Szabadegyetem a Kárpát-medence borászainak

Csaknem 100 kárpát-medencei magyar borászat vett részt április 20-22. között a szőlész-borász rendezvényen Ópusztaszeren.

Csaknem 100 kárpát-medencei magyar borászat vett részt április 20-22. között a szőlész-borász rendezvényen Ópusztaszeren, a hagyományteremtő jelleggel életre hívott szakmai fórum és képzés célja, hogy erősítse az anyaországi és a határon túli magyar borászatok közötti együttműködést, illetve elősegítse az együttes nemzetközi piacra lépéshez szükséges közös árualapok feltérképezését - közölte a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH).  

A Szabadegyetemen neves magyar és külföldi szakemberek, elismert borászok ismereteik és szakmai tudásuk átadásával segítik a fiatal borászok jövőbeli tevékenységét. A fiatal borászok így a "dűlőtől a pohárig" elv mentén megfelelő szakmai alapot kaphatnak a borágazat szegmenseiben. Az MNKH közleménye szerint a kormány által meghirdetett kárpát-medencei gazdaságfejlesztési program pályázatai nagyban segítik a határon túli borászatok fejlesztését, a határon túli magyar cégek modernizálhatják vállalkozásukat, valamint földterületet, munkaeszközöket, gépeket, technológiákat vásárolhatnak. A gazdaságfejlesztési program kölcsönös előnyöket biztosít az anyaországi és határon túli magyar borászatoknak is; a régiós gazdasági környezet minden szereplőt érdekelté tesz a hosszú távú együttműködések kialakításában, ami elengedhetetlen a Kárpát-medence, és ezen keresztül Magyarország gazdaságának további fejlődéséhez - idézi a közlemény Oláh Zsanettet, a MNKH vezérigazgatóját.

Hernyák Tamás, a Junibor Fiatal Borászok Egyesületének elnöke a közlemény szerint azt hangsúlyozta, hogy az egyesület alapértékei a közösségi gondolkodás, az összefogás, a nyitottság és a magyar bor fejlődésének az ügye. "A szabadegyetem éppen ezért a legfontosabb rendezvény számunkra, hiszen pontosan ezeket az értékeket közvetíti, úgy, hogy közben a külhonban élő magyar borászokkal is megismerkedhetünk, szorosabb kapcsolatot teremthetünk" - mondta.

Forrás: Vendég & Hotel/MTI


Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia

Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia 

A METRO Nagykereskedelem és a METRO Magyarország tudásközpontja, a METRO Gasztroakadémia is elnyerte idén a megtisztelő címet.
Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar

Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar  

A BigSEE ljubljanai nemzetközi design díj Winner kategóriájának nyertese lett az eddig csak délben nyitva tartó, mostantól azonban már esténként is vendégeit váró, BudaParton lévő topvendéglátóhely.
Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács

Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács 

A Békés Megyei Culinary Team Olimpiai és Világbajnoki csapatának felkészülésében is nagy szerepet töltött be.
Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom

Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom 

Az egyik főszereplő a Bejglibon lesz!

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.