Új elnök és tisztújítás az utazási irodák szövetségénél

Tisztújítást tartott hétfői ünnepi közgyűlésén a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ). Molnár Gabriella elnök asszony 14 év után lemondott posztjáról, a tagság új elnököt választott Erdei Bálint személyében.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Telt ház előtt zajlott a MUISZ hétfői ünnepi közgyűlése a Danubius Hotel Gellértben. A rendezvényen elhangzott, hogy 137 rendes és 35 rendkívüli tagot tud a soraiban a szövetség, amely a bevételek növelése érdekében fizetős előadásokat, képzéseket is elkezdett szervezni. A turisztikai célelőirányzatból korábban pályázni tudtak támogatásra, az utóbbi 3 évben azonban ez a lehetőség megszűnt.

Erősödő ki- és beutaztatás

A közgyűlésen részt vett dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, aki előadásában a legjelentősebb hazai szakmai szervezetek között említette a MUISZ-t. Kiemelte, hogy a szervezetten utazó turisták többet költenek, mint az egyéni utasok, így az utazási irodák fontos szerepet töltenek be a nemzetgazdaságban.

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet a beutazó forgalom folyamatos erősödésére: a szállásdíj-bevételek például 18%-kal nőttek idén októberben az egy évvel ezelőttihez képest. Ugyanakkor a kiutazási piac is újra nekilendült – hangsúlyozta -, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal legfrissebb adatai szerint az utazási irodák 16%-kal növelték vagyoni biztosítékuk összegét, amely így eléri a 16 milliárd forintot.

Jövőre az irodák összességében 92 milliárd forintos árbevételre számítanak, ez is azt jelzi Ruszinkó Ádám szerint, hogy több pénzük van a magyar családoknak, amit utazásra (is) tudnak fordítani. „Kormányzati vezetőként célom a vállalkozások versenyképességének növelése” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár, aki sikerként említette, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégsem nőtt a SZÉP-kártya adóterhe.

Egyeztetések minden szinten

Molnár Gabriella a szakmai szövetség idei második félévi tevékenységét összegezte. Elmondta, hogy ismételten kérték a Budapesti Tavaszi Fesztivál szervezőit, újra a régi, megszokott időpontban, március végén legyen az esemény, ami holtszezon a fővárosi turizmusban. Tárgyaltak a Hungexpóval, ennek eredményeként kedvezményesen állíthatnak ki ismét a MUISZ-tagok az Utazás kiállításon. Részt vettek az új utazási irodai rendelet előkészítésében és a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal ülésein.

Egyik társszervezetükkel, a VIMOSZ-szal karöltve lobbiztak azért, hogy az informatikai fejlesztési pályázatokon indulhassanak az utazási irodák is, szintén lobbiztak az Artisjusnál a szerzői jogdíjak csökkentése érdekében. Látogatást szerveztek a Várkert Bazárba, a Rudas és Dandár fürdőkbe, a Zeneakadémiára és a Liszt Ferenc Emlékházba. Protokollképzést tartottak és megújították a szövetség honlapját, amely immár magyarul és angolul is elérhető.

Részt vett a szövetség képviselője az európai ernyőszervezet, az ECTAA közgyűlésén. Az ECTAA-tagdíj cseppet sem mellesleg évi 2,5 millió forint, amelynek kigazdálkodása komoly feladat a MUISZ számára – emelte ki Molnár Gabriella, aki hozzátette, hogy 4-5 évvel ezelőttig állami támogatást kaptak a díjfizetéshez.

Az összefoglaló után a szövetség ünnepélyes keretek között, virágcsokorral és ajándékkal köszönte meg az elnök asszonynak 14 éven át végzett munkáját.

Névváltozás, új logó, elnöki bemutatkozás

Ezután a tagság megszavazta azt az indítványt, hogy a szövetség vegye vissza régi, közismert nevét, vagyis újra a Magyar Utazási Irodák Szövetségét takarja a MUISZ betűszó. Egy ellenszavazat és egy tartózkodás mellett az új logót is megszavazta a tagság, amely ezután az új tisztségviselőkről is szavazott.

Erdei Bálint, az új elnök bemutatkozásként elmondta, hogy tanári és jogász végzettséggel rendelkezik, de idegenvezetőként kezdte a pályát. Immár nyolc éve vezeti cégét, a beutaztatással, városnéző programok szervezésével foglalkozó CRB Cityramát. Erdei Bálint célja, hogy növelje a tagság létszámát, és egy erős tagsággal hatékony lobbizni tudjon a szakmai célok érdekében.

A MUISZ új tisztségviselői:

Elnök: dr. Erdei Bálint, CRB Cityrama

Tiszteletbeli elnök: Molnár Gabriella

Belföldi és beutaztató bizottság: Drégely Ágnes - Tour East Tour, Szkevisz Theodorosz - Theo Tours, Tóth Mária – Erdburg, Benefi Zsolt – Cartour

Utazásszervezői bizottság: dr. Békefi Veronika – NUR, Jakócs Áron – Robinson Tours, Dudás Ferenc – Mistral, Farkas Miklós – Lupus Travel

Utazásközvetítői Bizottság: Végh Balázs – Quaestour, Szvoboda János – NUR, Riba Orsolya – Invia, Mikola György – Vista

Közlekedési bizottság: dr. Simon András – Weco Travel, Kalanovics Attila – Mauri, Szula Márk – Carlson Wagonlit, Major Anett – Tensi

Kongresszusi és rendezvényszervező bizottság: Juhász Judit – Altagra, Winchester Elica – HBL Travel, Heinczinger Orsolya – Connections 2000, Wilk Andrea – OK World Travel

Alföld és Észak-Magyarország régió: Prónay Gyula – Proko Travel, Bárdos István – Szerviz Iroda, Büchel Katalin – Dent Tours, Kemecsi László – Kun-Mediátor

Budapest és Közép-Magyarország régió: Takács Péter – Airtours, dr. Linczényi Endre – Budaventura, Deák Judit – Harmony Tours, Bona Linda – Big Bus

Dunántúl: Ribi Péter – Fehérvár Travel, Könczölné Jákó Brigitta – Blaguss, Bartal Melinda – Summer Time, Mátyás Tiborné – Gabbiano

Etikai és jogi bizottság: dr. Füri Mihályné – Kartago Tours, Hámorszky András – ETI, dr. Antal András – AB Agro, Márton Ildikó – ÚR Travels

Közgazdasági bizottság: Falus János – Quality Tours, Horváth Balázs – Weco Travel, Kirchkopf Zsuzsanna – NUR, Kovács Róbert – OTP Travel

Kommunikációs biottság: Molnár Judit – OTP Travel, Bakó Balázs – OTP Travel, Haris Ernő – Haris Travel, Benefi Zsolt – Cartour

Nemzetközi kapcsolatok bizottsága: Hajdú Attila – STA Travel, Haris Richárd – Haris Travel, Alacsony Ádám - Tumlare

Felügyelő bizottság: Molnár Gabriella, Mosonyi Ilona – Panorama Tours, Fekete János - VIP


Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.