hirdetés
hirdetés

Uniós Covid-igazolvány: megjelent a magyar rendelet

A július elsejei hatályba lépés előtti utolsó pillanatban a kormány kihirdette a szerdai közlönyben az uniós digitális Covid-igazolvány kiállításáról szóló rendeletet - írja a Portfolio.

hirdetés

A rendelet értelmében a kormány az uniós digitális Covid-igazolvány kiállításáért felelős szervként Budapest Főváros Kormányhivatalát jelöli ki.

A kiállító szerv a digitális Covid-igazolványt az érintett kérelmező választása szerint a) elektronikus formátumban vagy b) papíralapú formátumban (a továbbiakban: papíralapú igazolvány) állítja ki. Az előbbi az applikációt jelenti, az utóbbi az EESZT-ből letöltött és kinyomtatott papír alapú dokumentumot.

A kiállító szerv a digitális Covid-igazolványt az érintett számára az EESZT-ben rendelkezésre álló adatai alapján állítja ki.A TAJ-számmal rendelkező érintett az uniós digitális Covid-igazolványt az elektronikus azonosítási szolgáltatással történő azonosítást követően mobiltelefonos applikációban, valamint az EESZT portálján letölthető formátumban is kérheti. A papíralapú igazolványt az EESZT Lakossági Portáljáról az érintett saját maga kinyomtathatja.

Ha valaki saját maga a fenti két úton nem tudja elérni az uniós védettségi igazolványát, akkor az érintett a kiállító szervhez személyesen vagy írásban benyújtott kérelme útján is igényelheti. A kérelemnek tartalmaznia kell az érintett természetes személyazonosító adatait, valamint – ha azzal rendelkezik – a TAJ-számát. Ha az érintett TAJ-számmal nem rendelkezik, a kérelemnek tartalmaznia kell az érintett azon, a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványának a számát, amelyet a digitális Covid-igazolványára okot adó, az EUr. szerint a digitális Covid-igazolvány kiállítására alapul szolgáló körülmény egészségügyi ellátása során az egészségügyi szolgáltatónak megadott.

Arról is szól a rendelet, hogy a védettségi igazolvány felmutatásával egyenértékű az újfajta digitális igazolás felmutatása.

Az uniós Covid-igazolványról szóló rendelet július elsején lép hatályba.

(forrás: Portfolio)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!