozódnak az igények a gyógyfürdők felé, és ez egyre inkább előtérbe kerül a nemzetközi tárgyalásaik során.

Éppen ezért az államtitkár azt kérte a jelenlévőktől és a Fürdőszövetségtől, hogy januárra készítsenek el egy több nyelvű (lehetőség szerint arab, kínai és orosz nyelven is megírt) prospektust, összeállítást minél több honi gyógyfürdő bemutatásával, a rehabilitációs lehetőségek feltűntetésével, amelyet aztán a delegációk magukkal tudnak vinni.

Például iraki tárgyalásaikra, ahol nagy az igény a háborús sérültek rehabilitációjára. Vagy például a svájci nyugdíjas szervezetek számára, hogy az idősebb svájciak Magyarországon töltsék el az idejüket. De ugyanilyen fontos piacot jelenthetnek az oroszok, illetve az arab országokból is egyre nagyobb az érdeklődés fürdőhelyeink iránt.

„Mi nem csak partnerek leszünk, hanem segítünk is: „házalunk” a prospektussal a közös ügy érdekében” – ígérte meg Soltész Miklós. Úgy véli, elemi érdek, hogy országunk minden új lehetőséget megragadjon az üzleti kapcsolatai során.

A Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke, Vancsura Miklós üdvözölte a kezdeményezést, mint mondta, komolyan veszik a „feladatot”, és megpróbálják összerakni ezt az anyagot.

Radetzky Jenő miniszteri biztos, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a kormány Wekerle Tervéről beszélt, ami Kárpát-medencei gazdasági övezet stratégiai programja. „A turizmus szinte minden ország számára kitörési pont. Cél, hogy a turizmus a határokon átnyúló együttműködések egyik legfőbb színtere legyen, és erősödjenek a Kárpát-medence mikro- és kisvállalkozásai” – mondta, és kiemelte: a 2014-2020-as ciklusban kiemelt támogatási környezetbe kerülnek a Wekerle Tervhez tartozó prioritások, így például a fürdők fejlesztése, támogatása, és ez a magyar vállalkozások számára különleges lehetőséget biztosít.

„Építeni kell és nem rombolni, hinni és nem csüggedni” – fejezte be előadását Wekerle Sándor szavaival Radetzky Jenő.

A cseh Martin Plachy, a European Spa Association új vezetője bemutatta az európai szövetséget (amelynek a Magyar Fürdőszövetség is tagja), felhívta a figyelmet megújult honlapjukra – www.espa-ehv.eu – és hírlevelükre, majd arra bátorította a jelenlévőket, hogy csatlakozzanak az európai szövetséghez, járjanak el a rendezvényekre, mert minél aktívabbak a tagok, annál többet tud tenni értük a szövetség.

Előadásának második felében a Cseh Köztársaság fürdőinek helyzetéről beszélt. Elmondta: fontos piaci szegmenst alkotnak azok, akik beutalóval érkeznek, de ugyanilyen fontos az a kör is, akik saját maguk fizetik ott tartózkodásukat – ők jellemzően csehek, németek, oroszok, szlovákiaiak, izraeliek, és a közel-kelet látogatói.

Kitért arra is, hogy a költségcsökkentő intézkedések miatt 2012-13-ban 40-50 ezer látogatót és ezáltal másfél millió vendégéjszakának veszítenek.

Ennek ellenére Plachy optimistán zárta előadását, és azt mondta: piros lapot kaptak, de megpróbálnak hinni a jövőben, és küzdenek azért, hogy a cseh fürdőipar túlélje ezt a nehéz időszakot.

A konferencia ma jubileumi közgyűléssel – szakbizottsági elnökök beszámolójával, díjak átadásával - folytatódik. Erről is beszámolunk!

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!