hirdetés
hirdetés

VI. Gancafesztivál Acsán

Hatodik alkalommal rendezték meg július 21-én Acsán, a Prónay Kastély kertjében a Gancafesztált. 

hirdetés

Szerencsénk volt, mert a szabadtéri programra idesereglett több száz nézőt nem fenyegette eső. Szép, derűs napsütésben ünnepelhettek a már hetek óta készülődő hagyományőrző együttesek.

Népviseletbe öltözött gyerekek játszottak, vagy éppen szorongtak a fellépés előtt. Volt néptánc, fúvószene, sütöttek ökröt, sürögtek-forogtak a gancát és a loksát sütő asszonyok, de a legboldogabbak talán a gyerekek voltak, akik hagyományos játékokkal játszhattak, vagy egy-egy elkészült palacsintát, illetve loksát néztek kérő szemmel.

Mi is az a loksa?

A Mákos loksa receptje: fél kiló liszt, 1-2 db tojás, pici só, mák, cukor ízlés szerint, majd a liszttel, tojással, sóval, rendes galuskatésztát gyúrunk, a sparhelt plattján megpirítjuk, és utána darabokra összetörjük. Lobogó forró vízben kifőzzük, leszűrjük. Három kanál zsírt teszünk rá, majd cukros mákkal összekeverjük. Melegen fogyasztjuk.

Nagyon finom volt, de nem is tudom minek volt nagyobb keletje, a loksának, vagy a gancának. Utóbbit gánica, vagy chamulya néven is ismerik. Főleg a múlt században volt kedvelt ez az egyszerű, olcsó étel, ami a következőképpen készül: durvára őrölt kukorica- vagy árpalisztet, ritkábban daráslisztet kevernek össze tört főtt burgonyával. Kanál segítségével sült, pirított hagymára szedik a masszát, majd a galuskák tetejét is megszórják hagymával és átsütik. Van, hogy túróval és tejföllel gazdagítják. De fogyasztható édesen is, olykor pedig főzött formájával is lehet találkozni.

Nézze meg képeinket!

Az ünnepséget kürtösök nyitották meg, majd Szekeres Rezső, a község polgármestere és Harrach Péter országgyűlési képviselő köszöntötte a résztevőket.

Az Acsaújlaki Kastély Kft., mint a rendezvény kiemelt támogatója is bemutatkozott kiállítóként. A kastélyt is bemutatták, röviden ismertetve az Új Széchenyi Terv pályázata segítségével végzett nagyszabású felújítást. A megújult épületet és a parkot szakszerű vezetéssel meg is ismerhették az érdeklődők.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai