hirdetés
hirdetés

Bejártuk a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyt

Károlyi Angelica és György hívta meg a felújított fehérvárcsurgói kastély „bejárására” kedden az utazási irodák képviselőit, a szakújságírókat és a rendezvényszervezők kis csapatát. Útjukat Tóth Mária szervezte.

hirdetés

Lapunk már több ízben adott hírt arról, hogyan szépül a kastély, két éve még malterosládák, és ingatag pallók között vezetett minket Károlyi gróf, hogy bemutassa a felújítás menetét, kedden pedig a már átadott, teljesen felújított kastélyban várt minket a házaspár. Angelica mutatta be a rendezvények tartására, szállásra, hangversenyekre, kongresszusokra alkalmas helyiségeket, amelyeket rugalmasan át lehet alakítani a szükséges programokra.

A vendégeket most még 22 szoba várja, de a terveik között több szoba kialakítása is szerepel, mert a mostani hely kevésnek bizonyul, bár, mint a gróf mondja, nem a hely az „ütőkártyájuk”, inkább a vendéglátásra helyezik a hangsúlyt.

A kastélyt éves szinten mintegy 20 ezer ember látogatja, ebből tízezren egyetlen eseményre, a virágkiállításra érkeznek, a többiek idegenvezetővel látogatják a kastély termeit.

Könyvtár
Nézegessen képeket a kastélyról!

Gróf Károlyi György összefoglalva elmondta, hogy több mint 250 embert tudnak leültetni például egy lakodalom alkalmából, az állófogadások szervezésére korlátlanok a lehetőségeik egy tavalyi eseményen 300-400-an kaptak helyet. Nagy hangsúlyt fektetnek a francia és magyaros konyhájukra, a magyarok és a kényes ízlésű francia vendégek is egyaránt elégedettek az ételekkel. Nem csoda, hiszen a szakácsok rendszeresen továbbképzésen vesznek részt.

A könyvtár ablakából egy csodálatos, XIX. századi főúri kastély kertje tárul a szemlélő elé. Külön érdekesség, hogy rájuk hagyományozta könyvtárát Fejtő Ferenc, amit féltő gonddal kezelnek, népszerűsítenek. A könyvtárban folyamatos a katalogizálás, de látogatható és kutatható is. A XVIII. századi pince nem szokványos, hanem sajátos helyszín, itt borbemutatókat, kiállításokat szerveznek, de lehet asztaliteniszezni, sőt terveik között szerepel egy úgynevezett sportszoba kialakítása is.

A házigazdák szívesen mutatták meg a rendezvényszervező szakma képviselőinek, mi mindenben lehet rájuk partnerként gondolni.

Károlyi György azt is elmondta, hogy a pályázatokon múlik, hogy rendbe tudják-e hozni majd a tavat és környékét, a parkot, és az egykori istállóépületet. De az már biztos, hogy pályázati pénzből szépül meg a kastély előtti terület.

Terveik tehát vannak, jó kapcsolatot építettek ki a faluval, iskolások járnak be, a felújítás alatt fotókkal illusztrált „naplót” vezettek, amelyeken most már a vendégek is nyomon követhetik a nem mindennapi munkát. Mint mondták, itt nem zárt világban akartak élni, a park mindenki számára látogatható, és két éve itt rendezték meg a megyenapokat. Idén szeptemberben ide szervezik a 4. Európai Vonósnégyes fesztivált, május végén pedig a 9. Európai Dísznövény és Kertművészeti napokat.

A kastély sorsa azonos a magyarországi hasonló épületekével. A sok funkció- és kezelőváltás nem használt az épületnek. 1995-től a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) elkészítette az épület és környezetének állagmegóvási programját. 1997-ben a Párizsban élő Károlyi György által létrehozott Károlyi József Alapítvány és a MÁG együttműködési szerződést kötött a kastély közös felújítására és hasznosítására. Jelenleg a kastélyban működő kulturális találkozóközpont az Európai Kulturális Találkozóközpontok Hálózatának tagja www.accr.org

A kulturális funkciók kiegészítésére és azok „eltartása” érdekében a kastély célja a turisztikai áramlatokba való illeszkedés a szállodai és vendéglátási részlegek segítségével. Ez a terv 1995-ben elnyerte az UNESCO Kulturális Világörökség Évtizedének emblémáját. Az alapítvány tudományos és kulturális tevékenységével egy időben a Károlyi Kastély Fejlesztő és Üzemeltető Zrt. a kastély rendezését folyamatosan végzi.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai