Senki sem ehet moslékot!

...Magyarországon, mivel egy ország legerősebb imázsépítője az étterem - hangzott el csütörtökön, az első Országimázs Konferencián, a Corvinus Egyetemen.

A jó konyha pedig viszi az ország hírét is. Ez nem nagy varázslat; kell hozzá jó alapanyag, hozzáértés és szív, ami nálunk kevés helyen esik egybe - elmélkedett Pintér Katalin, az Onyx ügyvezetője, Bíró Lajos, a Bock Bisztró Budapest séfje, Molnár B. Tamás, Vinkó József gasztro szakik és V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Köszönhető ez annak az örökségnek, amit Bíró Lajos szerint az 1950-60-as évek silányuló vendéglátóipari képzése hagyott ránk, amikor egész generációk nőttek fel úgy, hogy azt tanulták, hogyan kell kilopni az alapanyagot az ételből.

Ha pedig alapanyag, akkor nincs Magyarországon egyetlen olyan étterem sem, amely 100 százalékban magyar alapanyagokra tudna támaszkodni, amennyiben minőséget kíván nyújtani - sújtotta le Bíró Lajos a hallgatóságot hozzátéve, hogy bisztrója az alapanyagok 70%-át bécsi piacokon szerzi be. Az Onyxban is 50% fölötti az arány. Nem öröm a vendéglősnek hajnalban Bécsbe járni, de kénytelen megtenni - szomorított el Bíró.

Pedig a magyar konyha rendkívül gazdag volt alapanyagokban. Nem a magyar konyha, hanem a magyar alapanyag volt világhírű - tájékoztatott Vinkó József, a Magyar Konyha Magazin főszerkesztője. Itt el is jutunk még tulajdonképpen a kerekasztal-beszélgetés elején elhangzott, de konkrétan nem megválaszolt kérdéshez: Valóban világhírű-e a magyar konyha? És, hogy hol tart ma? Ott, hogy felébredtünk - mondta Pintér Katalin. Az európai középmezőny alján - tette hozzá Bíró Lajos. Valami elindult - vélték a gasztro szakértők. „Igényesebbek lettek az éttermek” - jegyezte meg az államtitkár.

És, hogy a bimbódzó igényesség közepette milyen irányt is vegyenek, arról megoszlottak a vélemények. Azt, amit - mint Vinkó József ismertette - Központi Bizottság 1958-as határozatának birtokában a brüsszeli világkiállításra kijelölt a „központ”? Azaz paprikás, gulyás, töltött káposzta uralja a parkettet? Vagy csúcsgasztronómia és más semmi?

Bíró Lajos szerint mind a csúcs-, mind pedig a tömegvendéglátásra szükség van, de mindkét esetben a tisztesség a kiindulási alap. Jó alapanyagokból tisztességesen előállított ételeket kell a vendég elébe kanyarintani. Különösen vidéken, ahol Bíró szerint „történelmi gyökértelenségből” táplálkozó, akár 150 tételes étlap kerül az asztalra. Pintér Katalin szerint felejtsük el a magyaros konyha besorolást. „Jó konyha és rossz konyha van” - hívta fel a figyelmet.
V. Németh Zsolt úgy véli, nem lehet minden, a magyar konyhával kapcsolatos sztereotípiát felszámolni - vélte V. Németh Zsolt. „Örülnék, ha maradna a gulyás és a karcagi birkapörkölt; jól kell elkészíteni!” - javasolta.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.