Utazás 2016: 28 ország 350 kiállítója az idei expón

Az Utazás kiállítás idén 39. alkalommal nyitja meg kapuit a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. Magyarország legnagyobb turisztikai seregszemléje 2016. március 3-6. között várja a nagyközönséget és a szakma képviselőit. A kiállítást beharangozó sajtótájékoztatót február 23-án, kedden a Vigadóban rendezték meg.

Ganczer Gábortól, a HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk, hogy idén először két szakmai nap lesz, március 3-án és 4-én, ekkor az érvényes jeggyel, előzetes regisztrációval az érdeklődők részt vehetnek a szakmai programokon. Az első napon kiemelt téma a Kína és Közép-Kelet-Európa turisztikai kapcsolatainak fejlesztéséért felelős, budapesti székhelyű Koordinációs Központ (TCC) bemutatása lesz, pénteken pedig a hazai turizmusról lesz szó. Konferenciákon és kerekasztal-beszélgetéseken esik szó majd az utazási irodák fejlesztési lehetőségeiről, valamint fő szerepe lesz a gasztroturizmusnak is.

A kínálatban 28 ország 350 kiállítója szerepel, a kiállítás belföldi díszvendége Budapest, kulturális díszvendége Brazília, míg külföldi szakmai díszvendége Kína lesz. Brazília megjelenése szervesen kapcsolódik a 2016. évi karneválhoz és az olimpiához.

Dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára a turizmus legnagyobb seregszemléjeként és ünnepeként említette a kiállítást, melyre idén 30 százalékkal több kiállító jelentkezett.

Dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy új szellemiségű kiállítás nyílik márciusban. A gasztroélményekre tették a hangsúlyt, 171 társkiállítóval a Magyar Turizmus Zrt. a legnagyobb kiállító az idén. Tizenöt országot hívtak meg, „ez a nemzetközi együttműködés többletértéket hozhat a turizmusban” – mondta.

Jönnek a kínaiak!

Guo Xiaoguang
, a Kínai Népköztársaság nagykövetségének kulturális tanácsosa figyelmeztette a hazai ötcsillagos szállodák vezetőit és az utazási irodákat: „Jönnek a kínaiak! Készüljenek, mert a kínai gazdaság növekedésével együtt nőtt az utazási kedv! Több mint százezer kínai fogja meglátogatni Magyarországot.”

Elhangzott még, hogy a március 3-i szakmai nap programja közt szerepel a Kína Információs Konferencia, majd egy B2B workshop kínai utazásszervezők részvételével. A Kínai Turisztikai Hivatal (CNTA) március 4-én nyitja meg budapesti regionális irodáját. Kiemelték, hogy tavaly május elsején az Air China közvetlen járatot indított Peking és Budapest között, amely heti négy alkalommal szállítja a látogatókat a két országba. Emellett 2015 szeptemberében a Hainan Airlines elindította közvetlen Peking-Prága járatát, a LOT lengyel légitársaság korábban indított Varsó-Peking járatával együtt tehát három közvetlen légi vonal köti össze Kínát régiónkkal, és ez nagyon fontos előfeltétele a turisztikai kapcsolatok további fejlődésének. 2015-ben - egyedül Magyarországon - mintegy 40%-os emelkedés volt tapasztalható a kínai vendégéjszakák számában, decemberre ez a szám elérte a 223.029 éjszakát. 

Francisco Carvalho Chagas, a Brazil Nagykövetség tanácsosa kiemelte, hogy országában a turizmus a szolgáltatóipar egyik fő ágazata. Tavaly 10 százalékkal nőtt az országukra kíváncsi magyar utazók száma, 2014-ben Brazíliát összesen 6,5 millióan keresték fel. Standjukon és a kiállítás színpadán szambatáncosok és capoeirások gondoskodnak majd a hangulatról. Nem hiányzik majd a gasztronómia sem, meghívott séfek készítik majd a brazil finomságokat. Idén se marad el a nyereményjátékuk, amelynek során Brazíliába szóló repülőjegyet lehet nyerni.

Budapest-kártya belföldieknek

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes kiemelte, hogy Budapest 2 millió lakosával élhető város, számtalan kulturális fejlesztésével felejthetetlen élményeket kínál nemcsak a külföldi, de a belföldi turistáknak is. Véleménye szerint a belföldi turizmust erősíteni kell. Ezt segíti, hogy a kiállításon ismerhetik meg azt az élménycsomagot, városkártyát, amely minőségi védjegy és specifikus termék is, amely a belföldi lakossághoz szól. A kártya 48 órán keresztül érvényes, és számos ingyenes és kedvezményes szolgáltatás igénybevételére jogosít, többek között ingyenes tömegközlekedésre, félárú MÁV-kedvezményre, 9 ingyenes múzeumi belépőre, és nagy kedvezményt nyújt több helyszín belépőire is.

Budapest vendégül látja Magyarországot! Ezzel a szlogennel indította mondanivalóját Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője, aki elmondta, hogy 300 négyzetméteren mutatják be a fővárost, amely az idei kiállításon belföldi díszvendégi rangot kapott.

A Budapest stand négy élményszigetre tagolódik, amelyek a főváros vonzerőit, turisztikai termékeit reprezentálják. Bemutatkoznak többek között a négy évszakos fesztiválok, a história-örökség szigetén az autóbuszos és hajós városnéző szolgáltatások, de a belföldi családok számára is lesz részleg, ahol a Csodák Palotája és a Várkert Bazár is szerepel majd.

A 2016. évi kiállítás részét képezi az Afrikaexpo és a két pavilonban helyet foglaló Bringaexpo. A kiállítások mellett a Karaván Szalon is az Utazás kiállítás keretén belül várja a látogatókat.

Bővebb információ: www.utazas.hungexpo.hu

TURISZTIKAI RÉGIÓK MEGJELENÉSEI AZ UTAZÁS KIÁLLÍTÁSON

Budapest-Közép-Dunavidék (A pavilon, 210/A)

A Budapest-Közép-Dunavidék Regionális Marketing Igazgatósága a 2016. évi Utazás kiállításon a Gasztroélmények Évéhez kapcsolódóan számos gasztronómiai különlegességgel várja az érdeklődőket. A régió több szolgáltatója is szervez majd kóstoltatást, ebből két különlegességet emelnénk ki: az Epermester Pincészet különleges eperborával, míg Ráckeve az ország egyetlen működő Hajómalma által őrölt lisztből készült pogácsával várja a látogatókat... A kulináris meglepetéseken túlmenően a régió látványos programot is ígér: Cegléd újkori büszkesége a Hungary’s got talent tehetségkutató műsorban is parádésan szereplő Hegeshow, egy egyedülálló extrém sport fellépő csapat, amely biciklis bemutatójával bizonyára a nap egyik fénypontját jelenti majd. A látogatók a standon a Dunakanyar leglátogatottabb városaival is megismerkedhetnek - egészen közelről - hiszen például Visegrád kalodával és királyi trónnal is készül, hogy a középkorba történő időutazást már a kiállításon meg lehessen kezdeni…

Észak-Magyarország (A pavilon, 212/C)

Másfélmillió kalória Észak-Magyarországon! A standon végvári vitézek adnak ízelítőt a felújított Egri Várból, valamint Miskolc város 2016-os tortáját,a Miskolctapolca szívében található Balajti Cukrászda remekét: tavaszváró gyümölcskocsonyás joghurttortát lehet kóstolni.

Tisza-tó (A pavilon, 212/D)

Újdonságok: hamarosan nyit a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum, új selfie-pontok is lesznek a megújuló Tisza-tavi madármegfigyelő tornyokban. Attrakció: Tisza-tavi Ökocentrum látványakváriuma. Gasztronómiai érdekességet jelentenek az „Egy csepp Tisza-tó” kézműves csokoládé termékek, melyek különlegessége a sulyom töltelék.

Balaton (A pavilon, 211/F)

A Balaton régió egész évben nyitva tart 2016-ban, a Gasztroélmények Évében is! Minden időben érdemes ellátogatni a Balatonhoz, ahol nyitott pincékben, hangulatos borteraszokon, családi kisvendéglőkben, modern bisztrókban és kivételes fine-dinig éttermekben ismerkedhetünk meg a balatoni gasztroforradalom remekeivel. Május 1-16. között harmadik alkalommal rendezik meg a Nyitott Balatont, amely többek között tavaszi programokat, kirándulásokat, kerékpártúrákat kínál a májusban a Balaton régióba utazó vendégek számára.

A Balaton régió standján a Balaton-felvidéki Nemzeti Park által tartott gyermekanimációval és Süsüvel, a sárkánnyal várják a családokat. A standra ellátogat Füred Kapitány is.

Közép-Dunántúl (A pavilon, 310/A)

A Velencei-tó kínálata mellett a Gasztroélmények Éve kapcsán régiós helyi termelők fognak kóstoltatni a standon: az OMÉK-díjas Adony-Hús Kft., a halimbai Herbaporta és a csákberényi Orondpuszta. Emellett az OMÉK-különdíjas Szabó Karola szalmafonó munkáival lehet megismerkedni.

Dél-Dunántúl (A pavilon, 310/C)

Szigetvári TDM bemutatja a Zrínyi Év rendezvénysorozatát. A Tolna Kincse Turisztikai Egyesület átfogó képet ad hazánk legkisebb, legbékésebb, legjobb közbiztonságú, hagyományait elevenen őrző megyéjéről. A standon a SEFAG Zrt játékos formájában ismerteti meg Európa első, ezüst fokozatú Csillagos Égbolt Rezervátumát és látogatóközpontját. Ha pedig Pécs, akkor Zsolnay Negyed. Megtudhatjuk, idén milyen különleges programokkal csábítanak utazásra.

Nyugat-Dunántúl (A pavilon, 308/A)

Az igazgatóság három nyugati megye Győr- Moson- Sopron megye, Vas megye és Zala megye turisztikai vállalkozásainak, egyesületeinek, Tourinform irodáinak ajánlataival, számos programmal, helyi ízekkel, információs anyagokkal várják az érdeklődőket. A régió bőséges gyógyfürdő- és rendezvénykínálata, és számos történelmi jelentőségű városa kitűnő alapot teremt mind a belföldi, mind a külföldi vendégek fogadására. A Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület a kiállítás idején „zsákbamókus” kvízjátékkal kedveskedik a vendégeknek. A kulturális programok kedvelőit várja a soproni székhelyű Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft., hiszen a kiállítás idején lehet jegyet vásárolni a festői Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház színvonalas előadásaira. A helyi ízek kedvelőit pedig őrségi és Ság-hegyi kóstolóval várják. A Vas Megyei Közgyűlés elnöke: Majthényi László, valamint a Győr-Moson Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke. Ivanics Ferenc is ellátogat a standra.

Dél-Alföld (A pavilon, 311/A)

A Magyar Turizmus Zrt. Dél-Alföld standján újra jelen lesz a Magyar Turizmus minőségi díjjal és Rozmaring díjjal kitüntetett Tanyacsárda, melyet a vendéglátó szakma Magyarország legjobb éttermei között tart számon. Az „Év rendezvényszolgáltatója” (2013), az „Év vidéki étterme” (2011) díj nyertese és számos gasztronómiai versenyen és kiállításon nyert nemzetközi elismerést (Védnöki tábla, Aranybika, Chevalier- Maison de Qualité, Chaîne des Rôtisseurs, Top 10).

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara jóvoltából idén először a Békés Megyei Culinary Team (a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség nemzeti válogatottjának tagja) gasztronómiai bemutatóval és békési ízek kóstolójával várja a szakmai érdeklődőket és látogatókat.

Tiszakécske, a napfény és a vizek városa is felvonultatja értékeit, kiemelve a Tisza-parti Gyógy- és Élményfürdő, kemping, valamint a Barack Hotel szolgáltatásait.

Észak-Alföld (A pavilon, 211/B)

Az észak-alföldi régió standján Debrecen, Hajdúszoboszló, Nyíregyháza, valamint Alföld Szíve Térségi Turisztikai Egyesület kínálatát lehet böngészni, s természetesen a helyi termékek bemutatója sem marad el.
A stand vendégei lesznek:
• Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere
• Papp László, Debrecen polgármestere
• Sóvágó László, Hajdúszoboszló polgármestere
• Kovács Sándor, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke
• Pajna Zoltán, Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke
• Seszták Oszkár, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke

(Forrás: Magyar Turizmus Zrt.)


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.