hirdetés

Mango Sticky Rice mindenütt!

Az úgy történt, hogy meghívott minket a Qatar Airways és a Thaiturizmus Utazási Iroda Kft, akiknek jóvoltából így elutaztunk Thaiföldre, és ha már ott voltunk, ahogy máshol, ott is előbb utóbb megéheztünk. Thaiföldön frissek a gyümölcsök és zöldségek, rengeteg a csípős, fűszeres étel, nagyon gyakori alapanyag a kókusztej. A sült skorpió pedig olyan, akár egy kréker.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Sem az éttermekről sem pedig a piacokról nem hiányozhat számos izgalmas gasztronómiai élmény mellől mango sticky rice nevű desszert. Ahogy a neve is mutatja, ennek alapja a helyi mangó, és könnyen összetapadó fehér rizs, amit kiegészít egy kókusztejből, cukorból, sóból és keményítőből vegyített szósz. Ezzel kell meglocsolni a másik két alapanyagot, majd együtt elfogyasztani.

Egy helyi étteremben ültünk, az asztaloknál rajtunk kívül szinte kizárólag thaiok. Tavaszi tekercset, csirkét satay mogyorószósszal, currys kolbászt és kókusztejes csirkelevest rendeltünk. A thaiok a leves levét nem tartják sokra, kieszik belőle a zöldségeket és a húst, meglocsolják vele a rizst, ha van, a maradékot pedig meghagyják.

Ezeket a leveseket egy helyi főzőtanfolyam keretében készítettük

A helyi piacon egyszer csak szembejött a gyümölcsök királya, az izében némiképp megosztó durian. Nincs király királynő nélkül, ez a furcsa nevű mangosztán. Félreértés ne essék, a bébiananász és banán nem kettejük nászából ered. Utóbbi kettő nagyon finom, édes volt. A thai vendégszeretetet jellemzi, amikor az úton megállva falatoztunk gyümölcsöt, az eladó, hogy mindezt ne a gyalogosforgalom közepén tegyük, felajánlotta, hogy menjünk be a bódéja mögé enni. Sőt, látva, hogy többen vagyunk, adott még pálcikát is. Amikor pedig befejeztük és az összes kezünk mangós volt, felajánlotta a papírtörlőjét.

Tudják mi az a szenvedély shake, avagy passion shake? A gyümölcsös piacon kipróbáltuk. Előttünk készítették, így láttuk, hogy nincs köze sem passiógyümölcs sziruphoz vagy a püréhez, hanem színtiszta gyümölcsből készül. A kókuszdiót a turistáknak szóló piacon 50 baht-ért (valamivel kevesebb, mint 400 forintért) adták. Minél inkább a helyieknek szóló részen jártunk, annál olcsóbb volt. Láttunk 30 baht-ért is, és egy Thaiföldön élő magyartól hallottuk, hogy 10-15-ért is találni.

Egy újabb piacon még a gyümölcsöknél is izgalmasabb dolgokat kóstoltunk: a currys kolbász, pad thai, és gyoza mellett ugyanis volt sült skorpió és krokodil is. „Nos, a skorpiót igen erős belső ellenkezést figyelmen kívül hagyva emeltem a számhoz, amikor pedig beleharaptam, olyan volt, mint egy kréker, aminek a fűszerek nélkül semmi íze nem lenne. Ropogott, de különösebb élvezetet nem okozott. Nem úgy a krokodil, ami nagyon ízletes volt, tömörebb, mint a csirkehús, azt bármikor szívesen enném még. Ez után az élmény után thai sörrel a kezünkben élveztük thai fiatalok élőzenéjét” – így munkatársunk a ritka kulináris élményről.

Ha valaki eddig a tárgyi jellegű szuvenírekre állt rá, Thaiföldön szokást válthat: az ételek és alapanyagok révén talán élőbb marad az ország emléke: wasabis tökmag, kafferlime leveles mogyoró, szárított eper és szósz alapok segítik majd az utazás felidézését. A beszerzés forrásai piac és élelmiszerbolt. Nem fogják elhinni: a thaiföldi boltban magyar Mogyi kínálatból is lehetett válogatni!

 

Kottász Adél, online szerkesztő
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Elfogadják-e a vouchert az utasok, vagy a pénzüket kérik vissza?

Kiadónk társoldalai