hirdetés
hirdetés

Még színesebbé válik Budapest

Idén már negyedik alkalommal rendezik meg az egyhónapos falfestő programsorozatot, a Színes Város Budapest Fesztivált, amely széles összefogással készül. 

hirdetés

Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Turisztikai Ügynökség, a BVA-Budapesti Városarculati Nonprofit Kft., valamint a Színes Város Csoport együtt népszerűsítik a fesztivált azzal a céllal, hogy Magyarországot és Budapestet, mint fiatalos, trendi turisztikai célpontot mutassák be.

A fesztivált a helyszínen, a hetedik kerületi Kertész utcai parkolóban nyitották meg, ahol két hatalmas falfestményt mutattak be.

A szeptember végéig tartó fesztivál nyitónapján, augusztus 24-én, csütörtökön jelentették be, hogy az esemény kiemelt partnervárosa az idén Berlin. 

Flór Péter, a fesztivált szervező Színes Város Csoport főtitkára megnyitó beszédében elmondta, hogy a bor és a gasztronómia a fő témája az idei Színes Város Budapest Fesztiválnak, ahol az egy hónap alatt meghívott vendégművészek alkotnak tűzfalfestményeket Budapest számos pontján. A 2014-ben indult fesztivál célja, hogy megszépítse Budapest belvárosának tűzfalait, és egyéb kültéri felületeit.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes véleménye szerint ez a fesztivál mutatja be, hogy a főváros lakói igénylik ezt a fajta művészetet, amelyben a falfestés mellett a gasztronómiai és a kulturális színeket is bemutatják. A rendezvénynek Berlin a kiemelt partnervárosa, így számos Németországban élő és alkotó művész kapott meghívást a fővárosi falak megfestésére.

Öt nap alatt készült el az első 230 négyzetméteres falfestmény, a Vidam művésznévre hallgató alkotó munkája, aki Magyarországon született, iskoláit azonban már Németországban végezte, illusztrátornak Berlinben tanult. A második, nagyjából 450 négyzetméteres falon 11 napon keresztül dolgozott a német HRVB művésznevű alkotó. 

fotó: Bódi Ági
fotó: Bódi Ági

A tervezőgrafikus Budapesti festményének középpontjában a gasztronómia és a képzőművészet alkotói folyamatának hasonlósága áll.

Czeiszing Miklós, a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetője a fesztivállal kapcsolatban a két város közti idegenforgalom fejlődését emelte ki, amelyeket erősít az ilyen fesztiválok rendezése. 

Az átadót követően helyszínen tárlatvezetést tartott a budapesti falfestésekről Nádudvari Noémi művészeti kurátor (Színes Város Csoport) és Berlinből a helyi murál művészet útjáról Peggy Gallert, a visitBerlin sajtókapcsolatokért felelős referense.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai