hirdetés
hirdetés

Utoléri-e önmagát konferenciaturizmusunk?

Azaz a 2011-es csúcsévet, mely kivételes év volt a hazai konferenciaturizmusban? Az ok: Magyarország féléves uniós elnöksége, melynek köszönhetően 2010-hez képest 12,1 százalékkal több nemzetközi - azaz minimum ötven fő és minimum három nemzet részvételével lebonyolított - konferenciát rendeztek kis hazánkban. Ellenben a 2011-es 602 nemzetközi eseményhez képest akár lehangoló is lehet a 2012-es „záráskor” könyvelt 505 konferencia, mely 16,1%-os esést jelent - derült ki szerdán a Magyar Kongresszusi Igazgatóság (MKI) és a Magyarországi Rendezvényszervezők és –szolgáltatók Szövetsége (MaReSz) közös sajtótájékoztatóján.

hirdetés

Szebb a kép, ha azt nézzük, hogy uniós elnökségnek nem minden évben ad otthont egy-egy tagállam; így 2010-hez képest már csupán 6% az elmaradás. Kiss Zsolt, a konferenciák és rendezvények informatikai hátterét biztosító rentIT, ügyvezető igazgatója fel is szólított: a 2011-es eredményeket inkább hagyjuk, úgyis „überelhetetlenek”. Tovább bűvészkedve az MKI által rendelkezésre bocsátott számokkal viszont azt látjuk, hogy a nemzetközi konferenciákon résztvevők száma - uniós elnökség ide vagy oda - az események számának csökkenése mellett 7,5%-kal 135 340-re nőtt. Köszönhetően minden bizonnyal 8, ezer fölötti létszámú konferenciának is. Szintén nőtt az ICCA által egyéb rendezvény kategóriába sorolt rendezvények résztvevői létszáma; 1%-kal 881 642-re. Számuk azonban 10,6%-os csökkenéssel 17 875-re esett. Ennek nem kis mértékben a Malév kényszerű halála is az oka; átmenetileg nem egy fontos küldőpiacunk maradt a hivatásturizmust inkább szolgáló hagyományos légitársaság nélkül. Nem véletlen, hogy a 2011/12-es időszakot vizsgálva az üzleti turisták száma 14,7%-ot esett. Mindeközben a szabadidős turisták száma elképesztő, 28%-os, mértékben növekedett. 

A fejlődés lehetőségei adottak, az MKI teszi a dolgát. Mint arról Ferenczy Anikó, a három éve újjá szerveződött MKI kongresszusi igazgatója beszámolt, az eltelt időszak során a Konferencia Nagyköveti Program révén is 17 nemzetközi konferenciát sikerült pályázaton elnyerni. Ezek mintegy 39 ezer vendégéjt jelentenek. Ferenczy Anikó külön kiemelte a májusi, budapesti Routes Europe konferenciát, melyet négy konkurens város elől elhappolva minden idők legnagyobb Routes Europe-jaként sikerült megrendeznünk. A MICE-értékesítés ösztönzésére kidolgozott program további 32 ezer vendégéjt jelent. És hasonlóképpen a 2008-as forráshiány miatti leállást követően újraindult Sport Nagyköveti Program is több tízezer pluszt éjszakát hoz egyebek mellett olyan eseményeknek köszönhetően, mint a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál Győrben.

Addig is, amíg a kongresszusi iroda munkájának gyümölcsei beérnek, a szakma él a panasz lehetőségével. „A fókák kihaltak, vagy legalábbis eltűnni látszanak” - adott hangot borúlátásának Rókusfalvy Gábor MaReSz elnökségi tag. Kül- és belföldi keresletre egyaránt utalva kifejtette: egyre kevesebb a céges partnertalálkozó, erősen lecsökkent a vállalati rendezvények száma. Ami maradt, azt minimális költségvetéssel, maximális elvárásokkal kívánják megszerveztetni, nem kis kihívás elé állítva a szolgáltatói szektort. A szűkülő keretek miatt kisebb teret kap a kreativitás, a megrendelők árakat hasonlítanak össze. „Nem lehet az almát a körtével összevetni” - figyelmeztetett Rókusfalvy. Hozzátette a külföld is árérzékenyebb lett. Tovább bírálva a megrendelői oldalt, elmondta: egy-egy tender kiírása az etikai normákat súrolja. A versenytársakról kapott minimális információ mellett egyszer csak kiderül, nincs is győztes, majd a kidolgozott ötleteiket alig egy évvel később a mégis megrendezett eseményen látják viszont. 

A külföldi megrendelőket ostorozó Kiss Zsolt szerint a rendezvényeket idehozók nem, vagy csak alig számolnak a helyi erőkkel, akár még a helyszín padlóját borító szőnyeget is képesek külföldről hozatni. „De hogyan is tudnánk elfogadtatni a helyi cégek tudását, ha még egy nagy befogadóképességű konferenciaközpontunk sincs?” - tette fel a kérdést Kiss. És valóban, a nagy befogadóképességű helyszín kérdése ilyen-olyan kontextusban rendre felmerül a konferenciaturizmusról szóló eszmecserék folytán, de 20 év óta előrelépés nem történt. Az ügyben előrelépést értelemszerűen a szerdai sajtóesemény se jelentett, arra azonban mindkét résztvevő igyekezett felhívni Kiss Zsolt figyelmét, hogy nem egy magyar, a konferenciaszervezés hátterét biztosító cég külföldre is dolgozik. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai