Vendéglátósok: nem lesz nehéz a tavalyi évet túlszárnyalni

A vendéglátás hazai ismert szereplői beszélgettek élő adásban az Unilever Food Solutions (UFS)  szervezésében, január 13-án. Téma az idei évre várt előrejelzések, trendek, elvárások voltak.

Gendur Andrást, Varjú Vilmost és Várszegi Zsoltot Petres Andrea kérdezte. Elsőként arról, ki mit vár 2021-től? A most leginkább otthonukban, a négy fal között tartózkodó kérdezettek mindannyian azt felelték, nagyon várják, hogy mihamarabb nyissanak az éttermek, hogy végre ismét megszokott életterükben, a nagykonyhák valamelyikén dolgozhassanak. És nagyon hiányoznak a személyes kapcsolatok: kollégák, vendégek.
 
 
Fő a biztonság 
Többször elhangzott a beszélgetés során, hogy az idei évben a gasztronómia terén (is) meghatározó lesz a biztonság. Értve ez alatt a járvány alatt bevezetett intézkedéseket (távolságtartás, maszkviselés, gyakori kézmosás, kesztyűhasználat a konyhán és a vendégtérben stb.). A szakemberek szerint azonban idén az is ebbe körbe tartozik, hogy az alapanyagok beszerzése terén is biztonságra kell törekedni. És ez annyit jelent, hogy a határon túlról beszerzett termékek körét jóval le kell csökkenteni, helyette a biztonságosan beszerezhető hazai alapanyagokkal kell felváltani. A fenntarthatóság is szóba került, mint az idei év egyik fő hívószava.
 
Újranyitás kérdései
Az egyik meghívott szkértőtől elhangzott, jól tudnák az újranyitást koordinálni és szervezni, ha tudnák az újranyitás időpontját, azonban ez ma még az ismeretlen távolba vész. Az viszont biztos, hogy a vendéglátóhelyek újranyitása egy új szituáció lesz, nem a régi helyzet folytatása. Szűkített étlappal, árbarát ételekkel kell majd nekivágni ennek a várva várt új időszaknak. Az is biztos, hangzott el, hogy a megfizethető áron kínált, vagyis alacsonyabb árfekvésű ételek kiszállítása is bizonyára megmarad, hiszen az újranyitások után is sokan maradnak home office-ban az országban, és aki otthonról dolgozik, nem lesz ideje délben főzicskézni, egyszerűbb lesz továbbra is rendelni valahonnét ebédet vagy vacsorát.
 
Trendek, aktualitások
Az idei meghatározó trendek kapcsán szóba került a húsmentes, vega vagy vegán életmód előtérbe kerülése, a fenntarthatóság okán olyan alapanyagok tudatos kerülése, amely sok vizet, vagy energiát von el a bolygótól, az online konferenciák, zoom-partik további professzionális kiszolgálása a vendéglátás oldaláról, valamint a monoporciós ételek előtérbe kerülése a szállodai étkezés (reggelik, svédasztalos vacsorák) alkalmával. 
Végül a munkaerőkérdésről is elmondták  véleményüket a jelenlévő szakemberek. E téma kapcsán az derült ki, hogy komolyan aggasztja őket a szakképzett munkaerők tömeges méretű pályaelhagyása. Alapvető kérdés, miképp lehet majd e szakembereket visszacsábítani, ha ismét lesz arra lehetőség, hogy eredeti szakmájukban foglalkoztassák őket? "Szűk létszám kell majd mindenütt első körben, az indulásnál, ajánlatos az óvatos kezdés", mondták zárszóként a megkérdezett gasztronómiai szakértők.
 
 
 

Forrás: Turizmus Online


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.