hirdetés
hirdetés

Virtuális valósággal képzett pilóták

November 5-én a KLM Cityhopper a világon elsőként vezet be saját fejlesztésű virtuális valóság képzést az Embraer 175 és 190-es repülőgépek pilótái számára.

hirdetés

A KLM leányvállalata, a KLM Cityhopper európai utjaira használt Embraer flottája pilótáinak eltérő igényeire szeretne hatékony választ adni a virtuális valóság felhasználásával készült program fejlesztésével.

Sebastian Gerkens, a KLM Cityhopper Senior Embraer oktatója szerint, „a virtuális valóság hozzáférhetőbbé teszi a képzést. A pilótáknak nem kell teremben vagy szimulátorban ülniük a megadott időben, így helytől függetlenül, igény szerint tudják használni a programot. Ezen felül a tanulók lehetőséget kapnak képességeik biztonságos felfedezésére. A VR segítségével a pilóták már a képzésük korai stádiumában megismerkednek pilótafülkével, ezáltal hatékonyabban tudják felhasználni későbbi, a szimulátorban töltött képzési idejüket.”

Az új oktatási mód egyúttal csökkenti a külső beszállítók számát és rugalmasabbá teszi az ütemezést is.

 

Három fázis

Az Embraer 175 és 190-es repülőgépekhez tartozó képzési programokat a KLM VR szakértői a KLM Cityhopper együttműködésével fejlesztették. A képzés mindhárom fázisa eleme az úgynevezett Type Rating Course-nak, mely során a pilóták megtanulják az általuk vezetendő repülőtípusok sajátosságait. A virtuális pilótafülke interaktív képet ad a kezelőfelületről a pilóta szemszögéből, a videó 360 fokban mutatja be a pilótafülkét a pótülés szemszögéből, míg a virtuális séta külső és belső 360 fokos képeket kínál a repülőről.

Werner Soeteman, a KLM VR Centre OF Excellence menedzsere elmondta: „a virtuális pilótafülke egészét a VR és 3D szakértők készítették számítógépeken, a 360 fokos videókat és képeket pedig a pilótafülkéből az egyik VR mérnökünk rögzítette repülés közben, a KLM Cityhopper pilótáinak közreműködésével. A fejlesztőink természetesen nem ismerik az Embraer gépek működését, bár az elmúlt időszakban kétségkívül sokat tanultak.”

 

Új képzési forma

A KLM már régóta érdekelt a VR képzésekben, korábban a karbantartók és a KLM Citychopper légiutas kísérői számára hoztak létre oktatóanyagokat. Most az Embraer 175 és 190-es pilótákon a sor.

A VR tanfolyamok kiegészítik a KLM meglévő képzési programját. A KLM Cityhopper vizsgálja, hogy megszerezhető-e az EASA (European Union Aviation Safety Agency) tanúsítvány az új képzésekre, amelyek idővel felváltanák az alapvető oktatási formákat. A képzések minőségének fenntartása természetesen továbbra is a legfontosabb szempont lesz a biztonság érdekében.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai