hirdetés
hirdetés

Látogatottságban és bevételben is rekordot döntött a Szegedi Szabadtéri Játékok

Minden eddigit felülmúlt a Szegedi Szabadtéri Játékok idei sikere, a rendezvénysorozat keretében 6 műfajban 12 produkciót, összesen 26 előadást láthatott a közönség – közölte Herczeg Tamás, a Szabadtéri Játékok igazgatója szerdán, a rendezvényt értékelő szegedi sajtótájékoztatón.

hirdetés

Rekordszámokat produkált a fesztivál mind a látogatottságot, mind pedig a jegyárbevételt tekintve – mondta az igazgató. Herczeg Tamás szerint a két helyszínen, a Dóm téri játszóhelyen és az Újszegedi Szabadtéri Színpadon 95 százalékos volt a látogatottság, ami azt jelenti, hogy 73 ezer 613 fő volt kíváncsi az előadásokra.
Az előző évadhoz képest ez 4 százalékos nézőszám-növekedést jelent, az árbevétel pedig meghaladta a 498 millió forintot, amely 11 százalékkal növekedett a 2014-es évadhoz képest – fűzte hozzá.

Az igazgató ismertette a közönségkutatás eredményeit, amelyből kiderült, hogy a szegedi nézők és a vidékről érkező vendégek aránya a tavalyihoz hasonlóan alakult: a nézők 40 százaléka volt szegedi, 60 százalékuk pedig más településről érkezett.

Herczeg Tamás kiemelte: a közönség idén is ötös skálán értékelhette a rendezvényt, például az előadások színvonalát, a szolgáltatások minőségét és a szervezést is. Az idén 4,7 lett az eredmény – tette hozzá.

Verdi, Shakespeare és Victor Hugo

Harangozó Gyula, a játékok művészeti igazgatója a rendezvény "jó értelemben vett népszínházi jellegét" kiemelve hangsúlyozta, hogy olyan jelentős szerzők műveit játszották idén, mint Verdi, Shakespeare, Victor Hugo, Szabó Magda és Csajkovszkij. Az opera műfaját Az álarcosbál képviselte, míg musicalből hármat nézhetett meg a közönség: az Abigélt, a Mamma Miát és A nyomorultakat. Egy táncprodukció, az Outbreak – Jutalomjáték és egy szimfonikus zenekari Ajándékkoncert mellett öt prózai előadás volt műsoron: a Tévedések vígjátéka, az Athéni Timon, A furcsa pár, A szőke ciklon és a Páratlan páros 2 – utalt a fesztivál sokszínűségére a művészeti vezető, hozzátéve, hogy ebben az évben is megrendezték a hagyományos nótaestet is.

Harangozó Gyula fontosnak nevezte, hogy négy új bemutató is színre került ebben az évadban: a fesztivál saját produkciójaként Az álarcosbál és a Tévedések vígjátéka, valamint a Madách Színházzal közös előadás, A nyomorultak és a szintén koprodukcióban megszületett A szőke ciklon.

A Dóm téri hat produkcióból ötről elmondható, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékokon mutatták be őket, ide értve a tavalyi Mamma Mia! musicalt is – mondta, majd hozzátette, hogy az Abigélt pedig, ami a Budapesti Operettszínház vendégjátéka volt, szabadtéri világpremierként láthatták a nézők.

Herczeg Tamás jelezte, hogy a jövő évi rendezvény évadtervét szeptember 10-én ismertetik, amely után a jegyvásárlás is megkezdődik.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai