"A Nébih életében nagy nap ez a mai - Nemes Imre, a Nébih élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi elnökhelyettese. - A most tízezer példányban elkészített kiadvány ugyanis egy eddig példátlan mértékű szakmai együttműködés eredményeképpen jött létre, és szilárd alapja lehet annak a stratégiának, amely évtizedes távlatban határozza meg az élelmiszerbiztonság feladatait."
Zoltai Anna, a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vendéglátás és étkeztetés-felügyeleti osztályvezetője, a munkacsoport irányítója kiemelte, hogy a négy év alatt, kéthetes gyakorisággal tartott munkacsoport üléseken gyakran vérre menő viták során formálódott ki az a végleges anyag, amely valamennyi részt vevő szervezet álláspontját és érdekeit képviseli. A vendéglátás civil szervezetei a kezdeti érdektelenség után fokozatosan kapcsolódtak be a sok esetben nehéz, sok esetben kellemesnek mondható munkába.
"Hatalmas siker, hogy olyan szervezetek is részt vettek egymás mellett a végleges forma megtalálásában, akik egyébként nincsenek egymással diplomáciai kapcsolatban - tette hozzá Zoltai Anna. - Remélem, hogy a felhasználók olyan szeretettel forgatják majd, amilyen szeretettel a munkacsoport készítette azt."
Az osztályvezető kiemelte, hogy a munka nem ért véget, ha a folyton fejlődő világban a gyakorlat túlhaladja a könyv megállapításait, készek módosítani azokat. Már megkezdődött a konyhák és éttermek tervezési ajánlásaival kapcsolatos munka és az allergén összetevők jelölésével kapcsolatos tudnivalók is kidolgozásra várnak.
A Vendég & Hotel Online kérdésére Zoltai Anna elmondta, hogy azok a konyhák, ahol az útmutatóban foglaltak szerint folyik a munka, nem kell tartsanak indokolatlan Nébih bírságoktól.
Józwiak Ákos, a Nébih Rendszerszervezési és Felügyeleti Igazgatóságának igazgatóhelyettese a közelmúltban elkészült élelmiszerlánc-biztonsági stratégiáról szólva bemutatta annak strukturális felépítését és eszközeit, kiemelve a tudásmenedzsment és a hosszú távú érdekek figyelembe vételének fontosságát.
Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke üdvözölte, hogy a Nébih felismerte azt, hogy az adózót nem tönkretenni, hanem támogatni kell. Megfogalmazása szerint az útmutatóval "közös tudásból létrehozott védőháló készült a vendéglátás artistáinak".
A most tízezer példányban kinyomtatott kiadvány az érdeklődők számára díjtalanul letölthető a Nébih honlapjáról.
Forrás: Vendég&Hotel Online