hirdetés
hirdetés

Startol az USA elektronikus beléptető rendszere

Hétfőn, július elsején indul az USA első elektronikus beléptető rendszere.

hirdetés

A chicagoi O'Hare reptéren debütáló APC (Automated Passport Controll) program keretében 32 terminálon „léphetnek be” az Egyesült Államok területére az utasok, ezzel ugyan nem csökken a sokszor reménytelenül hosszú sorban állás, de remény van arra, hogy a rendszer kiterjesztésével és egy másik kísérleti programmal, az elsősorban amerikai állampolgárok számára kifejlesztett Global Entry rendszerrel csökkenthető lesz a reptéri zsúfoltság. (Ami elsősorban a nagy nemzetközi forgalmat lebonyolító new yorki JFK és Liberty Newark, a Chicagoi O'hare és Midway, a floridai Miami és Orlando, valamint a nyugati part két meghatározó reptere a San Francisco-i és Los Angeles-i esetében jellemző.) A magyar állampolgárok számára vélhetően az APC jelenthet könnyebbséget, mivel a Visa Waiver program keretében a „normál” sorban állás ideje lesz csökkenthető.

Az amerikai határőrizeti szerv (US Customs and Border Protection) a kanadai Vancouver reptere által kifejlesztett APC rendszert vezeti be elsőként Chicagoban. Ennek lényege, hogy az eddig megszokott papír beléptető kártya kitöltése helyett a beutazó turista egy terminálon válaszol a kérdésekre. Ezt követően erről egy nyomtatványt kap, s ezzel megy a bevándorlási tiszthez, aki végül is beüti a pecsétet útlevelébe. A Visa Waiver programban szereplő országok állampolgárainak ilyen nyomtatványt már nem kell kitölteniük, ők egyenesen a bevándorlási tiszthez mehetnek, ahol újjlenyomat és fotó azonosítás után kapják meg a beléptetéshez szükséges pecsétet.

A másik tesztprogram a Global Entry néven futó rendszer az Egyesült Államok állampolgárain kívül a holland, dél-koreai, mexikói és kanadai állampolgároknak nyújt majd lehetőséget a gyorsabb és egyszerűbb határátlépéshez. A Global Entry terminálok működése hasonló az APC-hez, itt is érintőképernyős kioszk váltja fel a nyomtatványokat. A gyorsabb határátlépéshez azonban arra is szüksége lenne, hogy több bevándorlási tiszt fogadja a beutazókat. A két héttel ezelőtt lezajlott las vegasi International POW WOW, utazási vásáron Patricia Rojas-Ungár, a US Travel Association alelnöke bejelentette, hogy a turizmus fellendítéséhez legalább ezer új bevándorlási tiszt munkába állását kérték az amerikai kongresszustól.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai