Megvannak a 2015-ös Gault&Millau díjazottak

Kissé kaotikus ricsaj kellős közepette (az éttermesekről sok minden állítható, de az nem, ha sokan vannak egy helyütt, akkor rendben, csendben figyelnek) kihirdették az ősz egyik várva várt gasztroeseményén, a 2015. évi Gault&Millau Magyarország étterem- és borkalauz által odaítélt díjakat. Október 9-én, a Várban, a Magyar Nemzeti Galéria Báltermében.

Először életműdíjat adtak át a magyar gasztronómia ügyének támogatásáért a három Michelin-csillagos séfnek, a salzburgi Hangar-7 atyjának és alapítójának, Eckart Witzigmann-nak, majd Molnár B. Tamás, a kalauz szerkesztőbizottságának vezetője megpróbálta kihirdetni a legjobb étterem, konyhafőnök és legjobb borászat nyerteseit – ám a jelentős hangzavarban ez csak többé-kevésbé sikerült. Végül azért csak-csak fény derült a titokra, hogy ki kapta idén a 2015-re vonatkozó elismeréseket.

Az egyáltalán nem okozott meglepetést, hogy az idén immár egy Michelin-csillagot is besöpört pesti Borkonyha lett az év étterme, az év borászata címet azonban már egy kevésbé ismert családi, igazi szerelmi vállalkozás, egy fiatal pár tokaji kézműves borászata, Bodó Judit és József Bott pincéje kapta. Az év konyhafőnöke pedig Ádám Csaba lett, az Olimpia konyhájáról, aki szívesen ötvözi a hagyományos gasztronómiát távol-keleti ízekkel, alapanyagokkal. Sokan voltak még kiváncsiak az év vidéki konyhájára is, ám a nagy hangzavarban majdnem senki nem hallotta, hogy egy békéscsabai helynek, a Brill Bisztrónak ítélték oda idén ezt a rangos elismerést. Az év feltörekvő vendéglője címet pedig gyulaiak vihették haza, a Patrióta Kisvendéglő tulajdonosai, végül az alternatív vendéglátás címét egy ferencvárosi hely, a Pesti Burger és Bár kapta, de ezt már tényleg csak a legvájtfülűbbek hallhatták a totális hangzavarban.

 A Gault&Millau szerkesztőcsapata egyébként idén sem hazudtolta meg önmagát: csak és kizárólag szakmai szempontok alapján történt a pontozás, annyira anoním módon, hogy maguk a pontozást végző bírálók sem ismerik egymást, a vendéglátóegységben pedig pláne mélyen hallgatnak arról, hogy mikor jártak ott, és mit ettek. 4 és 5 sapkát (azaz 19 pontot) csak a világ legjobb éttermei kapnak, 2-3 sapkát is (15-18 pont) csak a nagyon jó, illetve a kiemelkedő konyha, az 1 sapka tehát (13-14 pont) már nagyon szép eredménynek számít. A 2014-es értékelési év kiemelt étele a halászlé volt, amiről - annak ellenére, hogy kifejezetten magyarnak vélt ételről van szó, - a kalauz készítőinek véleménye meglehetősen lesújtó. Igazán jó halászlevet szerintük az egész országban csak egyetlen helyen, Érsekcsanádon lehet enni!

Az éttermek mellett jelentős szerepet kapnak a kalauzban a pincészetek, borászatok is, és a (szálló)vendégek is egyre jobban figyelik a kalauzban belistázott, speciális értékelés szerint jelzett szálláshelyeket. A magyarországi Gault&Millau kalauzra ma már egyértelműen kimondható: aki kimarad belőle, az lemarad a hazai vendéglátás terén, megsértődni pedig nem szabad(na) a benne leírtakon, hanem érdemes elgondolkodni azon, vajon mit lehetne tenni azért, hogy a lepontozott hely jövőre jobb eredményt érjen el.

Forrás: Vendég & Hotel


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.