hirdetés
hirdetés

Belgrád: utazási szakvásár, mely egyre csak növekszik

Kint, mintha nem is tavasz következne, úgy tombol a tél, míg bent forr a hangulat. Dejan Petrovic rezesbandája fújja a talpalávalót, mosolyt csalva az átfagyottan érkező szakemberek, újságírók és Petra Hedorfer, a Német Turisztikai Hivatal igazgatótanácsának elnöke arcára, aki épp a 33. Nemzetközi Turisztikai Vásár megnyitóján tart beszédet Belgrádban.

Helyszínen tartózkodó munkatársunktól

hirdetés

Félreértés ne essék, Hedorfer asszony nem vétette el a címet; az Európai Turisztikai Bizottság (ETC) elnökeként - ebben a szerepében is kihangsúlyozva az esemény súlyát - vett részt az idén még tovább bővült belgrádi utazási seregszemle megnyitóján. 

Hedorfer asszony afölötti örömét kifejezve, hogy a megnyitó aktív részese lehet, üdvözölte Szerbia erőfeszítéseit, hogy kedvelt és ismert úti céllá váljon, mivel ezzel tovább színesedik Európa turizmus kínálata. „A világturisztikai elsőségért folytatott versenyben Európa sokszínűsége révén képes megtartani vezető helyét” - hívta fel a figyelmet Petra Hedorfer.  

Rezesbanda, tea, kürtőskalács

Tavaly 41 országból 850 kiállító vett részt a dél-kelet európai térség legnagyobb szakvásárán. Nikola Andric, a vásárnak helyt adó Beogradski Sajam vásárváros igazgatója meséli: 9 éve még, a Milosevic rezsim bukását követően alig 200 négyzetméteren zajlott a vásár, 2011-ben már 900 kiállíó érkezett 43 országból, Európából és a tengerentúlról egyaránt. Színes kavalkád; népviseletbe öltözött szír férfi kínál fennhangon, arabul teát, tőle nem messze a magyar standon frissen sült kürtőskalács illata szál, átellenben pedig egy Nis környéki néptánc csoport ropja egy rezes banda muzsikájára. Tömeg: üzleti partnerek és nagyközönség; mintegy 60 ezer embert várnak - mondja Nikola Andric. 

Az áttörés

2009-2010 fordulója áttörés volt a szerb turizmus számára; előzőleg megkapták a schengeni turista vízummentességet, szabaddá vált az út, mely a jugoszláv időkben már szabad volt. Egyedülállóan szabad más kelet-európai államokkal ellentétben. Szintén aláírták 2009-ben a szerbek a légi közlekedés liberalizálását lehetővé tévő Nyitott Égbolt egyzeményt. A 2010-es vásáron számos új repülőjárat, fapados és hagyomános, nyitását jelentették be; a Nikola Tesla repülőtér elkezdett ismét jelentős forgalmat bonyolítani. Mára 28 légitársaság összesen 70 desztinációt repül Belgrád légikikötőjéből. Szerbia mindeközben lehetővé tette, hogy uniós állampolgárok személyi igazolvánnyal is beléphessenek az ország területére. A turizmus mindkét irányba beindult. 

Gordana Plamenac, a Szerb Nemzeti Turisztikai Hivatal vezérigazgatója elmondta: 2010-ben 6%-kal nőtt a beutazók száma, idén további növekedést várnak. Szerbia színes kínálata az egész országot lefedi, de különösen Belgrád könyvelhet tekintélyes növekedést. A szerb fővárosban az érkezések száma 40%-kal emelkedett tavaly 2009-hez képest; a hajón érkező vendégekkel együtt 430 ezer külföldi volt kíváncsi az egyre inkább Európa újonnan felfedezett buli fővárosára. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai