Megoldás a fővárosi kikötői problémákra?

Október 27-én nyújtott be Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztést a parlamentben, melynek értelmében a 2013. január elsejével a Duna partvonalával közvetlen kapcsolatban lévő ingatlanok a főváros használatába kerülnének. A belügyminiszter T/8887. számú törvényjavaslata vegyes felvágott; a kérdéses részt az elején tárgyalja. Ha elfogadják, a főváros régi vágya teljesülhet, hogy a kikötői fronton tegyen rendet, bevételeit növelje.

Az előterjesztés megfogalmazása szerint „egyes ingatlanok fővárosi önkormányzat részére történő átadásáról” szól a fáma. Ezek „a budai és pesti alsó rakparton lévő, a Duna partvonalával közvetlenül határos ingatlanok, valamint a fővárosi kerületi önkormányzatok tulajdonában lévő kikötőhelyek és kikötői infrastruktúra” lennének jövő év első napjától az egységes városkép és közlekedés fejlesztése érdekében.  

A kérdéses ingatlanok nem tulajdonba csupán használatba kerülnének. Mindezt Tarlós István főpolgármester is megerősítette közleményében. E szerint a főváros nem tulajdonjogot szeretne, hanem a szabályozás jogát, a "20 éves organizálhatatlan állapotok felszámolása és a szakmailag értelmezhető rendezési terv készítése érdekében". Leszögezte: Budapest rendezésének alapvetően a Dunára kell felfűződnie.

Rendet a parton!

A főváros az utóbbi két évben próbál rendet tenni a dunai fronton, bevételeit növelni a kikötői forgalomból. A fővárosi Duna parton 13 kerület, önkormányzat osztozik.  Jelentős változás hozott a fővárosnak és kerületeinek jelentős bevételeket hozó szállodahajó-forgalom terén, hogy az I. kerület 2012 januárjával felmondta az üzemeltetői szerződést lakossági panaszokra hivatkozva a budai alsó rakparton a Magyar Kikötő Zrt-vel. (Erről lásd: Turizmus Trend 2012/10. Állandó forgalom kevesebb kikötővel). A hat ponton azóta üresen áll. Az összes szállodahajó pedig azóta a fővároshoz tartozó partszakaszokon köt ki. Az I. kerületi pontonok üzemeltetésének felfüggesztése 2013 december 31-ig szól. Azt azonban nem sikerült a kerülettől megtudni, hogy a visszavonás lejártát követően mi történik.

Pintér Sándor előterjesztése szerint a kerületekkel úgy oldaná meg a főváros a használatbavételt, hogy a kerülettel együtt – az érintett ingatlanok helyrajzi számát is tartalmazó – közös kérelmet nyújt be az ingatlanügyi hatósághoz, mely a fővárosi önkormányzat javára az ingatlannyilvántartásba használati jogot jegyez be. 

Hogy a kormányzati rásegítés

elég-e vagy sem, majd elválik. Mindenesetre a főváros másfelől is igyekszik magát bebiztosítani a Duna parton. A főváros közgyűlése október 3-án tűzte napirendre azt az előterjesztést, mely szerint a főváros megvásárolná a hazai hajózásban 45-55% részesedéssel bíró Mahart PassNave 51%-át. Azzal a nem titkolt szándékkal, hogy - mint az előterjesztés fogalmaz - "a táraságban történő tulajdonszerzés azonnali hozzáférést biztosít az egyébként lassan és piaci konfliktusok valamint jelentős költségek árán létrehozható parti infrastruktúrához, kikötőkhöz."

Majd ekkép fejti ki reményeit: "A Főváros azonnali kvázi szabályozási lehetőséghez és meghatározó szerephez jut a fővárosi érdekeltségben lévő gazdasági szereplőn keresztül. A partszakaszok hasznosítására a Főváros közvetlenebb befolyást fejthet ki."

Az önkormányzat sajtóosztályától megtudtuk, az előterjesztést a közgyűlés végül nem tárgyalta, egyelőre nem tudni, mikor tűzik napirendre.

A 3-4 milliárdosra becsült vagyon fölötti 51%-os részesedés megszerzése a főváros számára az elképzelések szerint nem járt volna kiadással. Elezőtes tárgyalások alapján a vétel követő 4-7 évben, az évi osztalék 60%-ának, de legfeljebb évi 150 millió forint, visszacsorgatásával törlesztett volna Budapest. 2006 és 2011. között a Mahart három alkalommal fizetett osztalékot, melynek legmagasabb összege tavaly 120 millió forint volt. Független szakértőre hivatkozva a főváros 750 millióra becsüli a vételárat.

A vezető hajózási társaság

Kormányzati szinten szintén felmerült a Mahart Holding létrehozása, hogy a Duna vezető hajózási társaságáva váljon. A kormány elképzelése szerint a holding alakítaná ki és üzemeltetné egyebek mellett a szállodahajókat kiszolgáló kikötőket. A kormány elképzelése szerint az - inkább indusztriál-turisták szívét megdobogtató - Csepelen.


Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája

Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája 

A résztvevő több száz motoros összesen 831 km tesz meg idén, hogy ezúttal Békés megye kulturális és turisztikai értékeit felfedezze.
Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?