hirdetés
hirdetés

Piknik a kastélykertben

Harmadik alkalommal rendezi meg az Esterházy Alapítvány Kismartonban híres koncertsorozatát. A megszokott programok mellett újabb zenei érdekességeket mutatnak be, és sztárvendégeket is hívtak. Erről szerdán, Bécsben tartottak sajtótájékoztatót.

hirdetés

A zenei évad programjait az Esterházy család zenei múltjára fűzték fel a szervezők. "A program minden egyes eleme a család egy-egy zenei hagyományán alapul, de a legfrissebb interpretációkban lesznek hallhatók" - mondta el Robert Tannenbaum, az Esterházy Vállalkozások Művészeti vezetője. A nyitókoncerteket az úgynevezett Liebhaber-Concerte-k, azaz a zenekedvelők koncertsorozatai adják.

Joseph Haydn áll majd az Esterházy zenetörténet középpontjában, de a család alkalmazásában álló kortársai és követői munkáját is életre keltik. Érdekesség, hogy az Esterházy gyűjteményben található régi, autentikus hangszereken szólaltatják meg a mesterműveket. Jövőre megrendezik az Esterházy Vonósnégyes Fesztivált is, ahol főleg olyan, már ismert együttesek lépnek fel, akik most debütálnak Ausztriában. A program szerint ismét lesznek jövőre Piknik-koncertek. A kismartoni kastély Haydn- termében elhangzó koncert után a kastélyparkban várják a vendégeket. Ki-ki kedve szerint, kosárral a fűben, vagy asztalnál, elegánsan megterítve az egykori vadászlak közelében piknikezhet.

Kiemelkedő lesz a Müncheni Kamaraopera vendégszereplése, amikor Goldoni: Két úr szolgája című vígoperát adják elő Mozart zenéjével. Az április 6-án induló koncertsorozatról bővebben a www.esterhazy.at érdeklődhetnek.

A tájékoztatón Karl Wessely, az alapítvány igazgatósági tagja elmondta, hogy idén 108 ezren keresték fel a kismartoni kastély kiállításait és 44 ezren a fraknói várat. Márciustól a kismartoni és a fraknói (Forchtenstein) kiállítások is új elemekkel bővülnek, a család barokk ékszereit láthatják majd. Florian Bayer, a gyűjtemények igazgatója a bécsi sajtótájékoztatón elmondta, hogy restaurálásuk három évig tartott.

A kiállítás ékköve, az I. Esterházy Pál gróf feleségének, Thököly Évának 17. századi, jellegzetes magyar nemesi ékszerei. Kismartonban jövőre Harmonia Caelestis című kantátagyűjteményével emlékeznek a háromszáz éve elhunyt Esterházy Pálra.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai