Megkésve

Ami a 2017 karácsonyán elhunyt Jakabffy László volt a vendéglátás konyhai frontján, ugyanaz Niszkács Miklós a hazai gasztronómia, a vendéglátás teljes szakmai területén - beleértve annak szakmai újságírás részét is. „Magyarán” a vendégvárás, az elegáns gasztronómiai újságírás doyenje volt. Mert most érkezett a hír, amelyet még mindig nem hiszünk el.  

Valahogy nem fér bele Niszkács Miklós alakjába, a hozzá tartozó image-be, hogy többé nem találkozunk vele minden fontos – de tényleg minden fontos és jelentős – hazai gasztronómiai eseményen, topétterem megnyitón, gasztronómiai díjkiosztón, és mindenütt, ami csak a hazai vendéglátásról szól. És félre né értse senki, ő egyáltalán nem az a szakmai újságíró, szakmai lap főszerkesztő és egyben laptulajdonos volt, aki csak enni, vagy beszélgetni jelent meg egy-egy fontos hazai gasztroeseményen. Nem. Mindent tudó mosolyával állt valahol állt egy csendes szegletben, végignézve azt az eseményt, amiért érkezett, beszélgetve kollégákkal és korábbi kollégákkal, és aki nem ismerte őt a hazai gasztronómia világából, arról bátran kijelenthetjük: az illető nem ismeri a hazai gasztronómia világát. Igazi békebeli, a szó legnemesebb értelmében a polgári jóvilágot, eleganciát képviselte ebben a ma már erősen más utakra tévedő szakma berkeiben, a jólétet, a nyugalmat, a jó ételeket, a szép italokat hirdette és kedvelte, azokról írt, beszélt és tett is érte – mint a Gerbeaud, majd az Onyx, azaz Magyarország egyetlen két Michelin-csillagos éttermének esetében is. Családját mindenek felett imádta, és most már tényleg nem tudnék róla többet múlt időben írni, még nem lehet róla megemlékezni, a nekrológ üresen cseng, annyira hihetetlen, hogy nincs többé.

 

Forrás: turizmusonline.hu


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.